Harjukaupungissa tapahtuu: Kirjamessut 2012

Täällä harjukaupungissamme on tänä viikonloppuna käynnissä iso tapahtuma, Elämysviikonloppu, jossa yhtenä osana ovat kirjamessut. Vaikka Kirjamessut ovat vuosi vuodelta pienentyneet, on se kuitenkin jokavuotinen must-tapahtuma lukutoukalle. Niinpä sukelsin tänään Kirjamessujen maailmaan heti aamupäivästä. Vielä aamupäivällä varsinkin Kirjamessu-puolella oli väljää ja saikin hyvin katseltua pöytien tarjontaa. Pääsin myös kuulemaan heti ensin Manuela Boscoa, jonka teos Ylitys julkaistiin viime kuussa. En ole lukenut teosta, ja olen itse asiassa suhtautunut siihen hieman vastahankaisesti, mutta nyt kuultuani varsin sympaattisen oloista Boscoa, kiinnostukseni kirjaa kohtaan heräsi. 

Useammassa eri pisteessä oli mahdollista päästä kuuntelemaan kirjailijoiden haastatteluja sekä myös hakemaan signeerauksia kirjoihin. Olen yleensä keskittynyt enemmän kirjapöytien tutkailuun, mutta tänä vuonna kuuntelin myös tovin Kjell Westöä, Viivin ja Wagnerin luojaa Juba Tuomista, Katja Kettua yhdessä Katariina Vuorisen ja Pirjo Hassisen kanssa Pimppini on valloillaan -antologian myötä sekä Fingerborin luojaa Pertti Jarlaa. Olisin halunnut myös kuulla vielä Lumen sylin kirjoittajaa Satu Grönroosia, Jari Tervoa Laylan tiimoilta, Syvä pään kirjoittanutta Eeva Rohasta ja monia muita. Vajaa neljän tunnin kiertely alkoi kuitenkin jo tuntua jaloissa ja kotona odotti kipeä kuopus, joten päätin luovuttaa suosiolla.

Olen aika nirso ostaja ollut melkeinpä joka vuosi näillä Kirjamessuilla, sillä koen että pääsääntöisesti moni kirja löytyy halvemmalla netistä. Toisaalta antikvariaattien tarjontaa on ihana päästä tutkailemaan, mutta tänä vuonna niitäkin oli messuilla enää harmillisen vähän. Oi niitä aikoja, kun antikvariaateille oli varattu messuilla oma hallin puolikas! Kuitenkin on melkein velvollisuus, ihana sellainen, aina jotain ostaa messuilta. Niinpä ostin uutena Hienoimmat nukkekotini 5e sekä Sofi Oksasen Stalinin lehmät 8e. Lisäksi ostin muutamia ihania postikortteja, sekä ns. matkaikonin. Varttikarjalaisena olen vuosia haaveillut sellaisen hankkimisesta omista sukujuurista muistuttamaan. Pyörähdin myös Ruokamessujen puolella ja sieltä sainkin ostettua mausteita monta pussia sekä tuoretta leipää. Kaiken kaikkiaan oikein mukavat messut, vaikka joka vuosi suren sitä, että Kirjamessut pienenevät entisestään. Kuitenkin olen iloinen, että meillä ylipäätään on tällainen vuosittainen tapahtuma! Messuille muuten ehtii vielä huomennakin, jos kiinnostaa! Lopuksi tunnelmapaloja kuvien muodossa messuilta, olkaas hyvä!


