Stephen King: Pimeä yö, tähdetön taivas

Stephen King: Pimeä yö, tähdetön taivas
Kustantaja: Tammi 2012
Alkuteos: Full Darl, No Stars 2010
Suomentanut: Ilkka Rekiaro
Sivuja: 354

Mutta jotain pahempaa on kuin onkin olemassa, eikä ihminen sen nähdessään menetä järkeään, vaan jotenkin vain jatkaa yrittämistä. Sitä saattaa ymmärtää, että omasta elämästä on kadonnut kaikki ilo, että oma teko on sysännyt ulottumattomiin kaiken, mitä oli toivonut saavuttavansa, sitä saattaa jopa toivoa, että osat olisivat toisin päin ja olisi itse kuollut, mutta silti sitä jatkaa yrittämistä. Silloin oivaltaa olevansa omatekoisessa helvetissä, mutta silti sitä jatkaa. Koska muuta vaihtoehtoa ei ole.


Stephen Kingin Pimeä yö, tähdetön taivas on neljän novellin kokoelma, joka näyttää kuinka taidokas King on myös lyhyessä proosassa. Ensimmäinen novelli, 1922, on peräti 125-sivuinen ja siten melkein kuin pienoisromaani. Muut kolme tarinaa; Iso kuski, Kahden kauppa sekä Onnistunut avioliitto ovat lyhyempiä mutta sisällöltään melkeinpä väkevämpiä, mitä 1922. 1992 -novelli sijoittuu nimensä mukaisesti vuoteen 1922 eräällä pienellä maatilalla, jossa Wilfred Leland James suunnitelmallisesti murhaa vaimonsa Arletten, heidän yhteisen poikansa Henryn avustuksella. Sata eekkeriä peltomaata, jotka Arlette peri isältään, muodostuvat pariskunnan välillä lopulta niin suureksi riidanaiheeksi, että Wilfred saa puhuttua Henryn ympäri ja uskomaan, että heidän on parempi elää ilman riidanhaluista, rääväsuista Arlettea. Kun Arlette päätyy pihakaivon pohjalle, painajainen onkin vasta aluillaan.

Iso kuski puolestaan esittelee kirjailijanaisen, Tessin, joka saa kutsun kirjailijavieraaksi erääseen lähikaupungin kirjakauppaan. Tess ruokkii kissansa ja päättää ajaa vuokra-autolla määränpäähän ja vielä yöksi kotiin takaisin. Kaikki näyttää menevän suunnitelmien mukaan, kunnes Tess päättää ajaa takaisin kirjastonhoitajan suosittelemaa lyhempää reittiä. Oikotie sinetöi Tessin kohtalon ja matkalta ei palaa enää sama Tess kotiin. Uusi Tess on nainen, joka pistää revolverin laukkuunsa, ruokkii jälleen kissansa tietäen, ettei ehkä enää palaa kotiin.

Kahden kauppa taas on perinteisempi tarina siitä, miten kateus voi johtaa kauheisiin tapahtumiin ilman, että itse hallitset niitä lainkaan. Syöpää jo terminaalivaiheessa sairastava Streeter törmää erikoiseen mieheen, joka möi myyntikojussaan reiluja jatkeita. Kun heppu tarjoaa Streeterille mahdollisuutta elämän jatkeeseen, jopa viiteentoista lisävuoteen syöpään kuolemisen sijaan, ei Streeter mieti kahta kertaa. Niin hullulta kuin ukon jutut kuulostavatkin, on Streeter valmis kokeilemaan kaikkea. Pelkällä rahalla ei Streeter kuitenkaan kaupasta selviää, vaan hän joutuu siirtämään oman epäonnensa jollekin toiselle, tutulle ihmiselle, jota hän voi sanoa vihaavansa. Kun Streeter nimeää lapsuudenystävänsä Tom Goodhungin ihmiseksi, jota hän vihaa ja toisaalta kadehtii, on kauppa sinetöity.

Viimeinen novelli, Onnistunut avioliitto on mielestäni teoksen parhain novelli. Siinä melkein kolmekymmentä vuotta naimisissa Bobin kanssa ollut Darcy saa huomata, ettei tunnekaan aviomiestään kuten on luullut. Oikein kelpo avioelämä, kaksi aikuistunutta lasta, oma talo. Kaikki mukavasti mallillaan, kunnes eräänä päivänä Darcyn jalkaa osuu autotallissa laatikkoon, jonka sisältö järkyttää Darcya perinpohjin. Kuinka voi elää vuosikymmeniä ihmisen kanssa tajuamatta tämän todellista luontoaan? Niin myötä- kuin vastamäessä, sen Darcy saa nyt todella tuta.

Stephen King-fanina on pakko todeta, että tämä teos oli kyllä alusta loppuun asti pelkkää kirjallista mielihyvää. Tarinoita yhdistää suorastaan kauhistuttavan kiehtovasti koston tematiikka. King osaa tarjoilla sen yhtä aikaa nerokkaasti ja luihin sekä ytimiin viiltäen. Pimeä yö, tähdetön taivas vie lukijan jonnekin hämärän rajamaille, saa pohtimaan isojakin moraalisia kysymyksiä. Kosto ei ehkä ole suloinen, mutta pirullisen makea kylläkin osuessaan oikeaan kohteeseen.


5/5Kurkatkaahan, mitä mm. Morre ja Maija ovat tuumanneet tästä Kingistä!Kommentit

 1. Tekstiäsi lukiessa muistui jälleen paremmin mieleen nämä tarinat. Karmii edelleen. Hrrrr!

  VastaaPoista
 2. Kyllä. Tein juuri "1922":sta esseen kirjallisuuskurssia varten :) Opettajakin kehui novellia aika vaikuttavaksi ja oli iloinen, että tuli lukeneeksi sen. Ei ole tykännyt noin muuten Kingin uudemmasta tuotannosta (en tosin tiedä mikä on "uudempi").
  Esseeni tosin oli huono :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun kohdalle ei ole sattunut vielä yhtään Kingiä, josta en olisi pitänyt, mutta minulla onkin vielä aika monta lukematta ;)

   Poista
 3. Mun pääkopassa on pitkään muhinut ajatus, että pitäiskö vähän yleissivistää itseäni ja lukea jokin Stephen Kingin kirja. Mä en vaan yhtään tiedä mistä pitäis aloittaa! Oisko tää kirja se vai onko jotain muuta ehdotusta?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu siis ehdottomasti suosittelen tätä ekaksi Kingiksi, on oikein oiva valinta alkaa tutustua tämän myötä hänen tuotantoon!

   Poista
 4. Minulle toi joulupukki tämän kirjan, ja olen hitaasti nautiskellen aloitellut lukea tätä. Ensimmäisen tarinan olen vasta lukenut, ja olen nyt jättänyt kirjan hetkeksi hyllyyn, ja lueskelen jonkin aikaa ihan muuta. Ihana sitten taas jonkin ajan kuluttua palata tämän kirjan pariin! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä novellimuotoisuus on virkistä lisä Kingin kirjassa, sillä ne voi tosiaan lueskella pidemmälläkin aikavälillä yksitellen, rauhassa nautiskellen.

   Poista
 5. Voi että voi että... Vaatii melkoista itsehillintää, että maltan lukea "lukujärjestykseni" mukaan vanhempia Kingejä ja jättää nämä uudemmat odottamaan... 5 pistettä, jee :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)