Richard Scarryn lastenkirjojen hauska maailma


Yhdysvaltalainen lastenkirjailija sekä kuvittaja, Richard Scarry ( 1919-1994) oli tuottelias mies. Elämänsä aikana hän teki yli 300 lastenkirjaa, joista toki iso osa oli kuvittajan roolissa muiden kirjoissa. Tammen kustantamo osui mielestäni aikanaan kultasuoneen, kun alkoi kääntää näitä lastenkirjojen helmiä. Scarryn kirjoissa seikkailevat sangen ihmismäiset eläimet ja niin kuvat kuin teksti ovat humoristista tyyliä, joka tehoaa usein myös aikusiin. Scarryn kirjoja on suomentanut moni henkilö, mutta tutuimmat lienevät Kaarina Helakisa ja Marjatta Kurenniemi. Kirjojen keskeisimmät hahmot ovat Kissalan Hessu sekä Mato Matala. Nuo kaksi kaveria seikkailevat yhdessä milloin missäkin. Myös Eipäs- ja Juupas-possu ovat varmasti monelle tuttuja.

Meillä tutustuttiin Scarryn kirjoihin pari vuotta sitten, esikoisen ollessa kaksivuotias. Hän ei vielä tuolloin halunnut kuunnella kirjojen lukemista, vaan halusi yhdessä katsoa kuvia ja jutella niistä, sekä etsiä sivuilta kysymiäni asioita. Hankin ensimmäisenä Iloisen autokirjan, josta muodostuikin sitten suosikki, ja kirjaa luetaan edelleen. Nyt kahden vuoden iän pian saavuttava kuopuksenikin on jo kiinnostunut kirjoista ja tykkää yhdessä katsella samalla kuvia, kun luen kirjan tarinoita esikoiselle. Iloinen autokirja on mainio esimerkki siitä, miten hauska ja rikas kuvitus on. Kirjan jokaisella aukeamalla seikkaileen pieni hauska Luru Lude, jonka etsimisessä on oma hauskuutensa kirjaa lukiessa. Meillä meni useampi katsomiskerta esikoisen kanssa, että aina lopulta löysimme piileskelevän Lurun. Luru voi olla vaikka kurkistamassa auton ikkunasta, ajella omalla pienellä ajoneuvollaan tai matkustaa auton takapenkillä. Löydättekö te tästä kuvasta pienen keltaisen Luru Luteen? ( Kuvan saa isommaksi klikkaamalla) Vastauksen löydät kuvan alta.

Tässä kuvassa Luru piileskelee sivun oikeassa laidassa näkyvän ketun vierellä. 

Vaikka eläimet käyttäytyvät hyvin ihmismäisesti, on heidän maailmassa paljon ihanan surrealistisiakin juttuja, vai miltä kuulostavat esimerkiksi banaani- ja kurkkuautot? Monessa kirjassa on myös ihan opettavaisia asioita, kuten Eipäs ja Juupas -possujen seikkailuissa.

Ylinnä olevassa kuvassa näkyy kaikki meidän perheen Scarryn kirjat. Iso osa on kirpputorilöytöjä, kuten Kaikkien paras joulukirja, vuodelta 1982. Sivuja on vähän teippailtukin saumoista, mutta se ei lukemista haittaa. Näitä kirjoja meillä tullaan lukemaan vielä varmaan vuosikaudet. Luetaanko teillä Scarryn kirjoja ja jos, mitkä ovat teidän suosikkejanne?

Kommentit

 1. Richard Scarry ei ole vielä tuttu, mutta aion sisällyttää hänen teoksiaan seuraavaan lastenkirjallisuusviikkoon, jonka itselleni pidän taas jossain vaiheessa. Mielelläni olisin tutustunut hänen kirjoihinsa jo viimeeksi, mutta aika yksinkertaisesti loppui kesken:)

  VastaaPoista
 2. Meillä luettiin paljon Scarrya. Oli ja on edelleen jokunen Sacarryn kirja itsellä ja lisää lainattiin kirjastosta. Scarryt muuten ovat Kunnaksen ja Norqvistin Viiru ja Pseonen -kirjojen ohella myös veljenpoikieni suosikkeja.

  Meillä taidettiin lukea eniten juuri Iloista autokirjaa. Luru Ludetta meilläkin etsittiin kilvan. Myös Mato Matala oli meidän lapsille tärkeä hahmo. Itse muistan parhaiten kielellä leikittelevän banaaniauton nimen: Keltakäyttöauto (suomentajalla on välähtänyt!).

  Kun olin 1980-luvulla ylioppilaaksi päästyäni jonkin aikaa kirjastotätinä, ei yksi äiti suostunut lainaamaan Scarrya lapsilleenm koska ovat hänen mielestään "amerikkalaista hapatusta". Silloin tosiaan jotkut vielä ajattelivat noin mustavalkoisesti. Ja minä nuorena kirjastolaisena ihmettelin asiaa kovasti (en kai muuten moista enää edes muistaisi).

  VastaaPoista
 3. Sonja: Sisällytä ihmeessä!! Hauska kuulla sitten mielipiteesi!
  ps: Tulihan ne kirjat silloin perille?