 Manuela Bosco oikealla Messutunnelmaa Messutunnelmaa Katariina Vuorinen, Katja Kettu, Pirjo Hassinen Juba Tuomola vasemmalla Pertti JarlaKirjoja...kirjoja!

ps: Lupasin arvontaa kun lukijapaneelissa on 200 lukijaa. Nyt luku näyttää olevan jo 201, joten viimeistään ensi viikolla arvontaa luvassa!Kommentit

 1. Susa, hyvä että postasit, sillä minä tuskin enää huomisesta...

  Muistathan, että löysin viime harjukaupungin messuilta 'irlantilaiset juureni' eli isän puolen sukulaisen Irlantiin avioituneen parin tyttären. Menin ostamaan kelttikoruja ja sitten joku sanoi jotain ja...Minulle tapahtuu aina jotain outoa kirjamessuilla. Paras oli kyllä se Tabermannin huima tapaaminen;-)

  Teen joka messuilta löydön. Jyväskylässä se oli viimeksi McEwanin Vieraan turva. Ja kuten sinä, minä ostan myös kortteja. Ja jotenkin aina menee aikaa kirjojen äärellä, vaikka luulisi tässä jo tarpeeksi saaneensa, mutta kun ei, niin ei.

  Ihanaa, että edes joskus Suomen Ateenassa tapahtuu jotain kirjoihin liittyvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, vaikka kirjamessut vuosi vuodelta pienenevätkin, on hienoa että meillä ne ylipäätään edes on :)

   Muistan tuon sinun Irlannin sukujuuri-"löydöksen"; aika huikea juttu. Ja Tommy..voi kunpa minäkin olisin kerran ehtinyt hänet tavata livenä ♥

   Poista
 2. Tiedätkö, eilen messuilla bongasin tuon nukkekoti-kirjan ja mielessäni kävi, että ostaisin sen sinulle tuliaisiksi! Sitten kuitenkin unohdin koko asian kun eksyin jonnekin toiselle osastolle:) Hyvä brassailla tuliaisella, jota en koskaan ostanut, mutta pakko oli kertoa, että vähänkö nauratti kun luin ostoksistasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hauska sattuma ;) Jo ajatus lämmittään, btw ;)

   Poista
 3. Minäkin kävin kuulemassa Eeva Rohasta. Sen lisäksi mm. viime vuoden merkittävimmän käännöstyön tehnyttä Antti Nyleniä (Pahan kukat) ja esseisti Olli Löyttyä, jonka esseekokoelma käsittelee ajankohtaisia suvaitsevaisuuden teemoja.

  Illalla Kirjailijatalon messuklubilla Katja Kettu luki Pimppini on valloillaan -kokoelmasta oman tekstinsä. Kitaran säestyksellä. Vaikuttava ja rohkea teksti ääneen luettuna, jotain siihen tuli lisää kun muuttui paperilta kirjailijan omaksi puheeksi.

  Muutenkin messuklubilla oli hyviä esityksiä, suosittelen sinulle ensi vuodelle.

  Itsekin olin kirjamessuostoksissani kitsas. Mukaan tarttui Marko Niemen ja Miia Toivion runokokoelma Suut (Poesia)(20e) ja Johanna Venhon toimittama, erittäin hyvä johdatus esseeseen: Mitä essee tarkoittaa? (Savukeidas) (12e). Siitä aivan varmasti jossain vaiheessa on pakko kirjoittaa blogiin. Lisäksi vitosella löytyi Georges Perecin "W eli lapsuudenmuisto". Kirjailijalla ei ole kunnon lapsuusmuistoja, joten hän päättää kirjoittaa niistä kirjan (siis luo lapsuutta itselleen).

  Hyvät messut, ja ruokaosastokin mainio.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että kuulostaa hienolta tuo Kirjailijatalon messuklubi!! Minä unohdin ihan kokonaan edes tarkistaa, onko siellä messujen aikaan jotain spesiaalia ja tuo olisi kyllä ollut! Ensi vuonna siis tarkempana!

