A.J. Finn: Nainen ikkunassa

A.J. Finn: Nainen ikkunassa
Kustantaja: Otava 2018
Alkuteos: The Woman in the Window 2018
Suomentanut: Jaakko Kankaanpää
Sivuja: 461

Ei vieläkään mitään.
Ja sitten se ilmestyy: käsi ikkunalaudalle.
Hivuttautuu ylöspäin kuin sotilas kurkistaisi juoksuhaudan reunan yli. Näen sormien harovan lasia, vetävän viiruja vereen.
Hän on yhä elossa.
" Anna? Tiedätkö kuka -?
Mutta olen jo sännännyt pois, puhelin putoaa, kissa jää naukumaan jälkeeni.


Lapsipsykologiaan erikoistunut Tohtori Anna Fox pitää virtuaalisesti omaa vastaanottoaan netissä harvoille valituille. Ruudun toisella puolella olevien olisi varmasti todella vaikea uskoa että vaikka Anna on tohtori, hän on myös jo pahasti alkoholisoitunut lääkkeiden väärinkäyttäjä, joka on linnoittautunut kotiinsa. Posttraumaattisen stressin synnyttämä voimakas agorafobia saa Annan etsimään hetken helpotusta avoimien paikkojen pelkoonsa viinistä ja sekavasta coctailista erilaisia lääkkeitä. Viinin ja lääkkeiden turruttamana hän viettää päivä toisensa jälkeen kotona vanhoja mustavalkoelokuvia katsoen ja naapureidensa elämää ikkunasta tarkkaillen. Jotain kontaktia ulkomaailmaan pitääkseen hän on vuokrannut kellarihuoneensa nuorelle miehelle, joka hoitaa tarvittaessa hänen juoksevia asioita enempiä kyselemättä. Anna tietää itsekin, että hänen juomisensa ja lääkkeiden käyttö on karannut käsistä jo aikoja sitten, mutta ei voi itselleen mitään. Kerran uutta naapuruston perhettä tarkkaillessa hän näkee kuinka perheen äitiä puukotetaan. Anna on kuitenkin ainoa silminnäkijä ja lopulta hän ei itsekään tiedä, mikä on totta, mikä houretta. Sillä on niin paljon kaikkea, jota hän on sulkenut visusti jonnekin mielensä sopukoihin. Jotain, mitä kukaan ei saa sanoa ääneen.

Minusta tuntuu, että sinulla on jossain sisälläsi jotain, mistä kukaan ei tiedä mitään.
- Epäilyksen varjo ( 1943)


Naapurin perheenäidin puukotuksen näkeminen saa aikaa tapahtumien ketjun, joka vie Annan vielä syvemmälle  sekavan mielen syövereihin. Hänen kerta toisensa jälkeen katsomansa elokuvat alkavat tuntua sekoittuvan siihen, mitä hän näkee ja kokee välillä. Kuitenkin, jokin on pielessä, Anna vaistoaa sen. Mutta uskooko kukaan häntä enää? Pystyykö Anna ylipäätään enää ponnistamaan hulluuden merestä pinnalle ja kohtaamaan omat syvät traumansa? Mikä on totta, mikä ei?

Tai sitten hän raportoi kavereilleen. Muistatteko sen hullun akan naapurissa...?
Kurkkuni jähmettyy. Menen ikkunaan ja tempaisen verhot kiinni.
Ja seison siinä pimeässä: kylmässä, ypöyksin, täynnä pelkoa ja jotakin, mikä tuntuu kaipaukselta.


