Tony Dunderfelt: Tunnista temperamentit

Tony Dunderfelt: Tunnista temperamentit
Kustantaja: PS-kustannus 2012
Sivuja: 185

Tuntuuko toisinaan, että muita ihmisiä ja heidän käytöstään on vaikea ymmärtää, vaikka kuinka kuvittelisi tuntevansa toisen? Tai huomaatko välillä ihmetteleväsi jopa omaa käytöstäsi? Usein ei tule ehkä edes ajatelleeksi, että monissa tilanteissa ihmisen reaktiotapoihin vaikuttaa kunkin henkilökohtainen temperamentti. Temperamentti mielletään herkästi tietynlaiseksi luonteenpiirteeksi; kiivas, suulas, voimakastahtoinen. Tai ainakin näin olen itse aikanaan herkästi ajatellut. "Onpas hän temperamenttinen! " Psykologi ja luennoitsija Tony Dunderfelt avaa tätä myyttiä ihanan kansantajuisesti lukijalle ja kertoo jo heti kirjan alkupuolella mm. sen tärkeän seikan, että kaikkihan me olemme temperamenttisia, mutta eri tavoilla. Temperamentti kuvastaa sitä, kuinka ihminen toimii eri tilanteissa. Ydinminä puolestaan kertoo, kuka ihminen todella on. Monimutkaisten käsitteiden sijaan Dunderfelt on luokitellut neljä eri temperamenttityyliä värein. Niiden avulla on helpompi sisäistää eri temperamenttityyppien maailmaa, tavallaan värien luomaa visuaalisuutta hyödyntäen; punainen on voimakastahtoinen ja energinen jne. Dunderfelt puhuu keltaisesta, sinisestä, vihreästä ja punaisesta. Harva ihminen on kuitenkaan täysin vain yhden tyypin edustaja, vaan usein heijastelemme muitakin sävyjä itsestämme. Vaikka ihminen olisi useimmissa vuorovaikutustilanteissa arka, saattaa hänen ydinminässään olla piirteitä, joiden avulla hän voikin toimia rohkeammin mitä yleensä.

Koska ihminen on niin monen osan summa, Dunderfelt käsittelee kirjan alussa myös ihmisen persoonallisuuden rakentumista ylipäätään. Siksi Dunderfelt pyytääkin kirjan alussa lukijaa edes silmäilemään ko. luvun , jotta tulisi käsitys ihmisen persoonallisuuden rakentumisesta sekä myös kirjoittajan itsensä näkökulmasta aiheeseen. Tavallaanhan tämä kannustaa myös ymmärtämään sen, miten tärkeää on nähdä ihmisen persoonallisuus laajemmin kuin vain yhden näkemyksen valossa. Me ihmiset aika herkästi takerrumme muiden hallitseviin luonteenpiirteisiin ja siten tavallaan alistamme ihmisen väkisin tiettyyn lokeroon: " no sehän nyt on aina sellainen suulas! " Ei tavallaan edes nähdä sitä mahdollisuutta, että ihminen voisikin toimia toisin. Neljän perusvärin lisäksi kirjassa onkin kuvailtu ns. välivärejä, joiden avulla voi tulkita temperamenttia hieman vapaammin.

Tunnista temperamentit jakautuu viiteen osaan: Ihmisen persoonallisuus, Tyyppien kuvaukset, Henkilökemiat sekoittuvat, Hankalat yhteistyökuviot sekä Temperamentit ja itsetuntemus. Ensimmäisessä osassa lukija pääsee tekemään testin, joka kertoo, mitä väriä testin tekijä edustaa. Värien väliset piste-erot voivat olla hyvinkin pieniä, mutta toisaalta voi käydä kuten minulle; joku väri nousee radikaalisti kärkeen. Jo eri värityyppien kuvaukset ovat kiinnostavia pohtia, mutta entäpäs sitten kun laitetaan vaikka vihreä ja punainen työkavereiksi? Tai entä jos ystäväsi on keltainen ja olet itse sininen? Dunderfelt pohtii temperamentteja myös tuosta näkökulmasta ja koinkin sen erityisen kiehtovana. Olen muutenkin tällainen kyökkipsykologi/pohdiskelija, ja nautin suorastaan vatvoa välillä ihmisen käyttäytymistä.

Kokonaisuutena ihan mielettömän kiinnostava ja inspiroiva kirja!! Ennen kaikkea kuitenkin uskon tämän olevan itselleni ja varmasti monelle muullekin todella hyödyllinen teos oppaana matkalla parempaan itsetuntemukseen, sillä sellaisella ainakin minä olen. Toisaalta tämän kirjan jälkeen alkaa väkisinkin mielessään ns. värittämään elinympäristönsä ihmisiä. Sitä myöten ehkä myös saa enemmän ymmärrystä joitakin sellaisia ihmisiä kohtaan, joiden toimia on ollut joskus vaikea ymmärtää. Kyllä me ihmiset kuulkaa olemme sangen monimutkaisia mutta ah niin kiehtovia ilmestyksiä! Testin voi muuten tehdä PS-Kustannuksen nettisivuilla, täällä! Käyhän testaamassa, mikä väri sinä olet eniten ja heitäpäs villi veikkaus, mikä minä olen ;)

5/5

Kommentit

 1. Meikäläinen oli keltainen. Kaikki positiivinen osui tietysti kohdilleen ;) mutta ettäkö olisin epärealistinen? No juu, saattaa olla että välillä tulee vähän haihateltua.. heh.

  En ihan päässyt perille millaisia eri värit ovat, joten en uskalla veikkailla sinun väriäsi. Paljastahan värisi jossakin vaiheessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihreähän se minä sitten olin :) Tosin nyt kun tein testin vielä uudestaan ajatuksen kanssa, tuli melkein yhtä vahvana keltainen.

   Poista
 2. Minullakin oli keltainen ja koen värin kuvaavan minua oikein hyvin!
  Onpas kiintoisa kirja. Pitää ottaa lukemistoon heti, kun vain mahdollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen jos yhtään kiinnostaa pohdiskella omaa ja muiden persoonaa :)

   Poista
 3. Tein testin ja se oli umpipöljä. Monesti mikään vastaus ei sopinut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainahan testeissä on se, että ei vastauksista löydy välttämättä suoraan itselle sopivaa, harmi ettei tämä testi ollut sinulle mieleinen. Suosittelen kyllä tutustumaan kirjaan, sillä se avaa testiä enemmän persoonajuttuja!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)