Oliver Jeffers: Ystävä avaruudessa

Oliver Jeffers: Ystävä avaruudessa
Kustantaja: Karisto 2012
Alkuteos: The Way Back Home (2007)
Suomennos: Sanna Vartiainen

Olipa kerran poika, joka teki pakkolaskun Kuuhun. 
Pian hän huomasi, ettei ollutkaan yksin...

Irlantilaisen, maailmalla laajalti palkitun kuvittajan Oliver Jeffersin Ystävä avaruudessa- teoksessa seikkailee Jeffersin Löytöpingviini- ja Lentävä pingviini kirjoista tuttu suloinen, raitapaitainen poika.

Poika löytää eräänä päivänä omasta kaapistaan lentokoneen! Hän oli jo unohtanut koneen kokonaan, mutta innostuu nyt lähtemään heti lentämään. Kone nouseekin komeasti siiviilleen, kohoaa kohti taivasta, yhä ylemmäs ja ylemmäs, lopulta avaruuteen asti.


Kone alkaa kuitenkin avaruuteen saavuttuaan köhimään ja poika joutuu tekemään pakkolaskun kuuhun. Kuun sirpillä istuessaan hän ihmettelee, kuinka enää pääsee kotiin. Pimeän tullessa poikaa alkaa pelottaa ja taskulampustakin alkavat paristot pian hiipua. Poika ei tiedä, että samaan aikaan lähistöllä on eräs toinenkin olento pulassa. Pienen marsilaisen alukseen on tullut vika ja se laskeutuu kuun pinnalle kovasti tömähtäen.


Myös marsilainen on peloissaan pimeän avaruuden keskellä, mutta kun molempien silmät tottuvat pimeään, he kohtaavat toisensa. Se onkin hieno juttu, sillä nyt jos koskaan on ystävän apu tarpeen. Pojan lentokoneesta on tankki tyhjä ja marsilaisen aluksen moottori on rikki. Yhdessä he alkavat miettiä, miten saisivat koneensa kuntoon ja pääsisivät molemmat takaisin kotiin. Neuvokas poika keksiikin keinon, kuinka he saavat polttoainetta ja työkaluja. Mutta mitä tapahtuu kun hän unohtuu kesken operaation katsomaan TV:stä lempiohjelmaansa?

Jeffersin tarina ja kuvitus ovat suloisen selkeitä ja simppeleitä. Lyhyt tarina kertoo hienon tarinan kahden erilaisen ystävyydestä, missä ei edes eri planeetat ole esteenä. Vajaa viisivuotias piti tarinasta ja kirjan parhainta juttua kysyttäessä vastaus oli: "No se kun sillä oli ystävä siellä avaruudessa. Voi niinkin olla! " Melkein kolmevuotias puolestaan ihasteli savuttavaa lentokonetta ja marsilaisen alusta. " Kun siinä oli lentokone ja se uffo!! " Näin aikuisen silmin ihanteellisinta kohderyhmää kirjalle on ehkä tuollainen pari-kolmevuotias, vaikka esikoiseni pitikin kirjasta. Tarinan lyhyys ja selkeys kuitenkin ovat enemmän pienemmälle suunnattuja useampia lukukertoja ajatellen. Jeffersin kuvitusjälki erityisesti pojassa on jotenkin super hellyttävää kaikessa yksinkertaisuudessaan. Tällaisen tarinan avulla on helppo kertoa isommistakin elämän asioista tuollaiselle pienemmällekin ymmärrettävästi, kuten vaikkapa että: hädässä ystävä tunnetaan.

Kommentit

 1. Voi että, vaikuttaa kirjalta koko meidän perheen makuun! Kuvituskin on tummuudesta huolimatta kaukana synkästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tämä kuvitus on tosi hurmaava & suloinen!

   Poista
 2. Onpas ihanan oloinen kirja! Meillä molemmilla lapsilla on ihan hurja avaruuskiinnostus ja tämä kirja voisi mennä O:llekin tosi hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä varsinkin tuo esikoinen on tosi kiinnostunut avaruusjutuista ;)

   Poista
 3. Nämä raitapaitainen poika -kirjat ovat ihania! Edelliset meillä onkin, ja juuri katsoin tätä kirjakaupassa (http://lastenkirjakauppa.fi/products/ystava-avaruudessa). Tulin googlettemaan kokemuksia ja päädyin blogiisi.

  Hauska arvio! Ja pieni lukija näyttää uppoutuneen avaruustarinaan =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat kyllä tosi ihania niin kuvitukseltaan kuin tarinaltaankin!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)