J. Ryan Stradal: Keskilännen keittiöt

J. Ryan Stradal: Keskilännen keittiöt
Kustantaja: Tammi 2016
Alkuteos: Kitchens of the Great Midwest 2015
Suomentanut: Mari Hallivuori
Sivuja: 394

" Tiesitkö, että desissä marinarakastiketta on liki kahdeksankertainen määrä lykopeeniä tuoreeseen tomaattiin verrattuna? " Lars kysyi sätkivältä tyttäreltään työnnellessään vaunuja hitaasti etenevien pariskuntien virrassa, joka aaltoili ja poukkoili heidän ympärillään. " Tänään ostetaan hyviä kastiketomaatteja."

Eva siristeli silmiään päivän kirkkaudessa, mutta otti katsekontaktia, jonka Lars tulkitsi viestittävän Rakastan isää tai ehkä Tein juuri pahimmat niskakakat, mitä isä on eläessään nähnyt. Suorassa auringonpaisteessa oli vaikea sanoa varmasti.
Kun turskan hajun kyllästämä Lars rakastuu ravintolan fiksuimpaan tarjoilijaan Cynthiaan, saa Evan tarina alkunsa. Evasta varttuu nainen, jonka illalliskutsuille päästäkseen ihmiset maksavat tuhansia dollareita. Mutta miten Evasta tuli Eva? Erakkomaisuuteen taipuva ruokamaailman jumalatar, joka tiesi jo pienenä tyttönä, miten kasvattaa parhaimmat ja tulisimmat chilit. J. Ryan Stradalin Keskilännen keittiöt lähtee kertomaan Evan tarinaa aina 80-luvun lopulta, jolloin Evan vanhemmat tapasivat aina nykyhetkeen. Tarinankäänteistä ei oikein voi kertoa kummoisia ilman että samalla tulee tahtomattaan paljastaneeksi enemmän kuin haluaa. Evan tarinaa punotaan useamman ihmisen tarinan kautta ja useimmiten äänessä onkin joku muu kuin itse Eva. Näin piirtyy Evan muotokuva pikkuhiljaa lukijan mieleen. Ja entä sitten se ruoka, ai että! Sillä siitähän tässä kirjassa on isolta osin kysymys. Tai oikeastaan sen merkityksestä ihmisten arjessa ja juhlassakin. Ruokakuvaukset ja reseptit ovat niin olennainen osa romaania ja niitä lukiessaan alkaa väistämättä mieli tehdä kokata itsekin jotain hyvää.

6 desiä grahamkeksirouhetta
2,5 desiä sulatettua voita
2,5 desiä maapähkinävoita
6 desiä tomusokeria
2,5 desiä maitosuklaarouhetta ja 1 teelusikallinen voita

Yhdistä grahamkeksirouhe, voisula, maapähkinävoi ja sokeri taikinaksi. Painele voideltuun 20 x 30 cm vuokaan. Sulata maitosuklaarouhe ja voi, ja levitä seos taikinapohjan päälle. Jäähdytä kiinteäksi jääkaapissa ja leikkaa paloiksi.

Stradal kirjoittaa ihanan sujuvasti ja tarkastelee ruokakulttuuria lempeän ironinen pilke silmäkulmassaan. Lukija saa nauraa hyväntahtoisesti monenlaisille erilaisten ruokatrendien "uhreille" samalla kun nauttii makunystyröitä hivelevästä tarinasta. Pohjoismaalaisen ruokakulttuurin kasvattina oli myös mielenkiintoista tutustua Keskilännen ruokakulttuurin ja sen murrokseen Evan tarinan rinnalla. Kirjaa lukiessa tajusin, että olin kaivannut jo pitkään tällaista ruoanmaailmaan keskittyvää romaania. Haikeana muistelen mm. Marsha Mehranin romaaneja, joissa myöskin ruoka oli vahvassa keskiössä. Keskilännen keittiöt on herkullisen hauska ja lämminhenkinen kirjallinen makupala, jota olisi nauttinut mielellään pidempäänkin. Nam!

Myös Katja Ja Krista ovat viihtyneet Keskilännen keittiössä!

Kommentit

  1. Tämä on tosiaan oikea herkku kirjaksi. Jotain tällaista olin kaivannut, oli ihana upota keskilännen ruokamaailmaan. Kirjassa on hyvä rakennekin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin! Tällaisia herkku-kirjoja kaipaisin kyllä lisääkin!

      Poista
  2. Oi, onpa kivan kuuloinen kirja! Ja keskilännen keittiö kuulosta herkulliselta. Tämä pitää jossain vaiheessa etsiä käsiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, uskoisin, että pitäisit tästä!

      Poista
  3. Kuulostaa hyvältä kirjalta, tosin itse ei ehkä tähän viitsi tarttua ettei nouse vesi kielelle kaikista herkuista. Meillä laihdutusprojekti meneillään, eikä kirja saa tuhota sitä! :D
    Liityimme lukijaksi

    Tiia

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)