Andrea Maria Schenkel: Hiljainen kylä

Andrea Maria Schenkel: Hiljainen kylä
Kustantaja: Gummerus 2009
Suomentanut: Leena Vallisaari
Alkuteos: Tannöd (2005)
Sivuja: 231

Sen minä sanon, ettei tässä maailmassa Jumalaa ole, on vain helvetti. Ja tässä maailmassa se on meillä päässämme, sydämessämme.
  Paha henki asuu jokaisessa, ja jokainen voi milloin tahansa päästää pahan henkensä valloilleen.

Pienessä saksalaiskylässä, syrjäisellä Tannödin maatilalla on tapahtunut järkyttävä veriteko: koko perhe on surmattu raa'asti. Niin itse juro isäntä Danner, hänen vaimonsa, tyttärensä ja kaksi pientä lastenlasta, sekä myös vasta päivän talossa ollut piika. Tästä lähtökohdasta Andrea Maria Schenkelin maailmanlaajuista menestystä niittänyt Hiljainen kylä lähtee purkamaan pienen, erikoisen kyläyhteisön tragediaa. Perinteisen "poliisi ratkaisee murhamysteerin" sijaan lukija saakin kuulla monen kyläläisen todistuksia siitä, miten he itse liittyivät kenties Dannerin perheeseen tai erityisesti siitä, mitä mieltä he tuosta erakoituneesta perheestä olivat. Kyläläisten, ns. todistajien kertomusten myötä paljastuu vähitellen puistattava kuva Dannerin perheen elämästä, mutta toisaalta myös jotain olennaista kyläläisistä. Monella kun tuntuu olleen selkeä käsitys, ettei Dannerin perheessä todellakaan ollut kaikki kunnossa, mutta miksi kukaan ei tehnyt asialle mitään, ennen kuin oli jo liian myöhäistä?

Tuli suorastaan pimeää, ja tuuli äityi puuskaiseksi. Oli sellainen tunnelma, millaiseksi minä kuvittelen maailmanlopun, synkkä ja pimeä. Ajattelen koko ajan, ettei meidän olisi pitänyt lähteä matkaan sellaisella ilmalla. Silloin kaikki olisi toisin, ihan kaikki.

Hiljainen kylä perustuu todellisiin tapahtumiin 1920-luvulla Saksassa. Vastaava murhamysteeri jäi selvittämättä, mutta Schenkelin kirjassa tekijä paljastuu lopulta. Lukija ymmärtää hyvin pian, että tekijä on luonnollisesti joku kyläläisistä. Mutta kuka? Postinkantaja, kyläkauppiaa, entinen piika, joku naapuri? Jokaisella tuntuu oleva kyllä sanansa sanottavana, mutta kenen sanojen takana piilee karmaiseva totuus? Lukija pääsee kurkistamaan myös vielä tuntemattoman murhaajan mieleen kyläläisten kertomusten välillä.

Pienestä sivumäärästään huolimatta Hiljainen kylä on suorastaan puistattavan hyvä teos, joka kasvaa pahaenteisen tunnelman myötä täysiin mittoihinsa vasta loppupuolella. Sinälläänhän juonessa ei kovin suurta yllätystä ole, vaikkakin murhaajan henkilöllisyys ei heti selviäkään. Raa'an surman ohella tarinan ahdistavuus syntyy mielestäni ennen kaikkea juuri kyläläisten kertomuksista ja siitä, mitä ei sanota vaan jätetään rivien väliin. Lukijana voi vain pohtia, kuka lopulta on se pahin; teon tekijä vaiko kaikki ne, ketkä eivät tehneet mitä olisi pitänyt. Hiljainen kylä on vetämäni lukupiirin kirja tällä hetkellä, onkin mielenkiintoista päästä pian puhumaan enemmänkin tämän teoksen sisällöstä. Hiljainen kylä kieltämättä vetää hiljaiseksi kaikessa karmeassakin vaikuttavuudessaan.


5/5


Hiljainen kylä on luettu monesa blogissa, linkitän nyt vain Jorin, jonka jutun lopusta löytyy linkkejä moneen muuhun arvosteluun!


PS: Tovi sitten lupasin arpoa suklaata postaukseen kommentoivien kesken. En tee siitä erikseen postasta, vaan ilmoittelen tässä sekä suoraan voittajallekin, että tällä kertaa arpaonni suosi......Kirjanainen! Onnea! Saat suklaata ensi viikolla!Kommentit

 1. Tämä oli kyllä todella hyvä kirja. Minulla on tarkoitus kesällä Saksassa lukea alkukielellä lisää Schenkeliä, toivon mukaan vain olen saanut niin hyvin kerrattua saksaa, että se onnistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, oma saksan taitoni on niin heikko, ettei onnistuisi minulta edes kertaamisella varmaan lukea :)

   Poista
 2. Oletpas lukenut hyviä kirjoja viime aikoina! Syystanssiaiset tekisi mieli lukea, Keplerin Hypnotisoija oli niin hyvä, että uusinkin kiehtoisi. Ja tämä kylä-kirja alkoi myös kiinnostamaan! Nyt kuitenkin Kultahatun pariin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erityisesti suosittelen Keplerin uusinta, se OLI hyytävän hyvä!

   Poista
 3. Minä katselin tätä kirjakaupassa, mutta sinne se jäikin, nyt varmaan täytyy pistää lukulistalle!

  VastaaPoista
 4. Susa, tämä on Schenkeliltä paras! Kertoo tarinaa yhdestä Jantesta taas kerran...

  Kuule, tapahtui niin outo juttu, että tämä kirja katosi minulta. Ja juuri tätä kirjaa yksi kirjablogiystäväni himoaa...Onko kirja omasi? Voitko myydä? Olen kääntänyt koko kirjaston ympäri, mutta Hiljainen kylä näytti minulle mihin se pystyy. Ja aivan oikein annoit pisteet, sillä tämä on todellakin 5/5!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasithan Leena Jorin tarjouksen? Omastani en taida raskia luopua ;)

   Poista
  2. Joudun peruuttamaan sen verran, että lainasin kirjan eteenpäin. Toki se on edelleen saatavilla, muttei aivan yhtä pikaisesti.

   Poista
 5. Tämä on varsin onnistunut kirja kaikessa lyhyydessään.

  Leena: minun kappaleeni joutaa, jos ei meinaa muualta löytyä.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)