   Kivan kuuloisia löytäjä sinullakin! Voitaneen molemmat todeta, että ei se määrä, vaan se laatu ;)

   Poista
 4. Minä olin myös messuilla lauantaina, ja yllättynyt olin siitä, miten vähän kustantajia oli esillä kirjamessuilla. Viime vuonna kävin Jyväskylän messuilla ensimmäistä kertaa (pokkaamassa Kopioston hankerahan koulullemme), ja silloin oli kyllä enemmän osastoja. Minä olin kuuntelemassa Tervoa, Kunnasta, Kettua ja Arosta, ja näiden anti oli kyllä hyvä. Aika rankka reissu oli käydä päiväselti (melkein 300 km X 2), onneksi oli hyvää seuraa. Parin viikon päästä taas sitten käsityömessuille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosi vuodeltahan se tarjonta tuollakin saralla vähenee, harmillista. Jospa joku vuosi saisimme isotkin kustantamot tuonne!

   Sinulla onkin ollut jo aikamoinen matka messuille!!

   Hmm..Käsityömessuille, siis täälläkö? Nyt täytyy heti googlettaa, sillä en ole niillä ennnen käynyt ja tänä vuonna kun tuo käsityökärpänen puraisi, olisi kiva lähteä katselemaan ja tekemään hankintojakin toki.

   Poista
 5. Tuo viimeinen kuva on loistava :D Kiva päästä kurkkaamaan messutunnelmia. Minun ensimmäinen (pikainen) kirjamessukäyntini oli viime vuonna Oulun kirjamessuilla. Seuraavalla kerralla olisi mukava käyttää messuiluun enemmän aikaa ja käydä kuuntelemassa kirjailijoitakin. Matkaikoni kuulostaa mielenkiintoiselta, kuvaa vähän kaipailin. En tosin tiedä onko niitä tapana näyttää muille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen yleensä keskittynyt tosiaan enemmän vain kirjojen maailmaan konkreettisesti, mutta nyt kyllä innostuin enemmänkin kuuntelemaan myös kirjailijoita. Toki joka vuosi on aina jotain tullut kuunneltua, mutta tänä vuonna ekan kerran enemmän.

   Hmm..en itse asiassa en ole tietoinen ainakaan, etteikö niitä voisi muille näyttää. Tai siis ainakin itse olen saanut nähdä muiden :) Voisin kyllä kuvata sen jossain vaiheessa!

   Poista
 6. Oli kiva lukea messutunnelmista. Minäkin kiinnostuin hieman Manuela Boscon kirjasta ja Pirjo Hassiseen pitäisi tutustua tämän vuoden aikana.

  Matkaikonin voi varmasti näyttää muille. Sehän on myös taide-esine. :) Minullakin on matkaikoni, sain sen kerran vanhemmiltani Kreikan tuliaisina. Minä olen Susa sinun tavoin varttikarjalainen ja isänäitini puolen suku on kokonaan ortodoksista. Lisäksi minulla on ihana ortodoksinen kummityttöni ja esikoiseni yksi kummi on ortodoksi. Sen vuoksi tuo matkaikoni on minulle rakas aarre. Siihen liittyy niin monia merkityksiä.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla isänisän puolen suku on Karjalasta ja ortodokseja, tosin ukki jne ovat jo nukkuneet pois.

   Täytyypä kuvata tuo ikoni joku kerta!

   Poista
 7. Sinäkin pyörähdit messuilla. :) Hienoja kuvia kirjailijavieraista. Mie olin jonossa Pirjo Hassisen takana. En tunnistanut häntä (tuntuu, että olen keskittynyt enemmän kirjoihin kuin niiden kirjoittajiin, en esimerkiksi tiennyt ennen messuja miltä Westö näyttää), mietin vain että onpa tuikeannäköinen täti. --- JOO, nyt taisi mennä uskottavuus kirjabloggaajana. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Kyllä minullakin on monen kirjailijan kohdalla aukko sen suhteen, että miltä näyttää ;)

   Poista
 8. Mukavilta messuilta kuulostavat, varmasti meni aamupäivä mukavasti :) Itsekin tässä kirjamessuja odotellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä noilla messuilla aina vierähtää muutama tunti kuin hujauksessa mukavasti :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)