Kotimaisen kirjallisuuden juhlaa: Finlandia-palkintoYlihuomenna eletään erityisen jännittäviä hetkiä kotimaisen kirjallisuuden saralla, sillä silloin julkaistaan Finlandia- ehdokkaat. Olen toki nyt viimeisimpinä vuosina jossain määrin ollut kartalla ehdokkaiden suhteen, mutta erityisesti tänä vuonna odotan ja jännitän jo kovasti listan julkaisua. Tämä vuosi on ollut nimittäin minulle yleensäkin kotimaisen kirjallisuuden juhlaa. Vielä viime vuonna kotimaisen kirjallisuuden osa lukemisissani oli aika pieni, joskin kyllä viime vuonnakin luin yhteensä 17 kotimaista romaania. Tänä vuonna voi sanoa, että olen löytänyt kunnolla kotimaisen kirjallisuuden, sillä tilastoni kertovat minun tähän mennessä lukeneen:

17 vuonna 2011 julkaistua kotimaista romaania  sekä
11 aikaisemmin julkastua kotimaista romaania

Ja lisää on vielä tulossa, sillä lukupinossa odottaa ainakin Jari Tervon Layla, Max Mannerin 13. huone, Jussi Valtosen Vesiseinä, Mikko Kaupin Unkarilainen taulu ja monta muuta. Joulukuun lopussa nähdään, montako lopulta tulee vielä luetuksi. Mutta olen erittäin iloinen, että olen tänä vuonna lukenut yhteensä jo melkein 30 kotimaista romaania.

Mutta sitten niihin mahdollisiin F-listan ehdokkaisiin. Omista lukemistani tämän vuoden kirjoista toivoisin listalle ainakin:
Marja Leena Virtasen Kirjeitä Kiven alle
Marisha Rasi-Koskisen Katariinaa sekä
Tuomas Kyrön Kerjäläistä ja jänistä
( Ja Iida Rauman  Katoamisten kirja on kyllä tässä listassa kiinni myös!)

Saa nähdä, ketkä vai onko kukaan, minun TOP 3 ehdokkaistani tuolla ylihuomiselle listalla. Ja suoraan sanoen, kyllä minä niin mieleni pahoitan, jos ei kukaan ole! Mutta listaa odotellessa, kertokaahan minulle, kuka on sinun ehdoton toiveesi listalle! Ja älkää ajatelko järjellä, perustuen raadin mahdollisiin kriteereihin vaan ajatelkaa puhtaasti tunteella ;)

Ja hei, tänään julkistetaan Finlandia Junior -ehdokkaat! Oma TOP 3- suosikkilistani on seuraava:
Suvi-Tuuli Junttila: Missä, tässä, jossakin.... (kirjasta tulossa piakkoin esittelyä, ollaan urakalla luettu tätä lasten kanssa!)
Raili Mikkanen Raili, Laura Valojärvi: Suomen lasten linnakirja ( tämä on kuulunut tämän vuoden suosikeihimme lasten kanssa)
Jani Kaaro: Evoluutio ( Ei olla edes saatu tätä vielä käsiimme, mutta kirjan aihepiiri on niin kiehtova ja jo kansi lupaa hyvää, että tälle annan ylläriääneni edes näkemättä vielä kirjaa!)

Kommentit

 1. Susa, minun ehdokkaani on Kirjeitä kiven alle. Toki tietämykseni kotimaisen kirjallisuuden nykytilasta on suppea, sillä olen valinnut kotimaakseni maailman kirjallisuuden, joka on ominta minua ja tuottaa minulle vahvimmat elämykset. Silti olen lukenut kotimaiset klassikot ja minusta maailman paras kirjailija on Mika Waltari. Lukioaikana luin melkein vain kotimaista kirjallisuutta, sen jälkeen meni kauan Saksan kirjallisuudessa ja nyt vaellan onnellisena kosmopoliittina vahvojen makujen äärellä Shriveristä Irvingiin ja kaikkea siltä väliltä. Yritin kerran lukea Finlandia -palkittua Uunia, mutta nukahdin jo kolmannella sivulla;-)

  Kun näen seuraavan vuoren huipun, sillä tähyän jo uusia haasteita, ja jos se on kirjallisuuden opiskelu yliopistossa, valitsen pääaineekseni käännöskirjallisuuden eli sitten sitä Kafkaa etc. Kiinnostavaa!

  Kuvittele, pidän vapaapäivän kirjoista! Aion leipoa kakun, pakata arvontakirjoja, käydä lenkillä, lukea sisustuslehtiä, olla vain...

  (Lue tänään KS s. 20 Tero Karjalaisen kolumni.)

  VastaaPoista
 2. Minuakin jo jännittää! Kirjoittelin tästä samasta aiheesta runsas viikko sitten, ja olen kokoamassa kommenttien perusteella jonkinlaista varjoehdokaslistaa torstaiaamuksi. Myös Henna Helmi Heinosella on blogissaan hyvä kirjoitus aiheesta.

  VastaaPoista
 3. Susa, eikö jaetakin erikseen Finlandia Junior? Olen jo aikaa sitten ehdottanut sitä Mikkasen kirjalle Suomen lasten linnakirja. Kaikki meidän sukulaislapset saavat tuon kirjan tänä vuonna joululahjaksi.

