Paul Torday: Ventovieras

Paul Torday: Ventovieras
Kustantaja: Atena 2012
Alkuteos: The Girl on the Landing (2009)
Suomentanut: Jukka Jääskeläinen
Sivuja: 315

Hyvin harva meistä tietää, keitä me oikeastaan olemme.

Englantilaispariskunnan Michaelin ja Elizabethin kymmenvuotinen avioliitto perustui enemmän järkeen kuin intohimoon ja rakkauteen. Skotlannista maata ja ränsistyneen metsästysmajan omistava Michael ei käy päivätöissä vaan suuntaa vähän energiansa ja mielenkiintonsa metsästykseen, golfiin sekä arvokkaaseen herrasmieskerhoon Grouchersiin, jossa hän myös toimii osan kuukaudesta sihteerinä. Elizabeth ei liioin innostu ajatuksesta viettää aikaa metsästysmajalla ja myös Michaelin lähes neuroottinen suhde Grouchersiin ihmetyttää häntä välillä. Elizabeth näkee tylsän ja rauhallisen Michaelin enemmänkin pelastettavanaan kuin puolisonaan. Kunnes sitten erään vierailun aikana tapahtuu jotain, joka todellakin sekoittaa heidän tylsän arkensa kuviot.

Vieraillessaan tuttaviensa kartanossa Irlannissa Michael näkee taulun, joka kiinnittää hänen huomionsa. Hän näkee taulussa vihreämekkoisen tytön ja kun hän myöhemmin palaa tarkastelemaan taulua uudestaan, tytön tilalla onkin vain epämääräinen läiskä, tahra. Myöhemmin Michael törmää junassa tyttöön, jolla on vihreä mekko ja tummat silmät. Tuo mystinen tyttö saakin Michaelin avautumaan elämästään yllättävänkin vapaasti. Tyttö kuitenkin katoaa junasta yhtä oudosti kuin ilmetyikin Michaelin vastapäiselle paikalle. Irlannin matkan jälkeen Elizabeth alkaa huomata Michaelin käytöksessä suuria muutoksia. Kymmenen vuotta tylsän ja rauhallisen miehen viittaa kantanut Michael onkin yhtäkkiä rohkean suulas, itsevarma ja suorastaan kiehtova. Michaelin muuttunut käytös ja olemus saavat Elizabethin tuntemaan tunteita miestään kohtaan, jollaisia hän ei kertaakaan heidän liittonsa aikana ole tuntenut. Kun Elizabeth sitten löytää kylpyhuoneen kaapin perältä omituisen lääkepurkin, alkaa epäilykset täyttää hänen mieltään pikkuhiljaa. Miksi Michaelille on määrätty omituista lääkettä, jonka sivuvaikutuksina voi olla jopa kuolema? Syökö Michael edelleen lääkkeitä ja mikä häntä vaivaa? Michaelin muuttuneen olemuksen mukana tuoma innostus alkaakin muuttua Elizabethin mielessä huoleksi.

Michael itse keskittää tarmonsa Grouchersiin ja erityisesti siihen, että kerhoon on pyrkimässä ensimmäistä kertaa tummaihoinen henkilö. Muiden vastustaessa ajatusta Michael saa yhä suurempia suunnitelmia sen suhteen, miten todistaa herrasmieskerhon jäsenille, ettei heillä ole oikeutta syrjiä jäsenehdokasta vain siksi, ettei hän ole alkujaan englantilainen. Michael jopa yllättää läheisensä eräillä kutsuilla luennoimalla ihmisen geeniperimästä. Vähitellen Michael tajuaa, että Elizabeth tarvitsee vastauksia Michaelin menneisyyteen ja muuttuneeseen olemukseen liittyen. Mutta onko Elizabeth valmis kuulemaan kaiken?

Sitten oli vielä yksi kysymys: kumpi on tärkeämpää, rakkaus vai eloonjääminen? Uskoin sen selviävän piankin.

Englantilaisen Paul Tordayn kolmas romaani, Ventovieras on aika erikoinen kirja, hyvällä tapaa. Se alkaa jotenkin perienglantilaisen leppoisasti mutta saakin tarinan edetessä suorastaan hyisiä sävyjä. Mikään perinteinen trilleri se ei ole, vaikka loppu ihokarvoja nostattavaa jännitystä vielä tarjoaakin. Tarinan keskiössä on niin kahden ihmisen liitto molempien näkökulmasta kuin ihmismielen syvemmät koukerot. Torday ottaa teoksessa myös tavallaan kantaa rasismiin herrasmieskerhoon pyrkivän uuden jäsenen myötä ja pohtii sitä eri näkökulmista. Paikoin tarinan kerronta tuntui olevan liiankin verkkaista, mutta sitten tapahtumat lähtivät vyörymään eteenpäin kohti loppua, joka vielä vetää maton lukijan jalkojen alta, jättäen mieleen kysymyksen,  mikä loppujen lopuksi on todellista ja mikä ei. Torday käyttää sinällään konstailematonta kieltä ja jännite syntyy pikkuhiljaa rivien välistä ja lopulta itse tarinasta.

4/5

Ventovieraasta on kirjoittanut myös Kata.
Kommentit

  1. Minua aina nämä "kummitustarinat" pelottavat siinä mielessä, että jännitän mahtaako teksti toimia ja onko kirjoittaja onnistunut tekemään tarinasta uskottavan. Sain yhden blaah-kirjan luettua ja tämä olisi vuorossa seuraavana. Annoit 4/5 eli senkin perusteella uskallan hypätä kyytiin mukaan :)

    VastaaPoista
  2. Mä luin kirjaa alusta ja vaihdoin toiseen. Mietin, että jos kirja jatkuu samanlaisena, niin en varmaan jaksa sitä loppuun asti. Mutta hyvä kuulla, että se siitä vauhdittuu. Palailen varmaan kirjan pariin...

    VastaaPoista
  3. Enpäs ollut kuullutkaan tästä kirjasta ennen kuin nyt luin arviosi. Vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta, taidan pistää tämän varaukseen! :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)