Ranskalaisen keittiön salaisuudet

(Wsoy 2009/ alkuperäinen 1.painos 1961)

"Tämä kirja on tarkoitettu sellaisille ruuanvalmistajille, joilla ei ole kotiapulaista, mutta jotka toisaalta voivat tarpeen tullen jättää mielestään talousarvion, vyötärönmitan, aikataulut, lastenruuat ja toimintansa vanhempana, autonkuljettana ja perheenäitinä sekä kaiken muunkin, mikä voisi häiritä sitä iloa, mitä ihminen tuntee luodessaan harvinaisen herkullisen aterian." 

Näin jo useampi kuukausi sitten hyvän ns. ruokaleffan, eli "Julie & Julia":n ja ihastuin! Elokuva perustuu paljolti amerikkalaisen, Ranskaan päätyneen upean Julia Childin elämään ja intohimoiseen ruoanlaittoon. Yhdessä kahden muun rouvan kanssa Julia kokosi jo aikamoiseksi legendaksi nousseen "Ranskalaisen keittiön salaisuudet" teoksen. Suomessakin tätä kirjaa on painettu jo useampi painos ja viimeisin syksyltä 2009.

Elokuvan myötä syttyi kipinä saada tuo mainioa ruoanlaittokirja omaankin hyllyyn, sillä kuten usea teistä tietää, olen myös kirjojen lisäksi intohimoinen ruoanlaittaja ja leipoja. Oman kiinnostuksen ranskalaisen keittiön saloihin tuo se, että mieheni on töissä osittain ranskalaisessa yrityksessä, käy siellä silloin tällöin työmatkalla ja sitä myöten saa tuulahduksia tuon maan ruokakulttuuristä. Halusin senkin vuoksi kokeilla tuoda tuota ruokakulttuuria omaan keittiöön. Hyvissä hinnoissa kirja tuntui olevan, kun eri paikoista etsiskelin ja siksi olikin suuri yllätys kun törmäsin kirjaan Suomalaisessa kirjakaupassa niinkin huokeaan hintaan kuin 19,90e, eikä se ollut edes mikään tarjous. Nyt alkaa siis pikku hiljaa aueta ranskalaisen keittiön salat minullekin!Kuten kuvasta näette, kirja on erilainen kuin nykykeittokirjat. Monet ohjeet on tehty niin, että täytyy ajatuksen kanssa lukea, mitä aineksia ohjeeseen kuuluu ja kuinka se todella tehdään. Se tuo kirjaan aivan oman tunnelman mielestäni. Kirjan alussa käydään ensin läpi hieman ruoanlaittovälineistöä ja sanastoa, hyydyttämisestä kiepsauttamiseen.

Pakko myös tässä yhteydessä mainita vielä tuo mielenkiintoinen, upea nainen, eli Julia Child. Umamin sivuilla, täällä, on hänestä hyvä esittely. Olikin hauskaa kuulla, että vasta lähiaikoina on selvinnyt, että hän on oletettavasti ollut toisen maailman sodan aikaan myös vakooja!

Itse kirjaan palatakseni, tämä on kyllä jo ensi vaikutelmaltaan aivan ihana, erilainen keittokirja, joka vihdoin löysi tiensä minunkin keittiööni ja josta aion ensin kokeilla ystävän kerrassaan herkulliseksi kehumia hampurilaispihvejä!

Kommentit

 1. Susa, paneutuva ruonalaitto on kuin rakastelua - siis parhaimmillaan. Siinä käydään läpi ihastuttavia yllätyksiä nousuja, haasteita etc. Siitä minä pidän. Ellei ole yhtään haastetta, miksi ryhtyä hommaan ollenkaan. Siis puhun kokkaamisesta eikun...niin...siis kokkaamisesta;-)

  Ah!, rakastan keittokirjoja ja myös aikaa syvällisesti ryhtyä kokkailemaan.

  Kiva, että tuot myös keittokirjoja blogiisi!

  VastaaPoista
 2. Vaikka itse en osaa laittaa ruokaa enää ollenkaan, (tai no; osaan puolivalmisteista tehdä), niin silti rakastan telkkarin ruokaohjelmia ja meillä on kotona aina jemmassa ruokaojeita ja keittokirjoja. Onneksi mieheni tykkää kokata, arvaa olenko kiitollinen;-)!!

  Niin, siis aasinsiltana vain että myös kaikki kotitalouteen liittyvät kirjat olisivat todella tervetulleita blogisi arvosteltaviksi! Kiva kuulla jo tästä kirjasta, hmmh, aika haastelliselta vaikuttaa.

  Laitathan kuvaa niistä pihveistä kun saat kokattua?

  Leppoisaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Piti ihan pikaisesti tulla vielä kurkkaamaan, ennen kuin aloitamme siipan kanssa pienen kahdenkeskisen hääpäivänillanvieton;)

  Leena: Näinhän se meillä intohimoisesti ruuanlaittoon ja leivontaankin suhtautuvilla on, joskus parhaimmillaan se todellakin on noin kuin sanoit;) Olen jo pidemmän tovin suunnitellut tuovani ruoanlaittokirjat myös tänne ja vihdoin sain sen tehtyä:)

  Aamunkukka: Ruokaa laittavassa miehessä on kyllä vaan sitä jotain;)Onnekas olet, kun oma miehesi tykkää kokata! Minultakin löytyy jo kiva pino ruoanlaitto- ja leivontakirjoja. Jos muuten kiinnostaa, käyhän kurkkaamassa ruokablogiini (ja muutkin tietenkin!):
  http://hyvantuulenkeittiossa.blogspot.com

  Ja nyt, nyt sanon heipat tämän illan osalta, sillä kuulen jo kylmän Fresita, lämpimien croisanttien ja juustojen sekä ennen kaikkea mieheni kutsun ♥

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)