John Gillard: Luovan kirjoittajan työkirja
Kustantaja: Art House 2017
Alkuteos: Creative Writer's Notebook: 20 Great Authors & 70 Writing Wxercises
Suomentanut: Urpu Strellman
Suomalaisten kirjailijoiden osuudet laatinut Jani Saxell
Sivuja: 192
Kiinnostaako kirjoittaminen, mutta et oikein tiedä, mikä tyylilaji olisi sinulle mieleisein? Oletko haaveillut kenties omasta romaanista, mutta et pääse alkua pidemmälle? John Gillard on koonnut todella tiiviin ja inspiroivan työkalun kirjoittamisesta kiinnostuneille ja haaveileville. Hän on koonnut teokseen 20 merkittävää kirjailijaa ja tiivistänyt näiden kirjailijoiden uran, teokset ja tyylin aina yhteen aukeamaan. Jokaisen kirjailijan oman osion jälkeen on aina muutamia tehtäviä, joissa luova kirjoittaja saa kokeilla kirjoittamisen olennaisia osa-alueita aina henkilöhahmojen, tapahtumapaikkojen ja juonen kehittyelystä erilaisiin kerrontatekniikoihin saakka. Puhutaan ns. sormiharjoituksista, joita kirjassa onkin huimat 70 kappaletta.
Toiset tehtävät ovat hyvin matalankynnyksen tehtäviä, mutta toki kirjoittajasta riippuen osa vaatii jo selkeästi enemmän pureskeltavaa ennenkuin tohtii painaa kynänsä paperiin ja alkaa kirjoittaa. Pidän tästä piirteestä teoksessa todela paljon, sillä se antaa siten haastetta pitkäksi aikaa. Olen nyt itse selaillut kirjaa parisen kuukautta ja tehnyt jo muutaman tehtävänkin, mutta niistä en halua tänne kuvia laitella kuitenkaan ;) Kuten osa ehkä muistaakin, olen yli vuosikymmenen pallotellut mielessäni ajatusta omasta romaanista, ja nyt pikkuhiljaa tohtinut alkaa koota mielessä olevia palasia konkreettisemmaksi. Voi olla, ettei koskaan tule valmista tai voi tullakin, kuka tietää. Gillardin kirja on kuitenkin minulla toiminut hyvänä työvälineenä tässä prosessissa.
Teoksen kirjailijakattaus on vaikuttava:
James Joyce
Virginia Woolf
Frank Kafka
William Faulkner
Ernest Hemingway
Vladimir Nakobow
William S. Burroughs
Iris Vonnegut
Katja Kettu
Gabriel Garcia Margquez
Anja Snellman
Georges Perec
Margaret Atwood
J.M. Coetzee
Peter Carey
Stephen King
Haruki Murakami
Patrick Süskind
Douglas Coupland
Muutama kirjailija on minulle oikeastaan täysin vieras, kuten Carey, Coupland sekä Perec, mutta sitten taas mukana on niin monta lempparia: Woolf, Snellman, Kettu, King. Periaatteessahan kirjailijaosuuksista olisi saanut helpostikin syvällisemmän katsauksen, mutta kun mukana on 20 kirjailijaa ja liuta harjoituksia, ei ehkä vastaisi tarkoitusta tehdä tällaisesta teoksesta 1000-sivuista eeposta. Kirjailijaosuudet tuovat kuitenkin riittävästi esille tietoa kirjailijasta ja antavat jo mielikuvaa tyylilajista.
Näkisin teoksen erittäin hyvänä osana esimerkiksi äidinkielen opintoja lukiossa tai miksei vaikka tiiviinä tietopakettina kirjallisuudenkin opinnoissa. Ennen kaikkea se on kuitenkin innostava työkalu tällaiselle vielä kirjoittamisesta enemmän haaveilevalle kuin jo kirjoittavalle. Toisaalta voisi olla virkistävääkin tämän myötä kokeilla uusia tyylilajeja sellaisenkin kirjoittajan, joka on aina kirjoittanut vain yhtä tyylilajia. Margaret Atwoodin sanoin:
" Älä koskaan suunnittele tarkkaan.
Tartu vain toimeen. Hyppää mukaan,
niin kuin hyppäisit veteen uimaan. "
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)