Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia
Kustantaja: Otava 2015
Sivuja: 173

"Haastava persoona." Lue: Täysin mahdoton, ei tule toimeen kenenkään kanssa.
"Särmikäs." Tunnevammainen piikittelijä. Ihme ettei kukaan ole vielä tappanut.
"Tarkkailija." Ei osallistu mihinkään, ei anna itsestään mitään, ei kanna sosiaalista vastuuta seurustelutilanteissa, teeskentelee mykkää ettei hänen tarvitsisi puhua kenellekään sanaakaan.

Ikisuosikkini ja salaisesti palvomani Anna-Leena Härkösen tuorein kolumnikokoelma Ihana nähä! ja muita kirjoituksia ei kalpene yhtään edellisille Härkösen kokoelmille. Olen aikaisemminkin todennut, että Härkösen kirpeän ironisen ja satiirisen ihana sanan säilä on parhaimmillaan näissä kolumneissa. Toisaalta yksi rakkaimmista hänen teoksistaan on minulle romaani Loppuunkäsitelty. Pidän näistä kolumnien kipakoistakin sävyistä, mutta nautin myös Härkösen romaaniteksteistäkin.

Jotenkin tässä tuoreimmassa teoksessaan Härkönen sanailee osissa kolumneissa lempeämmin ja kertomiensa kokemusten ja muistojen kautta tulee lähemmäksi kuin aikaisemmissa kokoelmateoksissaan. Alussa lainaamani pätkä on kolumnista Toisin sanoen, ja se edustaakin kokoelman nasevinta tekstiä ja saa jälleen kerran tyrskähtelemään. Kyllä, osuu ja uppoaa. Siinä missä Härkönen uskaltaa teksteissään kommentoida rohkeasti ja välillä jopa hieman provosoivastikin ilmiöitä ja ihmisiä, hän ei pelkää heittää itseäänkin mukaan samaan soppaan. Useassa kolumnissa hän paljastaa palan itsestään ja uskaltaa näyttäytyä omien vikojen kanssa. Sillä kaikillahan meillä niitä on, vikoja. Pidinkin erityisesti tästä piirteestä tässä uusimmassa.

Aika moni kolumni herätti minussa paljonkin syvällisempää pohdintaa. Pohdintaa äitiydestä, ystävyydestä ja ylipäätään elämän mielekkyydestä. Tuntuu, että nykymeno on usein niin kovin monimutkaista. Härkösen tekstien läpi paistaa kehoitus yksinkertaistaa sitä ilman huonoa omaatuntoa ja uskaltaa nauttia juuri tästä elämästä ja itsestä tällaisenaan. Että sitä on ihan hyvä näinkin. Ihana nähä! ja muita kirjoituksia on yhtä aikaa elämänmakuinen, tarkkanäköinen ja hallitsematonta hihitystä herättävä kokoelma tarinoita meistä, sinusta ja minusta, kaikista.

Härkösen tekstejä lukiessa kääriytyy hetkeksi sellaiseen ihanaan onnellisuuden viittaan, jonka sisällä kaikki on hetken täydellistä, kuin parhaan ystävän seurassa. Sitten sitä taas jaksaa aimonkin annoksen sitä elämän realismia.


Kommentit

 1. Härkönen kuuluu kirjailijoihin, jonka kaikki teokset on pakko lukea. Ihan varmasti myös tämä - odotan innolla!

  VastaaPoista
 2. Minäkin luen tämän heti kun käsiini saan.
  Härkönen on juuri sopivan piikikäs jutuissaan olematta kuitenkaan tyly tai ilkeä. :)

  VastaaPoista
 3. Sama täällä, luen Härköset aina ilman muuta. Herkullisia heittoja, rempseää huumoria ja pistoja, jotka satuttavat sopivasti. Hän osaa kertoa tosielämästä niin hauskalla omalla tavallaan, että kateeksi käy. Myös hänen vakavammat kirjansa ovat ehdottomasti lukemisen arvoisia.

  VastaaPoista
 4. Oi joi, ihana, kerralla ahmittava teos <3

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)