Mathias Malzieu: Sydämen mekaniikka

Mathias Malzieu: Sydämen mekaniikka
Kustantaja: Gummerus 2011
Alkuteos: La Mécanique du coeur
Suomentanut: Lotta Toivanen
Graafinen suunnittelu: Jenni Noponen
Sivuja: 221

Kaikesta rakkauden tuomasta ilosta ja nautinnosta joutuu jonain päivänä maksamaan tuskalla. Ja mitä kovemmin rakastat, sitä suurempi tuska on. Joudut kokemaan kaipuun, sitten mustasukkaisuuden ja ymmärtämättömyyden syöverit, hylätyksi tulemisen ja katkeruuden. Sinua kylmää luita ja ytimiä myöten, ja veresi muuttuu ihon alla uiviksi jääpaloiksi. Sydämesi mekanismi paukahtaa rikki.

Kyllähän meistä melkein jokainen tietää, miltä särkynyt sydän tuntuu, mutta entäpä jos sydämesi voi oikeasti särkyä, mekanismi mennä rikki? Vuonna 1874, eräänä jäisenä talvena Edinburghissa syntyy poika, jonka sydän on jäässä. Hyljeksittyjen naisten tohtori Madeleine auttaa poikaa syntymään ja jäätyneen sydämen huomatessaan asentaa pojan sydämeen puisen käkikellon ylläpitämään heikon sydämen toimintaa. "Tik-tak", sanoo kello. "Pu-pum", vastaa sydän, ja valtimot punertuvat. Käkikellon tikittäessä rinnassa, ätinsä hylkäämä pieni Jack jää kasvamaan tohtori Madeleinen, noidaksi parjatun naisen hellään huomaan, Edinburghin korkeimman kukkulan laelle, Arthur's Seatille, sinikvartsitulivuorelle.

Ensinnäkin, älä kajoa viisareihisi. Toiseksi, hillitse vihasi. Kolmanneksi, älä anna itsesi ikinä, kuuna päivänä rakastua.

Näin tohtori Madeleine neuvoo kerta toisensa jälkeen Jackia. Kohtalolla on kuitenkin toisenlaiset suunnitelmat Jackin varalle, ja nuori Jack ihastuu palavasti ensi näkemältään erääseen pippuriseen, pieneen ja puolisokeaan flamencolaulajattareen. Tuo linnun lailla laulava ihana tyttönen, Acacia, tekee Jackiin niin suuren vaikutuksen, että edes välissä olevat vuodet eivät himmennä tunteen voimaa. Muutaman vuoden päästä ensi kohtaamisesta Jack päättääkin lähteä etsimään Acaciaa aina Espanjasta asti, jossa Acacian huhutaan oleilevan. Alkaa huikea matka Lontoosta Pariisin kautta kohti Andaluciaa, mutta samalla myös Jackin matka kohti tuntematonta. Junamatkalla hän törmää itseensä Viiltäjä-Jackiin, kaimaan, jonka sydämessä ei tikitä käkikello vaan silkka pahuus. Matkakumppaniksi hän saa lemmensairaan taikuri-Mélièsin, joka myös tietää kellojen mekanismien saloja ja siten toimii Jackin turvana.

Elo Andaluciassa, jossa Acaciakin todella asuu ja esiintyy, on hullua ja huoletonta. Jackin pestautuessa Extraordinariumiin, entiseen sirkukseen josta sittemmin oli tehty hullunkurinen tivoli, hän pääsee lähemmäksi Acaciaa. Mutta työ kummitusjunan pelottelijana ei ole menestys. Nuori poika tikittävä ja kukkuva kello rinnassaan ei pelota, vaan ennemminkin naurattaa kyytiläisiä. Tohtori Madeleinen varotukset kaikuvat Jackin korvissa, mutta rakkauden palo on niin suuri, ettei Jack voi hillitä tunteitaan. Vastaako Acacia Jackin tunteisiin ja kestääkö Jack-paran sydän niitä voimakkaita tunteita, joista häntä oli koko sen astinen ikänsä varoiteltu?

Yritän käynnistää sydämeni mekanismia, mutta mikään ei auta, vajoan lapsuusmuistojen tummanpuhuvaan usvaan. Niin kuin kouluaikoina, pelko ottaa vallan. Voi Madeleine, olisit raivoissasi... Haluaisin niin kovasti, että tulisit ja kuiskaisit tänä iltana korvaani Love is dangerous for your tiny heart. Tarvitsen sinua niin palavasti juuri nyt...

