Kolme kovaa kotimaista

Minua on näin jälkikäteen vähän harmittanut, etten lähtenyt mukaan kirjablogistaniassakin kiertävään musahaasteeseen. Toki voisin tehdä sen vielä nytkin, mutta on niin paljon kaikenlaista  muuta, että sen sijaan haluan jakaa kanssanne "kolme kovaa kotimaista" suosikkiani, joiden musiikkia kuuntelen päivittäin. Ja näiden miesten äänessä ja lauluissa ei kuitenkaan kovuudesta ole tietoa, vaan laulut ovat kuin linnunmaitoa sielulle.

Tuomas Peurakoski Ensemble on näistä kolmesta uusin tuttavuus, mutta nousi heti jo yhden kappaleen perusteella suosikkikolmikkooni. Julkaisu on kokoonpanon ensimmäinen pitkäsoitto, mutta sitä ei uskoisi, sillä se on niin valmis kokonaisuus tasalaatuista musiikkia. Lauluja on kuvailtu seuraavasti: "Lauluja kuin pieniä elokuvia", ja todellakin! Varsinkin lempikappaleeni Beguinen maailma on sellainen, että sitä kuunnellessa siirtyy jonnekin muualle, kuin missä todellisuudessa on. Beguinea pääsee kuuntelemaan esimerkiksi täältä. Yhtyeen kotisivuilla on myös muutkin kappaleet kuultavissa. Tämä levy on näistä kolmesta se, minkä laitan soittimeen kun haluan rentoutua ja rauhoittua, mutta toisaalta nauttia sanoista, jotka eivät tarjoile valmiina heti kaikkea vaan kuulija saa itse tehdä syvempiä tulkintoja. Tuomaksen äänessä on jotain hyvin rauhoittavaa mutta samalla niin voimallista. Vaikka hänen äänensä on omanlaisensa, välillä kuulen siitä mukavalla tavalla kaikuja joistain tutuista miesartisteista. Tässä pieni tekstiote lempparistani Beguinesta:

meren alla on helpompi hengittää
kun taivaankannen alla on päivittäin pimeämpää
vuonna yksi ja kaksi
vuonna yksi ja kaksi
vuonna yksi ja kaksi
vuonna yksi ja kaksi

näin veden virrat mukanaan
tanssiamme kuljettaa
liike viestin molemmille kirjoittaa
eikä meistä kumpikaan
muista mistä toinen
saapuikaan


Juha Tapion kappaleista olen pitänyt jo muutaman vuoden ajan, mutta vasta tänä syksynä syttyi kunnolla rakkaus hänen kappaleisiin. Uusin levy Hyvä voittaa, on aivan ihana. Juha Tapio laulaa elämästä ja ihmissuhteista niin osuvasti, että voi vain nyökytellä päätään kuunnellessa levyn kappaleita.
Levyltä erityisesti Sitkeä sydän on soinut repeatilla soittimessani. Sitkeän sydämen pääset kuuntelemaan esimerkiksi täältä.

Juha Tapio on jo ns. pitkän linjan artisti, mutta vasta viime vuosina noussut tunnetummaksi ja suosionsa huipulle. Hänen pohdiskelevat tekstinsä laulunsanoissa kertovat isoja tarinoita elämästä ja toisaalta hyvin erilaisistakin elämäntilanteista.


Tässä näyte Niin kuin sinäkin -kappaleen hienoista sanoituksista:

Mutta joskus jokainen 
Tuntee vaihteluita onnen 
Elon iskut ymmärtää 
Vaikket kyyneleitään nää 
Sillä joskus jokainen 
On ollut vailla lohduttajaa 
Niin kuin sinäkin 
Niin kuin sinäkin 

Samuli Edelmann, suosikkini jo nuoruusvuosilta, näyttää uuden levynsÄ myötä, ettei Samulin ote ole vuosien varrella himmennyt yhtään. Jo levyn nimikkobiisi, Ei mitään hätää, on upea. Tuntuu, että näissä uuden levyn kappaleissa on juuri sitä 90-luvun Samulin kappaleiden samettista otetta. Lauluista paistaa läpi tietty varmuus, minkä voi vain ikä ja kokemus tuoda. Nimikkobiisin pääsee kuuntelemaan täältä. Mielenkiintoinen yksityiskohta on muuten se, että kyseisen biisin on sanoittanut Hanna Pakarinen sekä Teleksistä tuttu Markus Koskinen.

Samulillakin on takanaan pitkä ura niin laulujen kuin näyttelemisen saralla. Häneltä on tullut oman musiikin lisäksi yhteistyön helmiä mm. Jipun kanssa sekä Virsiä-kokoelmia.

Tässä näyte vielä Ei mitään hätää -biisin sanoista:
Kun suru tulee saumoista läpi, 
voit luottaa minuun.
Ja kun sä et uskalla, 
sanoo niitä sanoja, 
joilla voisit ratkaista kaiken, 
voit luottaa minuun. 
Voit luottaa


Ei mitään hätää, 
jos ei omat voimat riittäneet. 
Ei mitään hätää, 
se olen minä joka voin kuivata 
sun kyyneleet.
Kommentit

 1. Oih, Juha Tapio on suosikkini ja aivan parasta automusaa!:)

  VastaaPoista
 2. Tuomas Peurakoski Ensemble on soinut minunkin cd-soittimessasi tiuhaan. Pidän heidän musiikistaan, Peurakosken äänestä ja nimenomaan tuosta elokuvallisesta tunnelmasta tai musiikillisesta maisemasta, joka kuuntelukerta toisensa jälkeen valtaa mieleni. Taidan itsekin joskus nostaa tämän mainion yhtyneen esille blogissani. :)

  Samuli Edelmannissa on myös jonkinlaista karismaa, josta pidän. Pidin kovasti jopa hänen virsilevyistään. Edelmannin samettinen ääni sopii etenkin syksyyn.

