Tove Alsterdal: Kadonneet

Tove Alsterdal: Kadonneet
Kustantaja: Gummerus 2012
Alkuteos: Kvinnorna på stranden (2009)
Suomentanut: Katriina Huttunen
Sivuja: 354

Yö erosi päivästä. Yöllä ikkunasta ei näkynyt valoa. Päivällä hän kuuli ulkoa autoja ja vieraita ääniä.
Älkää sanoko nimeänne.
Antakaa meille paperinne.
Älkää kertoko, mihin jumalaan uskotte, kuka teidät tänne toi, mistä olette kotoisin.

Nuori ruotsalaisturisti Terese astuu Espanjan lomallaan vedessä kelluvan ruumiin päälle. Samalla rannalla toinen nainen, Mary yrittää päästä turvaan ja piiloon salakuljettajilta ja viranomaisilta laittoman maahantulonsa jäljiltä. Toisaalla New Yorkissa Ally odottaa kuulevansa jotain toimittajamiehestään Patrickista, joka on työmatkallaan Pariisissa kadonnut jäljettömiin. Kolme naista, kolme eri kohtaloa. Kuitenkin heidän kaikkien kohtalot risteävät toisiaan, kuin höyhenen kevyesti koskettaen.

Patrick on työmatkallaan ollut keräämässä aineistoa kansainväliseen ihmiskauppaan liittyvää artikkelia varten. Ally saa postitse Patrickin muistikirjan, jonka avulla Ally pääsee edes hieman selville siitä, miten ison jutun jäljillä Patrick on ollut. Ally päättääkin lähteä etsimään itse Patrickia, joka tuntuu kadonneen kuin maan alle. Samaan aikaan hänen mielessään myllertää tieto tuoreesta raskaudesta sekä oman vaietun lapsuuden salaisuuksista. Matkallaan Euroopassa Ally saakin vahvoja muistikuvia lapsuudesta ja ennen kaikkea isästään, miehestä josta ei saa puhua. Vaikka Pariisissa Ally törmää siihen, ettei tietoa tahdo herua keneltäkään, edes sitä vähäisintä, hän ei luovuta. Patrickia etsiessään Ally ajautuu itsekin mukaan synkkään salaisuuksien verkostoon, joka piilee kiiltävän julkisivun takana. Löytyykö Patrcik lopulta? Mitä oikein tapahtui miehelle, jonka päälle Terese rantavedessä astui? Löytääkö Mary sellaisen piilopaikan, että mahdollisuus turvalliseen elämään avautuu?

Tove Alsterdal on ruotsalainen kirjoittamisen moniosaaja, sillä hän on mm. dramaturgi, käsikirjoittaja, kustannustoimittaja. Hän on toimittanut mm. Liza Marklundin romaanit. Vaikka Kadonneet on hänen esikoisteoksensa, jälki tuntuu sangen valmiilta ja luontevalta. Liza Marklund on kehunut teosta huippuluokan kansainväliseksi trilleriksi ja mielestäni se aika hyvin täyttää tuon luokituksen mittoja, muttei ihan täysin. Kirjan tarina on erittäin kiehtova ja siinä onkin aineksia moneen. Ihmiskaupan raadollisuus ja sen pitkälle ulottuvat lonkerot ovat aihe, jonka ympärille saa rakennettua aikamoisen tarinan. Alsterdal onkin kunnianhimoisesti liittänyt päätarinaan tavallaan kolmen naisen kohtaloita, tai ainakin näin takakansiteksti lupaili. Kirja alkaakin todella vetävästi ja jännittävästi, paneutuessaan juuri Maryn ja Teresen osuuksiin. Myös Ally on kiehtova persoona ja toki kadonneen Patrickin kohtalo mietityttää. Puoliväliin saakka luinkin kirjaa aikalailla ahmien, mutta sitten vain jotenkin kiinnostus alkoi lopahtaa. Suurin syy oli kai se, että oikeasti odotin Maryn ja Teresenkin tarinoiden olevan yhtä lailla osana kirjaa, mutta todellisuudessa heitä sivutaan vain lyhyesti tietyissä vaiheissa päätarinaa. Kyllähän heidän polkunsa ristävät, mutta ei tätä kyllä ihan voisi sanoa tarinaksi kolmesta naisesta vaan ennemminkin juuri ihmiskaupan moninaisuudesta ja samalla ehkä myös yhden naisen sekä pariskunnan tarinaksi. Alsterdal kirjoittaa vetävästi ja taitavasti, mutta välillä tulee tunne, että tarinassa on vähän liikaakin kaikkea vauhtia ja kuvioita sen sijaan että hän olisi malttanut laajentaa lukijalle enemmän varsinkin Maryn tarinaa. Ihan kelpo perusdekkari tämä on ja pelkästään jo sinnikkään ja rohkean Allyn sekä lopussa ainakin minulle tulevan yllätyksen myötä tämä kannattaa kyllä lukea.  

3/5

Myös ainakin Kirsi, Tuulia ja Annika K. ovat lukeneet tämän!

Kommentit

  1. Mulle jäi tästä ihan samanlainen fiilis; olin odottanut kolmen naisen tarinaa ja jo lupaavan alun jälkeen Allysta kiinnostuin vähiten... Ja sitten hänestä nousikin päähenkilö!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)