  Anna Elina: Kunnaksenkin kirjoja löytyy myös meiltä monia ja esikoinen on nyt viimeiden vuoden aikana alkanut kiinnostua niistäkin enemmän.

  Voi, tuo keltakäyttöauto on todellakin niin hauska ja oiva esimerkki suomentajan nokkeluudesta ;)

  VastaaPoista
 4. Meillä luetaan, ehdottomasti: http://luenjakirjoitan.blogspot.com/2011/04/richard-scarryn-touhukas-maailma.html

  En voi yksilöidä meidän poikien ehdotonta suosikkia, sillä niin moni kirja on mieluinen. Iloinen ilmakirja on hyvä ja kestää lukemista hamaan tulevaisuuteen, ihan niin kuin tuo Iloinen autokirjakin. Luru Lude on todellinen veijari, Mato Matala taas veikeä. Kissalan Hessu on reilu jäbä. Hahmot ovat kyllä vertaansa vailla! :-)

  Scarryn kirjat ovat kyllä sopivia monenikäisille, myös aikuisille!

  VastaaPoista
 5. Paula: Tuon Iloisen ilmakirjan minäkin haluaisin löytää meille! Mato Matala on kyllä hauska kaveri tosiaan ja jotenkin Kissalan Hessun kanssa niin symppis parivaljakko!

  VastaaPoista
 6. Scarryn kirjat ja se telkkarisarja olivat ehdottomia suosikkejani!!

  Kesäistä viikonalkua:)

  VastaaPoista
 7. Tuttuja, tuttuja kirjoja. :) Meillä poika rakastaa juuri tuota autokirjaa, kun taas joulutytön suosikki on totta kai Scarryn joulukirja. Meillä on lisäksi Mato Matalan puuhakirja, jonka muistan omasta lapsuudestanikin. Pidin siitä niin, että ostin kirjaa kaksi kappaletta nyt, kun siitä julkaistiin uusintapainos muutama vuosi sitten. Toinen kirja jää hyllyyn tulevaisuuden muistoksi, toinen on sitten sellainen, jota puuhakirjamaisesti saa leikata, värittää jne.

  VastaaPoista
 8. Kirjat tulivat onnellisesti perille ja varmasti toinen ainakin pääsee lukuun kesän aikana. Luen nimittäin aina kesäisin enemmän jännitystä kuin muina vuodenaikoina:)

  VastaaPoista
 9. Meillä on pari Scarryn kirjaa omana (joku joulukirja?) ja aina luetaan näitä junamatkalla, VR on hoksannut, mitkä ovat niitä parhaita viihdyttäjiä.

  Parasta on todellakin se, että näissä voi tapahtua ihan mitä vaan. Ei ole sellaista siloteltua maailmankuvaa eikä liian lällyjä tarinoita. Meillä on aika usein eipäs-possu ja juupas-possu vierailulla ja muistutan aina lapsia siitä yhdestä tarinasta, jossa eipäs-possulle käy huonosti (kun ei halua tehdä mitään, niin ei pääse hauskaankaan mukaan).

  VastaaPoista
 10. Minä pidin Scarryista paljon lapsena ja olen yrittänyt niitä esitellä Stellalle, mutta ainakaan vielä mitään suurta hurmioitumista ei ole tapahtunut. Minulle uutta tuttavuutta Eipäs Possua luettiin jossakin vaiheessa suht paljon, ja telkkarista Touhula-sarja on mennyt aika hyvin. Mutta uskon, että Scarryn kirjojenkin aika vielä paremmin tulee. Daniin voisi upota paremmin, ehkä jo nyt. Täytyypä kokeilla!

  VastaaPoista
 11. Tuure: Se telkkarisarja on tosiaan ihana ja hauska!

  Katja: Tuo toisen kappaleen jemmaan hankkiminen on hyvä idea!

  Sonja: Minullakin on nyt tulossa lukuun erityisen paljon jännäreitä ja tosiaan jotenkin ne kiinnostavat enemmän juuri kesäaikaan! Kiva kun tulivat perille ;)

  Mari A.: Juurikin tuolla parin viikon takaisella junamatkalla selailimme junassa lastenvaunun kirjoja ;) Oli kyllä hyvä valikoima monenlaista luettavaa lapsille!

  Karoliina: Olen joskus miettinyt, ovatko nuo Scarryn kirjat enemmän poikia kiinnostavia, mutta taitaa olla vaan enemmän pienen lukija mausta ja kiinnostuksen kohteista kiinni ;) Toisaalta puolen vuoden päästä joku nyt "pyh-kirja" voikin olla pop :)

  VastaaPoista
 12. Joo, mä ainakin tykkäsin niistä kirjoista pienenä. Tuntuu ne vieläkin laadukkailta, kun olen pari lukenut Kirjavinkkejä varten.

  VastaaPoista
 13. Velma: Minustakin noissa Scarryn kirjoissa vaikka osa jo muutaman kymmentä vuotta vanhoja, se aika ei ole yhtään niitä huonontanut kyllä. Niin minä kuin 4 vee esikoiseni niille nauretaan :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)