Stephen King: Kuvun alla

Stephen King: Kuvun alla
Kustantaja: Tammi 2011
Alkuteos: Under the Dome (2009)
Suomentaja: Ilkka Rekiaro
Sivuja: 1116

Vähän matkan päässä hylätyllä metsätiellä, jota edes Clay Brassey ei olisi muistanut, naaraskauris hamusi norjia taimia Prestilen suon laidalla. Se oli kurkottanut kaulansa rajan yli Mottonin puolelle, ja kun kupu humahti alas, kauriin pää lotkahti maahan. Kaula katkesi niin siististi, että se näytti giljotiinissa mestatulta.

Pienen Chester's Millin kaupungin elo suistuu tutuilta raiteiltaan eräänä lokakuisena päivänä, kun kaupungin ylle laskeutuu läpinäkyvä kupu. Jo laskeutuessaan kupu aiheuttaa traagisia tuhoja; siihen törmäävät autot ja lentokone räjähtävät, sen alle jäävät leikkaantuvat kahtia tai menettävät raajojaan. Pahin painajainen on kuitenkin vasta alkamassa. Asukkaat alkavat paniikissa hamstrata ruokatarvikkeita ja koittavat ymmärtää, mitä on tapahtunut. Mistä tuo, peräti neljäntoista kilometrin korkeuteen ja syvälle maan alle ulottuva kupu on tullut ja miksi? Onko asialla joku valtion salainen kokeilu, luonnonoikku vaiko onko uhka maapallon ulkopuolisista olennoista käynyt toteen? Miksi varsinkin lapset alkavat saada epileptisia kohtauksia ja puhuvat sekavia halloweenista?

Tapahtumien keskipisteeseen joutuu kaupunkin ravintolan pikakokkina työskennellyt Dale Barbaba, Barbie, joka oli juuri kuvun laskeutuessa ottamassa hatkoja Chester's Millistä. Entisenä armeijan upseerina hänet määrätään kuvun ulkopuolelta ottamaan tilanne haltuun, mutta Chester's Millin epävirallisena tyrannijohtajana tunnetulla kaupunginvaltuutetulla, Jim Renniellä eli Big Jimillä on siihen sanansa sanottavana. Epärehellinen Big Jim näkee nimittäin tilaisuutensa tulleen. Kuvun alle eristetty Chester's Mill tarvitsee nyt jos koskaan häntä, miestä joka omasta mielestään toteuttaa vain Jumalan tahtoa ja kaupungin asukkaiden etua. Jo ennen kupua Big Jimin talutusnuorassa olleet turvaavat nyt häneen entistä enemmän ja sekasorron jatkuessa Big Jim  saa värvättyä epäviralliset poliisijoukot tuekseen. Barbie näkee Big Jimin muka hyvää tarkoittavan toiminnan takaa miehen, joka ei kaihda likaisia keinoja omia suunnitelmia toteuttaessaan. Kun kuvun aiheuttamien kuolemien lisäksi alkaa tulla muitakin ruumiita, tajuaa Barbie, ettei kupu ole se suurin uhka, vaan kaikki se mitä tapahtuu sen sisällä. Kuvun oltua vasta pari päivää kaupungin yllä, sen sisällä käydään jo julmaa sotaa toisia vastaan.

Yhdessä vinksahtaneen poikansa Junior Rennien ja muun poliisijoukon kanssa Big Jim käy julmaan taistoon Barbieta vastaan. Hinnalla millä hyvänsä tuo ärsyttävä Irakin taistelukentiltä selvinnyt Barbie on saatava pois pelistä, sillä Chester's Millissä voi olla vain yksi päällikkö ja se on hän, Big Jim. Siinä missä kaikki muut toivovat ja rukoilevat kuvun pian poistuvan, Big Jim toivoo sen pysyvän vielä pitkään. Edes ulkopuolelta, itse presidentiltä tulevat määräykset eivät hetkauta häntä pätkän vertaa. Barbiella on kuitenkin omat kannattajansa, jotka uskovat miehen hyvyyteen ja siihen, että Big Jimillä ei ole puhtaat jauhot pussissa. Vaikka tovin näyttääkin siltä, että kuvun alla selviytymisessä on kyse siitä, kumman puolen valitsee, tulee lopulta hetki joka näyttää, että lopulta kyse on vain tuurista.