  Well...on minulla täällä kaksi kotimaista vielä jotka saatan tehdä ja yhden tilasin juuri, koska eräs bloggaaja teki siitä niin koukuttavan/houkuttavan arvostelun.

  See!: Olen hengissä jo toista päivää koneen vaihdon jälkeen.

  VastaaPoista
 4. Junior-ehdokkaat julkistettiin puoli tuntia sitten!
  http://www.mtv3.fi/uutiset/kulttuuri.shtml/2011/11/1429146/ehdokkaat-finlandia-junior--palkintoon-on-valittu

  VastaaPoista
 5. Leena: Kuten tuossa postaukseni alaosassa kirjoittelin, Finlandia Junior jaetaan tosiaan tänään ja Kirsi tuossa laittoikin kommentissaan jo linkkiä äsken julkaistuun listaan. Minäkin olisin toivonut näkeväni erityisesti tuon Suomen lasten linnakirjan listalla..

  Hyvä sinä, kirja/blogivapaat päivät olisivat kyllä minullekin hyväksi ;)

  Kirsi Hietanen: Kävinkin siellä silloin kun julkaisit, aika pian kommentoimassa ;) Varjoehdokaslista kuulostaa hyvältä idealta!

  VastaaPoista
 6. Hauska kysymyksenasettelu. :) Jos ajattelen tunteella, on Finlandia-ehdokkaiden joukossa ainakin Kristina Carlsonin William F. päiväkirja, Katja Kaukosen Odelma sekä - jos palkinnon voi antaa postuumisti - Bo Carpelanin Lehtiä syksyn arkistosta. Mutta jos taas järjellä ja kirjoja (vielä!!) lukematta, niin Tuomas Kyrö ja Asko Sahlberg lie vahvoilla.

  Jännittää! Nyt on ollut huikea kotimainen kirjavuosi.

  VastaaPoista
 7. Uuusista kotimaisista en ole lukenut kuin Carpelanin ja Ketun kirjat, molemmat hienoja kirjoja omalla tavallaan. Veikkaisin ainakin ehdokkuutta Katja Ketun kirjalle "Kätilö", sillä sen verran vaikuttava se oli.

  VastaaPoista
 8. Minunkin piti lisätä, että ehdottomasti Katja Kettu. Olen tosin itse kirjaa vasta aloitellut, mutta mitä siitä olen lukenut, niin huikea ja tärkeä teos.

  VastaaPoista
 9. Apua tuleeko se jo ylihuomenna, ihanaa! En malta odottaa :)

  Mulla ei oikeastaan ole mitään kotimaisia, joita odotetaan päätyvän listalle luettuna, paitsi uusin Kyrö. Toivon kyllä hänelle menestystä F-kilpailussa ;)

  VastaaPoista
 10. Minäkin veikkaan Kyrön olevan listoilla. Itse toivon, että ehdokkaiden joukossa olisi ainakin Iida Rauma (Katoamisten kirja), tai jos ei hän niin sitten Essi Tammimaa (Paljain käsin). Komppaan siis nuorten naiskirjailijoiden puolesta! :)

  VastaaPoista
 11. Katja: Carlsonin ja Kaukosen kirjat minulla tosiaan on lukematta, sekä tuo Ketun, mutta kaikki uskoisin viimeistään ensi vuonna lukevani, sillä kiinnostavat kovasti.

  jaana: Carpelanin kirjan aion jossain vaiheessa etsiä myös käsiini, olen lukenut siitä niin monta kiehtovaa arvostelua jo.

  ANNI: Onneksi ei ole elää KUIN kaksi yötä ;)

  Zephyr: Tässä sen näkee, että olen lukenut monta tosi hyvää kotimaista, sillä miten unohdin Rauman kirjan tuosta listasta, vaikka vielä pari päivää sitä ajattelin!! Todellakin olisi hienoa, jos hänen kirjansa pääsisi listalle.

  VastaaPoista
 12. Haluan ehtiä lukea kaikki ehdokkaat ennen voittajan valintaa, mutta näin uhkasin viime vuonnakin ja en siltikään ehtinyt. :)

  VastaaPoista
 13. Katja, tilasin Ketun kirjan, mutta se myöhästyi, kun pidin kahta sähköpostia auki ja en lukenut toiselta koneelta yhtä juttua...

  Luin Joanan arvion ja olin myyty! Toivottavasti koen samoin.

  Susa, otan tuon linkin tuosta nyt, sillä en vieläkään tiedä, kuka sai Juniorin. Kiitos!

  VastaaPoista
 14. Minä luen suhteellisen vähän kotimaista. Siis varmaankin enemmän kuin keskiverto suomalainen, mutta selvästi vähemmän kuin keskiverto kirjabloggaaja. :D Luen kirjoja eri maista niin töissä kuin vapaalla.

  Mutta lukemistani sanoisin, että puolestani niin Marja Leena Virtasen Kirjeitä kiven alle kuin Essi Tammimaan Paljain käsin voisivat olla listalla. Kumpikaan ei päässyt Elämäni kirjojen listaan, mutta ovat väkeviä ja kielessä tarpeeksi vahvoja. Ja noin ylipäätään kannatan mielelläni kertomuksia naisista, sukupolvista ja historian lahjoista/taakoista.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)