Sydämen Mekaniikka on hullu, absurdi, liikuttava ja suorastaan friikki tarina ennen kaikkea rakkaudesta ja rohkeudesta. Toisaalta se on tarina erityisistä, hyljeksityistä ihmisistä. Kun näin kirjan kannen ensimmäisen kerran, minulle kävi melkein kuin Jackille Acacian ensi kertaa nähdessään, se teki lähtemättömän vaikutuksen. Tummanpuhuva kansi on varmasti yksiä tämän vuoden suosikkikansiani. Ja kun kirjaesittelyt lupasivat Timburtonmaista tunnelmaa, minun oli pakko saada kirja käsiini. Synkkä, jään valtaama 1800-luvun Edinburgh kuulosti yhtä aikaa kiehtovalta ja pelottavalta. Muutama lempielokuvani on juuri Tim Burtonin ohjaama ja totta tosiaan Sydämen mekaniikassa on sitä samaa hullun vinksahtanutta, mutta silti sydämellistä tunnelmaa, mitä esimerkiksi Burtonin animaatioissa on. Kuitenkaan ei niin romanttisella otteella kuin Burtoniin verratessa voisi olettaa, vaan ennemänkin se tunnelma tulee kirjan erikoisista henkilöistä ja ostin toki rakkaudesta ja sen kaipuusta. Näin sieluni silmin kirjan tapahtumat kuin elokuvatrailerina kirjaa lukiessani. Kirjan ympärillehän liittyy oma isompi kokonaisuus, sillä kirjan kirjoittaja, Mathias Malzieu julkaisi samoihin aikoihin saman nimisen ( La mécanique du coeur) konseptialbumin ja myöhemmin tästä on tulossa myös elokuva. Joskaan ei Tim Burtonin vaan Luc Bessonin ohjaamana. Malzieu on ranskalainen muusikko ja tämä on hänen ensimmäinen kirjallinen teoksensa.

Tarinan idea ja runko on toimiva, erikoinen ja mieleenpainuva. Pidän kovasti tällaisista friikeistä rakkaustarinoita, sillä niitä on aika harvoin tarjolla, ja taas ne perinteisemmät romanttiset hömpät eivät minuun oikein kolahda. Lukukomemus olisi aika lailla täydellinen ilman muutamaa, sinällään kuitenkin pientä seikkaa, joihin kiinnitin huomiota. Malzieu käyttää aika paljon erikoisia, 1800-lukuun todellisuudessa kuulumattomia sanavalintoja ja asioita. Tietääkseni 1800-luvulla ei ole vielä skeittailtu tai ovissa ei ole ollut ovikoodeja. En tiedä, onko tämä sinällään ehkä vielä hiomattoman kirjailijan tahattomia virheitä vai onko hän tarkoituksella halunnut liittää jotain nykyaikaista tarinaan lisäämään sen hullunkurisuutta, vaikea sanoa. Toisaalta hieman häiritsi sellainen korostettu seksuaalisuus paikoin, sillä esimerkiksi Acacian tavatessaan Jack on kuitenkin vasta kymmenvuotias ja silti ajattelee kuin mies himokkaasti. Nyt kun kuitenkin kirjoitan näitä epäkohtia ylös, alan toisaalta silti enemmän ajatella, että ne ovat juuri osa tätä hullunkurista tarinaa, sillä eihän tämä ole millään mittapuulla perinteinen tarina. Kokonaisuutena pidin aika paljon tästä eriskummallisesta tarinasta ja ennen kaikkea siitä filosofiasta, mikä tarinan taustalla mielestäni on, liittyen erilaisuuteen ja rohkeuteen elää sekä tuntea.

Minut pitää joka aamu vetää avaimella. Muuten saatan nukahtaa ikiuneen.

Sydämen mekaniikka on luettu myös:
Lumiomena-blogissa
P.S Rakastan kirjoja -blogissa  sekä
Kirjahamsteri -blogissa

4/5

Kommentit

  1. Minulla tämä on luettavana melko pian joten enpäs vielä luekaan sinun tekstiäsi.. :) Olen kyllä vähän kateellinen tuosta kannesta sillä minulla tämä on englanniksi ja sen kansi on todella pliisu. Kiinnostuksella odotan yhtäkaikki.