En ole vuosiin lukenut Kingiä, ja nyt päätin tällä järkälemäisellä 1116-sivuisella, melkein 1.5 kiloisella teoksella palata takaisin tuohon Kingin omalaatuiseen maailmaan, jonka hän lukijoilleen aina vähän eri muodossa tarinoissaan tarjoaa. Kuvun alla- teoksen idea oli minua erityisen kovasti kiehtova: pieni yhteisö jumissa poikkeuksellisissa oloissa. Hyvin pian kirjaa lukiessa käykin selväksi, että tarinassa ei ole niinkään olennaista se, mikä kuvun aiheuttaa kuin se, mitä se sen alla olevilleen aiheuttaa. Muusta maailmasta kuvun alle eristetyn pikkukaupungin ihmiset alkavat nopeasti etsiä rajuinkin keinoin tapoja selviytyä. Kun kaupungin epävirallisen pomon virkaa toimittaneen Big Jimin pyrkimykset päästä todellisen vallanpitäjän rooliin muuttuvat yhä vaarallisemmiksi, joutuvat asukkaat viimeinkin valitsemaan puolensa. Mutta kuinka monella on todella kanttia vastustaa Big Jimiä, miestä joka itse väittää haluavansa vain asukkaiden parasta, tosin hinnalla millä hyvänsä?

Kingin kirjoissa vaihtelevat kauhu, väkivalta ja yliluonnollisuus, ja Kuvun alla-teos nojaakin vahvasti väkivaltaan ja pahuuden ilmenemiseen ihmisessä itsessään. Toki mukana on ripaus yliluonnollistakin maapallon ulkopuolisen elämän merkeissä lähinnä kirjan loppupuolella. Pidin kovasti kirjan lopusta sen suhteen, miten King kutoi kuvun salaisuuden ja sen alla tapahtuvat asiat yhteen. Kirja on alusta asti jo hyvin raaka sen suhteen, että ruumiita ja tuhoa tulee sellaista tahtia, että hieman heikottaa. Toisaalta kirjan puolivälissä niihin huomaa jo niin turtuneensa, ettei se enää hetkauta vaikka joku halkeaakin kahtia tai silmät pullahtavat päästä, niin absurdilta kuin se ehkä kuulostaakin. En ole missään määrin tietenkään väkivallan ystävä, mutta kirjoissa ja elokuvissa sille on tietty paikkansa, mutta sopivassa määrin toki. Tässä teoksessa olisi ehkä vähempikin riittänyt.

Jos King on mestari henkilöhahmojen suhteen, niin tässä kirjassa se kyllä näkyy niin runsaan henkilömäärän kuin erityisen kiehtovien henkilöiden suhteen. Alussa oleva kolmesivuinen opas kertoo, kuka on kukin merkittävistä henkilöistä ja ainakin minä sain palata siihen listaan monta kertaa. King on luonut tarinaan todella monia kiinnostavia ja erilaisia henkilöitä. Ihmisen hyvyys ja pahuus ilmenevät monissa henkilöissä voimakkain keinoin. Ja vaikka kirja on täynnä raakuuksia, on tarinan juuret syvemmällä ihmisyydessä ja toisaalta elämän puitteiden heijastumisessa kuhunkin kirjan henkilöön. Teemoista nousee esille kiusatun ihmisen kipuilut, menneisyyden painolastin merkitys nykyhetkessä, ulkopuolisuuden vaikeus tai vaikka perhe-elämän haasteet. Merkittävin ajatus tarinassa ehkä kuitenkin on se, että aina lopulta paha saa onneksi palkkansa. Kuvun alla on mielestäni ihan must-teos King-faneille. En ehkä suosittelisi tätä ensimmäiseksi Kingin kirjaksi kuin en myöskään herkille lukijoille, sillä sen verran raadollista menoa tässäkin Kingin kirjassa oli jälleen tarjolla.

4/5

Kuvun alla ovat myös olleet Morre, Marjis, Maija sekä Kata!

ps: Kirjasta suoritus TBR100-listalleni!


