Mariette Lindstein: Ehdoton valta

Mariette Lindstein: Ehdoton valta  Lahko 1
Kustantaja: Atena 2018
Alkuteos: Sekten på Dimön  2018
Suomentanut: Christine Thorel
Sivuja: 494

Jotakin poikkeuksellista.
Jälkiviisaus on helppoa.
Tapaamisen jälkeen, hämmentyneenä ja kauttaaltaan hiestä märkänä, Sofia tiesi kuitenkin, että hänen oli palattava Via Terraan. Muuten hän tuntisi ikuisesti vetoa sinne kuin liekkeihin.
Seistessään käytävällä vuoroin murehtien ja vuoroin henkeäsalpaavan euforian vallassa hän tajusi hymyilevänsä kuin vähäjärkinen. 


Yliopistosta juuri valmistunut Sofia Bauman on saanut sähköpostiin kutsun tulla kuuntelemaan ViaTerran, new age-liikkeen johtajan Franz Oswaldin luentoa. Varsinkin julkkisten ja muiden tärkeiden henkilöiden ihailema ViaTerra-oppi kiinnostaa myös Sofiaa siinä määrin, että hän päättää matkustaa Dimön saarelle kuuntelemaan Oswaldia, yhdessä ystävänsä Wilman kanssa. ViaTerran tukikohtana toimii vanha, kirottuna pidetty kartano syrjäisen saaren uumenissa. Matkalla saarelle lautturi Björk kertoo heille pelottavia tarinoita kartanoon liittyen. Vaikka Sofialla on omatkin epäilynsä ViaTerraa kohtaan, Oswaldin kuunteleminen sytyttää hänessä kipinän. Kun Oswlad esittää Sofialle kiinnostavan työtarjouksen tulla perustamaan saarelle kartanon omaa kirjastoa, ei Sofia pysty eikä lopulta edes halua kieltäytyä. Elämä ViaTerrassa on hyvin askeettista ja se hämmentää aluksi Sofiaa. Yhteiset nukkumatilat, ei puhelimia ja muutenkin hyvin kontrolloitu päiväohjelma. Sofia kuitenkin sopeutuu ja päättää ottaa olonsa saarella yhtenä työprojektina. Mutta kun kesä jättää hyvästit ja syksy sumuineen saapuu saarelle, on Sofia jo saanut huomata ViaTerran kiillotetun kilven takana piileskelevän paljon kaikkea hämmentävää ja pahaa. Sofian pelot ViaTerran lahkomaisuudesta käyvät toteen, mutta ovat vasta alkusoittoa kaikelle mitä hän joutuu saarella kokemaan. On vain yksi iso mutta. Kukaan ei ole koskaan aikaisemmin onnistunut jättämään ViaTerraa omasta tahdostaan...

Sofia käänsi katseensa Oswaldin tuijottaessa häntä.
" Benjaminin mukaan Sofia on piilottanut kannettavan tietokoneen heidän huoneeseensa", Oswald sanoi Bosselle. " Käy läpi kaikki sähköpostit ja selvitä, mitä Sofia on puuhaillut. Kenties meillä vihdoinkin on myyrä käsissämme. Tarkistakaa myös kännykkä." Oswald huitaisi kädellään. " Viekää hänet pois. En halua nähdä hänen luihua naamaansa. " Silti hän katsoi Sofiaa suoraan silmiin vielä kerran. " Et pääse täältä koskaan pois. Ihan vain tiedoksi." 


Ehdoton valta kirjan lähtökohdat eivät todellakaan ole mitkään tavanomaiset. Kirjan kirjoittaja, Mariette Lindstein eli itse skientologia-lahkossa yli 20 vuotta. Vaikka Lindstein päätyi lahkossa korkeimman johdon tehtäviin, hän oli käytännössä silti lahkon vankina, kunnes lopulta vuonna 2004 onnistui pakenemaan poikansa kanssa. Ehdoton valta ei kuitenkaan ole omaelämäkerrallinen, vaan fiktiivinen tulkinta siitä, millaista elämä kultin kynsissä voi olla. Kun kuulin kirjasta ensimmäisen kerran, kiinnostukseni heräsi välittömästi. Voinee siis sanoa, että lähdin lukemaan kirjaa aika kovin odotuksin. Psykologinen jännäri, kulttimaailma! Kirjan prologi heittääkin lukijan heti suoraan keskelle erittäin piinaavaa tilannetta, pakoa. Ennen kuin pääsee tutustumaan Sofiaan ja ViaTerran maailmaan, lukija pääsee kurkistamaan takauman keinoin jonkun vielä tuntemattoman henkilön ajatuksiin, kokemuksiin. Siitä alkaa tarinankuljetus nykyhetken ja takaumien vuorottelemana. Ja tässä tulee se minun "mutta" lukukokemuksessani. Aihe on hurjan kiinnostava, mutta jostain syystä koin hieman turhana tuon tietyn henkilön takaumakertomukset, vaikka niillä tietenkin on syynsä ja paikkansa tarinassa. Minulle olisi näköjään lukijana riittänyt vain tuon lahkoelämän kuvaaminen Sofian kautta. Nyt mukana on niin vanhoja mysteereitä kartanon elämäns suhteen kuin isoja henkilökohtaisia traumoja menneisyydessä sekä selvittämättömiä ihmissuhteita. Paikoin Lindsteinin teksti tuntuu hieman tönköltä, lauserakenteet liian simppeleiltä. Kaikesta huolimatta läpi kirjan kulkee voimakas koukuttavuuden punainen lanka, kirjaa on pakko ahmia eteenpäin.

Ehdoton valta aloittaa Lahko-sarjan, eli jatkoa on luvassa. Tällä hetkellä tuntuu, etten välttämättä jaksa enää kiinnostua muista osista. Kuitenkin tässä ensimmäisessä osassa kaikki ViaTerraan ja nykyhetkeen liittyvä on tarinana todella kiinnostavaa ja paikoin suorastaan puistattavan hirveää. Mitä kaikkea paha ihminen voikaan saada toisia ihmisiä läpikäymään kulttinsa nimissä, se jos mikä kauhistuttaa, mitä pidemmälle tarina etenee. Sijoitan kirjan Helmet- lukuhaasteessa kohtaan 3: kirja aloittaa sarjan.

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)