Tee omat lemmikkisi

(Minerva 2011)

Nukentekijöiden Fumie Kamijon ja Rosie Shortin hauskoista ja omintakeisista otuksista on koottu nyt 35 hahmoa yksien kansien väliin teokseksi: Tee omat lemmikkisi - Omintakeisia otuksia kierrätysmateriaaleista. Hahmot tunnetaan myös ns. Bobby Dazzler- olioina. Erityisen hahmoista tekee se piirre, että ne ovat kaikki valmistettu kierrätysmateriaaleista. Kirjan inspiroivien hahmojen myötä tulee halu vihdoin tehdä kevätsiivous täyteen ahdettuun komeroon ja kaivaa vaatekaapin perukoilta ne vuosikausia käyttämättömänä olleet vaatteet hauskaan uusiokäyttöön. Hahmot syntyvät hyvin yksinkertaisista materiaaleista; vaikkapa vanha raidallinen sukka, vähän lankaa ja neula, pumpulia ja pari nappia. Tai uusiokäyttöön voi päästä sukulaistädiltä saatu kaamea vanha samettipaita.

Näiden hahmojen tekemiseen ei vaadita mestariompelijan taitoja tai muutoinkaan minkään sortin käsityövirtuoosia. Valmistusohjeet ovat tehty todella yksinkertaisiksi, havainnollistettu kuvien kera sekä oma oliovalmentaja opastaa askel askeleelta hahmojen teossa kuvien seassa.


Hauskaa kirjassa on myös se, että jokaisella otuksella on nimi ja omanlaisensa luonne. Paavo pingviini on vanhan ajan herrasmies, Kaisu viettää päivänsä hyppelehtien niityillä, ja keräten villikukkia kun taas Kalervo kirahvi on aina työntämässä nenäänsä muiden asioihin. Vai miltä kuulostaa Piu Piu panda, joka rakastaa sanoja, eikä ole koskaan onnellisempi kuin silloin, kun onnistuu saamaan sanaristikon valmiiksi. Tai entäpä Samu sammakko, joka etsii alituiseen uusia seikkailuja?


En ole itse mikään käsityöihminen, mutta ompelen kyllä verhojen käänteet, lyhennän housunlahkeet ja kudon kaulaliinan jos tarve vaatii. Tykkäisin kuitenkin puuhastella aina välillä jotain hauskojakin käsitöitä, missä ei ole niin tarkkaa, tuleeko saumat millilleen suoraan jne. Kun näin tämän kirjan, ihastuinkin siihen oitis. Kierrätysmateriaalien käyttö on iso plussa sekä ohjeiden helppous innostaa kokemattomammankin tekijän tuunaamaan hauskan lemmikin omaksi iloksi tai vaikka lahjaksi. Itse kirja on myös erinomainen lahjaidea vähääkään käsitöistä ja kierrätyksestäkin kiinnostuneelle. Melkein 4-vuotias esikoiseni selasi kirjaa  innostuneena ja löysi heti monta hahmoa, jotka "äiti meidän on ihan pakko tehdä!"

Löydätkö sinä suosikkisi näistä ihastuttavista, hassun hauskoista otuksista?


Kirjan on kääntänyt englannin kielestä Heli Roiha. Ulkoasu ja valokuvat: CICO BOOKS 2010, valokuvat: Geoff  Dann sekä piirrokset Rosie Short & Fumie Kamijo.

Kommentit