  Juha Tapio on monen ystäväni suosikki, mutta itse en ole häntä juurikaan kuunnellut.

  Oli kiva lukea kotimaisista musiikkisuosikeistasi. :)

  VastaaPoista
 3. Pitäisikin ostaa tuo Tuomas Peurakoski Ensemblen levy tai kuunnella taas netistä. Komppaan Katjaa mitä Samuli Edelmaniin tulee. Joskus on kiva kuunnella myös Juha Tapiota, se on sellaista lohtumusaa.

  Tykkään yleensäkin lauletusta musiikista ja sanoitukset ovat minulle tärkeitä.

  VastaaPoista
 4. IIIIIK, IHANAT lempparimiehet olet listannut ;)!!!

  Kuten tiedät, Samuli on miunkin ikiaikainen lemppari. Aikoinaan vuonna 1992 tuli Karelian kasinolla oltua eturivissä... oi sitä hurmaa!

  No, eturivissä ollaan oltu ja ollaan jatkossakin Juhan keikoilla. Siinä artisti, joka kohtaa keikkojensa jälkeen jokaisen kohtaamista haluavan fanin. Se on mielestäni käsittämättömän hienoa mieheltä, jonka levy myi kahdessa päivässä platinaa. Niin kaunis ja vaatimaton mies :).

  Marraskuussa mennään Hämeenlinnaan Kipinöitä-kiertueelle ja Samulin levyn toivon löytäväni joko synttäri-tai joulupaketista ;)

  VastaaPoista
 5. p.s. minkälainen se blogistanian musahaaste on? tosin olen kyllä musasuosikeistani kirjoittanut monta kertaa :)

  VastaaPoista
 6. Samuli Edelmann on ehkä parasta mitä maailmalla on tarjota. Löysin tuon Ei mitään hätää -biisin tuossa alkusyksystä noin viikko synttäreitteni jälkeen.
  Ja kun kutsuit kaikkia,
  eikä kukaan tullutkaan.
  Kun sohvalle meet makaamaan yksin,
  voit luottaa minuun.

  Mua vain itketti ihan kamalasti, koska mulla oli käynyt juuri noin, eikä siitä ollut kuin muutama hassu päivä. Samulilla on niin älyttömän lohdullinen ääni, että tämä kappale on antanut paljon voimia tänä syksynä.

  On se kyllä muutenkin niin täydellinen mies. Tappajan näköistä miestäkin katsoin ihan sen takia, vaikken tuollaisesta dekkaritouhusta niin välitäkään.

  Vielä kun raaskisi ostaa tuon cd:n. Ehkä ostan sen itselleni joululahjaksi.

  VastaaPoista
 7. Sanna: Minäkin aina yksin ajellessa laulan kovaa mukana autossa mm. Juha Tapiota :)

  Katja: Samulin laulamana virretkin ovat erityisen kauniin kuuloisia ♥

  Maria: Nämä kaikki ovat ainakin minulle olleet nyt myös sellaista lohtumusaa, kaikilla kolmella on kappaleita, jotka menevät kuunnellessä ytimiin asti ;)

  Mie ite: Olen vähän kade, kun olet nähnyt Juha Tapion livenä ;) Hei se musahaaste löytyy esim Mari A:n blogista osoitteesta:
  http://marinkirjablogi.blogspot.com/2011/08/yksi-musiikki-viikossa-haaste.html

  Janninna: Samulilla oli 90-luvulla paljon kappaleita, jotka koskettivat tosi paljon, tuntui ihmeelliseltä, miten joku voi laulaa tismalleen siltä miltä itsestä tuntuu! Totta, Samulia on ilo kyllä ihan vaikka vaan katsellakin ;)

  VastaaPoista
 8. Niin ja vielä monta kertaa ;)! (siis nähnyt J:n)

  Täytyypä tutustua tuohon musahaasteeseen, jos vaikka lomareissun jälkeen toteuttaisin.

  VastaaPoista
 9. Mukavaääniset miehet sinulla täällä Susa. :)

  Sen verran täällä, jos sallit, niin mainostan että Tuomas Peurakoski Ensemblen levyähän saa nyt ihan levykauppa X:stä ja sieltä kotisivujen kautta. Ja levy on tosiaan tehty ihan ilman tuotantoyhtiötä tai mitään ulkoista rahoitusta, eli jokaista ostettua levyä arvostetaan bändin piirissä todella paljon. Itsehän tosiaan seurasin tätä äänitys- ja tuotantoprosessia ihan aitiopaikalta ja voin kertoa, että mitään kompromisseja levyn laadun suhteen ei tehty.

  Mutta eipä minulla tässä muuta, ihanaa koittavaa syysviikonloppua sinulle Susa!

  VastaaPoista
 10. Ihana musiikillinen välipala, kiitos :) Voisin itsekin tehdä jonkin vastaavan, kun minullakin jäi osallistumatta musahaasteeseen.

  Kahdesta ensimmäisestä minulla ei hirveästi ole mielipiteitä, mutta Samulia olen kuunnellut aikoinaan :) Hänessä on roppakaupalla karismaa, niin laulajana kuin näyttelijänä. Tykkään kovasti biisistä Se viimeinen, niin ja telkkarista tullut Tappajan näköinen mies oli loistava :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)