    VastaaPoista
  2. Minäkin hyppäsin suoraan kommentoimaan, sillä Sydämen mekaniikka odottaa hyllyssä lukuvuoroaan. Odotukset ovat ristiriitaisia: olen kuullut paljon moitteita, mutta haluaisin silti, että kirja yllättäisi positiivisesti. Saa nähdä miten käy :)

    VastaaPoista
  3. Taisit kokea tämän kirjan aika samoin kuin minäkin. Vaikka tässä kirjassa on paljon outoa, melkeinpä huonoa, on tässä niin paljon kaikkea sopivasti outoa ja sydämeenkäyvää, että pidin tästä kirjasta.

    Timburtonmainen on kyllä tismalleen oikea luonnehdinta tälle vinksahtaneelle tarinalle.

    Pitäisi ihan kuunnella vaikkapa Youtubesta, jos löytyy, Malzieun musiikkia.

    VastaaPoista
  4. En ole tällaisesta kuullutkaan. Ihanan eriskummallisen oloinen! Tim Burton on myös suosikkiohjaajani!

    VastaaPoista
  5. linnea: Tämä kansi on kyllä ehdottomasti mun Top 5 vuoden 2011-kansiäänestyksessä, JOS sellaisen vielä pidän blogissani tässä lähiaikoina ;)

    Maija: Minäkin olin vähän lukenut tästä sellaisia kokemuksia, ettei kirja ollutkaan niin hyvä kuin oli odotettu. Siksi ehkä en odottanut mitään kovin isoa Elämystä tai yllätystä, mutta kuitenkin hyvää kirjaa ja sen onneksi sainkin!

    Katja:Nimenomaan, "sopivasti outoa ja sydämeenkäypää!" ♥

    Emilie: Tässä oli kyllä niin sitä Burtonmaista tunnelmaa, että kannattaa tutustua!

    VastaaPoista
  6. Kaikki vinksahtanut on kivaa. Lukulistalle! Kiitos!

    VastaaPoista
  7. Minua on nyt alkanut tosissaan kiinnostaa tämä kirja, vaikka se ei ole lainkaan minun tyyppiäni :). Kirjaa lukemattakin olen melkoisen varma, että nuo "virheet" ovat tahallisia (kai ranskalaisetkin kustannustoimittajat jotain osaavat ;)) - niillä ehkä halutaan viitata siihen, että Jack olisi yhä "elossa" ovikoodien ja skeittiramppien keskellä. Jos vaikka sitä käkikellosydäntä on huollettu hyvin ;). Tai juurikin, kuten sanoit, ihan vain lisäämään tarinan hullunkurisuutta :).

    VastaaPoista
  8. Susa, haluan vain kertoa, että olen hengissä, vaikka...viikko yksin ja minun silmäni ja...

    Tämä ei ole lajityyppiäni eli jossain sitten kirjamakumme eroaakin, vaikka on samaakin.

    En ole muista nauraneeni niin arvostelua lukiessa, kuin tein lukiessani Saran arviota tästä kirjasta.

    Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
  9. Voi apua, Sydämen mekaniikka! :) Tämä kirja antoi minulle paitsi huonon lukukokemuksen, myös muunlaista kuraa (tiedät varmaan mitä tarkoitan), niinpä jo pelkkä kannen näkeminenkin aiheuttaa pieniä puistauksia... :)

    Odotan kuitenkin kirjan pohjalta tehtävää elokuvaa, uskon että se tulee olemaan parempi kuin kirja. Ja kannattaa tosiaan kuunnella Youtubesta kirjaan liittyviä Dionysoksen biisejä, ne ovat minusta ihan kuunneltavia (varsinkin kun en ymmärrä sanoja :D).

    Voi hyvin olla että nuo kirjan aikakuvaukseen liittyvät kömpelyydet ovat tahallisia anakronismeja, mutta minä olen niin jäykkis että minulle ne eivät vain toimi. :) No, tulipahan luettua.

    Ja olen kuitenkin iloinen että sinä pidit kirjasta! :)

    VastaaPoista
  10. Salla: Tämä on tosiaan kyllä mukavan vinksahtanut tarina :)

    Maria: Nyt kun jälkikäteen olen ajatellut, tuntuisi oikeasti hassulta, että edes kustannustoimittaja ei olisi huomannut noin monia asiavirheitä, eli sikäli alan uskoa vahvasti niiden tarkoituksellisuuteen ;)

    Saran: Tämä on hyvä esimerkki kirjasta, joka tosiaan jakaa lukijansa. Saran arvostelu oli mahtava!

    Sara: Joo se muunlainen kura ihmetyttää minua yhäkin!! Kaikenlaista sitä jotkut viitsii..puuh!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)