Kommentit

 1. No sepäs vaikutti kiinnostavalta! En ole Kingin kirjoja jostain syystä lukenut, vaikka ne ovatkin olleet lukulistallani vaikka kuinka kauan. Osaisitko suositella jotain hyvää Kingin kirjaa, joka minun kannattaisi ensimmäisenä lukea? Ei ehkä ihan noin paksua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen törkeä ja suosittelen tähän väliin :)
   Ensikingiksi sopinee joku Kingin kuuluisimmista jutuista; Piina, Hohto tai Uinu uinu lemmikkini.
   Oma suosikkini on Liseyn tarina, jossa on jopa romanttisia piirteitä (Kingille epätyypillistä)! Sekä Naisen raivo, jossa päähenkilö pakenee väkivaltaista aviomiestään.

   Poista
  2. Jane, Morren tavoin suosittelen vanhemmista erityisesti tuota Piinaa ja uudemmista juuri tuota Liseyn tarinaa!

   Poista
  3. Taidan aloittaa jollain noista tunnetuista ja siirryn sitten Liseyn tarinaan. Kiitos suosituksista! :)

   Poista
  4. Olen Piinan lukenut, se oli huikean jännittävä.

   Poista
  5. Minunkin suosikkejani ovat Piina ja Hohto. Mielestäni myös Carrie on hyvä. Piinaa Uudempia kingejä en olekaan lukeanut. :)

   Poista
 2. Tässä on tosiaan yksi laajimmista Kingin henkilögallerioista. Ehkä Tukikohta on toinen yhtä lähelle yltävä (suosittelen, jos et ole lukenut!).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tukikohtaa en ole lukenut, mutta katsoin aikanaan sen siitä tehdyn minisarjan ja tykkäsin!

   Poista
 3. Kiva, että ehdit lukea tämän! :) Minäkin tykkäsin tästä paljon, jopa siinä määrin, etten oikeastaan kiinnittänyt huomiota väkivaltaisuuteen. Enemmän ahdistuin Big Jimistä ja hänen 'kätyreistään'...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, Big Jim oli kyllä todellakin ahdistava hahmo ja Junior myös, vaikka toki tietty asia toi lopulta ymmärrystä hiukan hänen tekoihinsa, mutta silti..

   Poista
 4. Hahhaa, hauska kuva :) Aika tuhti paketti, minusta luit tämän tosi nopeasti, vaikka itse väitit muuta. Onhan tuossa pitelemistä, kun lukee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli muuten kirjan ainoa huono puoli, tuo koko siis! Tätä oli kyllä tuskastuttavan hankala lukea sängyssä ;)

   Poista
 5. Jahah, vaikuttaapas mielenkiintoiselta! En ole yhtäkään Kingin kirjaa lukenut, mutta täytyypä varmaan aloittaa tästä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos aihe kiinnostaa kovasti, niin mikä ettei tälläkin voi aloittaa tutustumista Kingin tuotantoon, vaikka aikamoinen järkäle onkin ;)

   Poista
 6. Olipas hauska kuva. :) Tätä kirjaa miettinyt, josko joskus lukisi. Kiinnostava aihe, mutta jotenkin epäilen Kingin tyyliä epäsopivaksi minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kingillä on kyllä omintakeinen tyyli ja minusta tuntuu, että se jakaakin voimakkaasti mielipiteitä.

   Poista
 7. Hieno juttu tästä kirjasta, toit kyllä esille olennaisen... King osaa totisesti rakentaa kiinnostavia hahmoja... vaikka ehkä enemmän pidän niistä intensiivisistä pienen henkilögallerian kirjoista, eivät nämä suuret opuksetkaan ole kyllästyttäneet. Tässä on hieno klaustrofoginen tunnelma!

  VastaaPoista
 8. Ohhoh, kupu kuvun perään :) Uskalsin vain varovasti silmäillä kirjoitustasi, koska Kuvun alla odottelee vuoroaan. En millään malttaisi odottaa, mutta onpahan monta loistavaa lukukokemusta ennen tätä ja saanpahan samalla harjoittaa itsehallintaa ;)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)