Blogistanian Finlandia 2012 -ehdokkaani

On tullut se aika vuodesta, kun blogistania jakaa lukukokemustensa perusteella oman Finlandiansa. Viime vuoden Blogistanian Finlandian voitti Katja Kettu Kätilö-teoksellaan. Blogistanian Finlandiaa emännöi Sallan lukupäiväkirjan Salla ja hänen blogistaan, tästä linkistä, pääset tutustumaan tarkemmin Blogistanian Finlandian sääntöihin jms.

Näin jälkikäteen tarkasteltuna luin vuonna 2012 yllättävän vähän kotimaisia uutuuksia tai ylipäätään kotimaisia teoksia. Tänä vuonna aion petrata asiassa, osallistun mm. 13 kotimaisen -haasteeseen, josta myöhemmin lisää. Kuitenkin moni lukemistani kotimaisista oli huiman viiden pisteen arvoisia! Tässä tulevat minun kolme ehdokastani perusteluineen, jotka ovat suoria lainauksia omista postauksistani:


1. sija
(3pistettä) menee Ulla-Lena Lundbergin Jäälle. Säästin kirjan ihan vuoden viimeiseksi ja vaikka osasin olettaa ihastuvani siihen, muodostui lukukokemuksesta vielä odotuksiakin huimempi. Rakastuin.

" Jää on tarina, joka jää pitkäksi aikaa mieleen elämään ja jonka tulen lukemaan vielä joskus uudestaankin. Se on yhtä aikaa niin kaunis, mutta viiltävä tarina ihmisyydestä, ystävyydestä ja ennen kaikkea luonnon voimasta. Siinä on ripaus jotain selittämätöntä maagisuutta yhdessä kouriintuntuvan realismin kanssa."

2. sija (2 pistettä) menee Satu Grönroosin Lumen sylille. 60-luvun miljöö täällä rakkaassa "harjukaupungissani" lumosi minut voimakkaasti. Samaan aikaan kaunis, mutta koskettava tarina.

Niin monia itselle tuttuja ja rakkaitakin kiintopisteitä. Mutta vaikka kirja sijoittuu Jyväskylään, se ei missään nimessä kyllä vaadi sen enempää Jyväskylä-tuntemusta kuin muutkaan kirjat, joissa on mainittu paikkojen ja katujenkin nimiä. Ja niin paljon kuin tästä Jyväskylä-yhteydestä nautinkin, kirjan ansiot ovat kyllä ehdottoman vahvasti Grönroosin niin vahvassa kielessä kuin hienossa tarinassa. Häkellyttävän vahva esikoiskirja kokonaisuutena."

3. sija (1 piste) menee Maarit Verrosen Vanhat kuviot- novellikokoelmalle.  Maarit Verrosta on osin kiittäminen siitä, että viime vuonna erityisesti sytyin novellien lukemiselle.

Usein novellikokoelmissa kun tahtoo olla niitä ns. täytetarinoilta tuntuviakin novelleja. Tämän novellikokoelman hienous piilee siinä, että saa itse lukea ja oivaltaa. Kertomalla enemmän novelleista, saattaa kertoakin jo tavallaan liikaa. Muutenkin tuntuu, että on vaikea pukea sanoiksi niitä oivaltamisen ja kirjallisen mielihyvän tunteita, mitä novellikokoelmaa lukiessa tuli mieleen vähän väliä."

Myöhemmin tällä viikolla luvassa niin itselle ihan uutta genreä lukemisissani kuin myös kooste lukuvuodesta 2012!Kommentit

 1. Lumen syli oli kyllä huima, vaikkei se omalle listalleni päässytkään. Odotan Lundbergin lukemista kovasti, Verrosen nimen laitan muistiin.

  VastaaPoista
 2. Jää on kyllä hieno, hieno romaani. Se oli itsestäänselvästi omallakin listallani.

  VastaaPoista
 3. Mahtavaa että nostit Maarit Verrosen! Yksi ikisuosikkini, vaikka tämä nimenomainen ei niin suurta vaikutusta tehnyt kuin aiemmat. Hieno silti.

  VastaaPoista
 4. Lumen syli oli hieno kirja, minä vatvoin pitkään nostanko sen kolmannelle sijalle, mutta lopulta päädyin Hietakehtoon.

  VastaaPoista
 5. Oi, ihanaa, että Lumen syli pääsi sinunkin listalle!

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoisia erilaisiakin ehdokkaita, Verrosen kirjaa ei ole tainnut muilla olla (?).

  VastaaPoista
 7. Kivaa, että Verronen sai pisteen!

  VastaaPoista
 8. En ole lukenut näitä, mutta Jään luen ainakin jossain välissä. Myös Lumen syli kiinnosti, mutta saa nähdä, jääkö se (valitettavasti) nyt "esikoisajankohtaisuuden" mentyä muiden kirjojen jalkoihin. Kiva kuitenkin, että sai sulta pisteitä!

  Verrosta olen lueskellut aikanaan vähän, enkä silloin innostunut, mutta ehkä aika tai yksittäinen teos vain oli väärä.

  VastaaPoista
 9. Pahnahinen, en värikoodausvirheen takia edes hoksannut, että Verrosen kokoelmakin olisi ollut vaalikelpoinen.... No jaa, tarpeeksi vaikea oli valinta muutenkin! :-)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)