A.J. Finn on New Yorkissa asuvan kustantajan Daniel Malloryn pseudonyymi, jolla hän julkaisi esikoisteoksensa Nainen ikkunassa. Aikamoinen debyytti dekkaritaivaalla. Se on sanottava jo nyt. Sinänshän tässä ei peruskehyksessä ole mitään uutta; päähenkilö jolla on todellakin ongelma päihteiden kanssa ja traumaattinen elämä tavalla tai toisella. Mutta silti, se, että Anna on psykologi ja linnoittautunut jostain syystä kotiinsa, tekee tästä kuitenkin jo heti lähtötilanteessa kiinnostavan yhdistelmän. Finn kirjoittaa niin taitavasti, että melkein kuvittelee lukijana itsekin olevansa tuolla talossa vankina Annan kanssa. Finn kieputtaa tarinaa niin ovelasti, että vähän väliä huomaa vaihtavansa näkökulmaa siihen, miten luotettava kertoja Anna todellisuudessa on. Pari pientä tvistiä juonessa tajusin jo hyvässä vaiheessa, mutta se ei onneksi haitannut missään määrin lukukokemusta tai latistanut jännityksen tunnetta. Nainen ikkunassa on pitkästä aikaa sellainen trilleri joka on pakko lukea aina kun vain mahdollista. Kutkuttavan koukuttava!

Päähenkilönä Anna on kieltämättä ristiriitainen. Osa kirjan jo lukeneista ystävistäni on ollut sitä mieltä, että Annan juominen oli jotenkin liian holtitonta, tarpeettoman korostettua. Minä en kuitenkaan kokenut sitä niin, itse asiassa kun tietyt asiat selvisivät, oli helppo ymmärtää Annaa, miksi hän oli niin sekaisin. Sekaisuudesta huolimatta jotenkin jopa kiinnyin häneen. Ja sitten tietenkin se yksi iso ja olennainen kysymys: kuka oikein on Jane Russell? Ja oma plussa tulee siitä vanhojen elokuvien maailmasta, joka kirjaan sisältyy. En yhtään ihmettelisi, vaikka tässä olisi tämän vuoden parhain trilleri.

Kallistin päätäni entisestään nähdäkseni taivaan. Sitä oli vaikea katsoa. Jotenkin se kaikki oli liian valtavaa, liian massiivista. Minusta tuntui kuin olisin ollut pienoismalli nukkekodissa. Näin itseni ulkopuolelta, kaukaa ja pienenä pisteenä. Käännähdin ympäri, horjuin.
Maailma keinui silmissäni. Jokin nytkähti jaloissani. Pudistin päätäni, hieroin silmiäni. Maailma asettui, perääntyi taas rajojen taakse.


Nainen ikkunassa on luettu monessa blogissa jo, tässä muutamia poimintoja, käykäähän kurkkaamassa:
Leena Lumi
Rakkaudesta kirjoihin
Kirsin Book Club

Helmet- lukuhaasteessa kirja sijoittuu sopivasti kohtaan 40: kirjassa on lemmikkieläin, sillä Annalla oli Punch -niminen kissa. Alkaa muuten olla mielenkiintoista miten jatkossa luettavat kirjat saa sovitettua lukuhaasteeseen, kun tietyt kohdat jo käytetty. Luen kuitenkin edelleen oma intressi edellä -periaatteella, eli vaikka olen jo pohtinut mitä eri kirjoja joita en ole vielä lukenut, voisi mihinkin kohtaan sijoittaa, niin se ei vielä määritä kirjavalintaani.

Kommentit

 1. Tämä on lukulistalla, mutta minua ennen on 55 muuta halukasta lukijaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En yhtään ihmettele, on tämä sen verran hyvä!

   Poista
 2. Susa, sehän tässä olikin outoa, että Annaan suorastaan kiintyi! Ehkä se on tuo pienen tilan näyttämö eli asunto, jonne hän on sulkeutunut. Ja olihan hän koko ajan kuitenkin toimessa eli yrittämässä...Virkistä ja kiinnostava trilleri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Haluaisin kyllä kuulla Annasta vielä lisääkin. Ja nimenomaan tuo, että kyllähän hän kuitenkin yritti vähän väliä monellakin tapaa murtautua ulos trauman aiheuttamasta mielen vankilasta.

   Poista
 3. Tää meni nyt munki lukulistalle. Vaikuttaa jännältä!

  VastaaPoista
 4. Mä sain tämän juuri luettua ja tykkäsin tosi paljon myös! Vois hyvinkin olla vuoden paras trilleri :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No äläpä muuta sano! Todellakin voi olla vuoden paras trilleri!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)