Yrsa Sigurdardóttir: Perimä

Yrsa Sigurdardóttir: Perimä
Kustantaja: Otava 2017
Alkuteos: Dna 2015
Suomentaneet: Tapio Koivukari ja Tuula Tuuva-Hietala
Sivuja: 412

Nyt hän näkee paremmin, eikä olohuoneessa ole ketään, tyhjä popcornkulho on edelleen paikoillaan television edessä ja legot levällään sohvapöydän ympärillä. Ihan niin kuin nukkumaan mennessä. Hemmetti tätä hölmöilyä. Hymy käväisee hänen kasvoillaan mutta katoaa saman tien. Olohuoneen jatkeena on ruokasali ja keittiö, mutta sinne vievä liukuovi on vedetty kiinni.
He eivät koskaan sulje sitä.


Perheenäiti Elisa Bjarnadóttir on kotona lasten kanssa kun perheen isä on työmatkalla. Yöllä perheen esikoinen, seitsemänvuotias Margrét kömpii äitinsä viereen ja kertoo asunnossa olevan jonkun. Elisa kertoo Margrétille hänen nähneen unta, mutta tyttö on vakuuttunut, että asunnossa on joku. Niin Margrétia kuin itseäänkin rauhoitellen Elisa lähtee tarkistamaan asuntoa. Juuri kun hän ehtii huokaista helpotuksesta, hän huomaa ruokasaliin vievän liukuoven olevan kiinni. Paniikki alkaa hiipiä uudelleen Elisan mieleen. Siitä vyörähtää käyntiin karmaiseva tapahtumien ketju, jonka seurauksena seuraavana aamuna on poliiseilla asiaa Bjarnadóttirien kotiin. Poliisit löytävät sängyn alta järkyttyneen Margrétin, joka on oletettavasti todistanut yöllä äitinsä järkyttävää murhaa samalla kun pikkuveljet ovat nukkuneet omassa huoneessaan. Komisario Huldar joutuu siihen astisen uransa isoimman jutun äärelle ja joutuu tekemään yhteistyötä lastensuojelun kanssa, erityisesti siellä työskentelevän Freyjan kanssa. Kaikki mahdollinen apu on nyt tarpeen, sillä Elisan murha on vasta alkusoittoa tapahtumille, jotka sysäävät sekä Huldarin että Freyjan tapahtumien ytimeen. Vankilassa tuomiota istuvan veljensä asunnossa majoittuva Freyja haluaisi pysytellä etäällä jutusta ja myös Huldarista, mutta kun tapahtuu uusi murha eikä syyllisestä ole aavistustakaan, on Freyjan pakko jo Margretin vuoksi tehdä enemmän kuin normaalisti työssään lastensuojelussa. Jokainen tuntee silmukan kiristyvän, mutta kenelläkään ei ole tietoa, kuka on järkyttävien murhien takana ja mitä hän oikein haluaa. Samaan aikaan opiskelijanuorukainen Karl alkaa saada radioamatööripuuhissaan omituisia viestejä. Pitkiä lukujonoja, joissa ei aluksi tunnu olevan mitään järkeä. Pieni Margrét on toistaiseksi ainoa toivo jutun selvittämisessä, linkki murhaajaan, mutta Margrét ei ole valmis vastaamaan kaikkiin kysymyksiin.

" Onko kaikki kunnossa, Margrét muruseni? Voinko minä jotenkin auttaa? "
" Et." Ääni oli kova ja ehdoton. Kun tyttö jatkoi, ääni kuulosti pehmeämmältä. " Minulla on paha olo sisälläni. Päässäni."
Hän sanoi sen tunteettomasti, ihan kuin ilmoitusvelvollisuudesta.
" Ihan kuin kaikki olisi mennyt siellä piloille."

Islantilaisen Yrsa Sigurdardóttirin Perimä sijoittuu Reykjavikiin, mikä tuo romaaniin oman tunnelmansa. Perimä on harvinaisen hyytävä ja tiheäjuoninen rikosromaani, joka valvottaa yötä myöten. Siinä on runsas henkilöjoukko, mutta jokaisella on osansa ja merkityksensä tarinassa. Päähenkilöiksi kuitenkin nousevat Huldar sekä Freyja. He ovat molemmat mielenkiintoisia henkilöitä ja heistä haluaisi kuulla henkilöinä enemmäkin. Itse juoni on aika ovela kudelma kokonaisuutena. En tiedä, onko jopa paikoin hieman epäuskottava näin jälkikäteen ajateltuna, mutta lukiessa sellaista ei miettinyt. Niin hyvin tarina pitää otteessaan alusta loppuun. Rikosromaaniksi Perimä on paikoin erittäin raaka, enkä siksi suosittele herkästi sitä perinteisempien dekkarien lukijoille. Sen verran koukuttava Perimä on, että pakko lukea jossain vaiheessa Sigurdardóttirin äsken ilmestynyt uutuus, Pyörre, jossa uuden jutun äärellä jatkavat juuri Huldar ja Freyja.

Mies päästi otteensa hänestä. Hän taisteli saadakseen henkeä, kun kuuli loksahduksen. Mies työnsi jotain pistorasiaan. Sitten mies tuli hänen luokseen. Hän kuuli kytkimen naksahduksen juuri ennen kuin mies kuiskasi hänen korvaansa: " Sinua onnisti." Mies oli hetken hiljaa mutta lisäsi sitten: " Tämä on nopeasti ohi."
Siinä mies valehteli. 


Helmet- lukuhaasteessa sijoitan kirjan kohtaan 41: valitse kirja sattumanvaraisesti.

Kommentit