Melkein mahdoton tehtävä

Tämä oli melkein mahdoton tehtävä!  Miten ihmeessä valita melkein kolmen vuoden ajalta blogihistoriani 10 tärkeintä/parhainta lukukokemusta, kun viiden pisteen kirjoja tuolle ajalle on jo kertynyt peräti viitisenkymmentä? Tilanne on vähän sama kuin jos pitäsi valita kymmenen läheisimmän ihmisen joukosta vain puolet. Mutta, kun minut tähän haastettiin ( kiitos Leena!), päätin suoriutua haasteesta. Listasin ilman laskemista blogihistoriani ajalta luettuja läpikäyden kirjoja, joiden kuuluisi olla ehdottomasti listalla. Kun sitten aloin ynnätä kirjoja ja pääsin jo kahteenkymmeneen, meinasi hetkeksi epätoivo vallata mielen: en pysty tähän! Luettujen listaa eteen päin skrollatessani aina tupsahti joku must-kirja mukaan. Niinpä päätin unohtaa kokonaan tuon luettujen listani selaamisen ja ihan spontaanisti mielestäni nostaa nuo 10 kirjaa esille. Moni ihana ja tärkeä kirja jää väkisinkin nyt ulkopuolelle, mutta ainakin nämä 10 kyllä edustavat ehdottomasti blogihistoriani tärkeimpiä, vaikuttavimpia lukukokemuksia. Jätin pois tietoteokset sekä sarjakuvat, vaikka molemmissa on ollut viiden pisteen lukukokemuksi. Tässä siis Järjellä ja tunteella- blogin TOP 10 satunnaisessa järjestyksessä ( Kirjojen nimistä klikkaamalla pääset lukemaan aina blogijuttuni ko. kirjasta) :- Pasi I. Jääskeläinen: Harjukaupungin salakäytävät
Tämä teos oli ensimmäinen tutustumiseni kirjoissa maagiseen realismiin ja kirja vei sydämeni jo ensi sivuilta lähtien. Kirjan tapahtumien sijoittuminen tänne kotikaupunkiini varmasti vahvisti lukukokemusta, mutta olen varma, että olisin rakastanut tarinaa vaikka se olisi sijoittunut minne.

- Pasi I. Jääskeläinen: Lumikko ja yhdeksän muuta
Harjukaupungin salakäytävien hurmaamana halusin lukea muutakin Jääskeläisen tuotantoa ja Lumikko ja yhdeksän muuta tarjosi jälleen minulle uudenlaisen, huikean lukukokemuksen. Tällaisia tarinoita kaipaan lisää. Pienenä hauskana yksityiskohtana kerrottakoon, että minulla on nyt omassa hyllyssäni epäilyttävän kirjaruton saastuttama Lumikko ja yhdeksän muuta....

- Jonathan Franzen: Vapaus
Tästä kirjasta tiesin jo ennen kuin käänsin ensimmäistäkään sivua, että tämä on ns. minun kirjani, ja sitähän se todellakin oli. Järkälemäinen Vapaus tarjosi huikean niin tarinallisen kuin kielellisen lukukokemuksen, että jäin pitkäksi aikaa kaipaamaan kirjan pariin lukemisen lopetettuani.

- Lionel Sriver: Jonnekin pois
Shriverin järisyttävä Poikani Kevin kuuluu yhä kaikkien aikojen parhaimpiin lukukokemuksiin. Pidän valtavasti Shriverin tavasta kirjoittaa ja hänen uusin teoksensa tarjosi jälleen vaikuttavan ja runsaan lukukokemuksen.

- Ross Wynne Jones: Sade lankeaa
Tässä esimerkki kirjasta, joka saa sydämen itkemään ja miettimään, miten yksi kirja voikaa avata sellaisen väylän ihmisen mieleen, sieluun, ettei mikään tunne hetkeen samalta kuin ennen kirjaa. Tarina tärkeästä aiheesta, jolle meidän kaikkien pitäisi avata silmämme.

- Joyce Carol Oates: Blondi
Vasta blogini aikaan olen tutustunut Oatesin tuotantoon ja rakastanut kaikkia lukemiani hänen kirjoja. Kuitenkin fiktiivinen tarina Marilyn Monroesta on minulle hänen tuotannostaa rakkain jo aihepiirinsäkin vuoksi, olen nuoresta tytöstä lähtien tuntenut suurta kiinnostusta Marilynin persoonaan, kohtaloon. Blondissa Oates kertoo fiktiivistä tarinaa Marilynin kohtalosta, joka kuitenkin tuntuu niin todelta..taiturimaista!

- Karl Ove Knausgård: Taisteluni 1
Tämä norjalainen kotimaassaan kohun kirjoillaan herättänyt kirjailija, osalle bloggareille jo tuttavallisemmin Knasu, kuuluu kirjoihin, joiden tiesin olevan minun kirjojani jo ennen kuin sain kirjaa edes käsiini. Knaugård on kirjoittanut 6-osaisen sarjan elämästään itseään tai läheisiäkään säästelemättä. Ajattelevaisen ja älykkään, mutta kuitenkin niin inhimillisen tavallisen ja puutteellisen ihmisen persoona piirtyy puhuttelevasti esiin hänen tekstistään.

- Susan Fletcher: Tummanhopeinen meri
Meri, pienen yhteisön elämäntapa, ihmisten salaiset painolastit...Tässä teoksessä Flecther, jonka aikaisemmistakin kirjoista olen pitänyt kaikista, punoo yhteen täydellisen tarinan elementit minulle, ja kirja nousikin yhdeksi ns. sielukirjoistani.

- Kate Morton: Paluu Rivertoniin
Jo pelkät kirjan ns. ainekset saivat minut huokailemaan ihastuksesta: 1900-luvun alun Englanti, luokkayhteiskunta, salaisuuksia, ihmiskohtaloita! Morton loi mieleeni täydellisen tuon ajan maailman murhamysteerin kera ja toisaalta sai samalla suremaan, miksi tällaisia tarinoita kirjoitetaan niin harvoin!

- Ulla-Lena Lundberg: Jää
40-luvun saaristolaiselämä luodolla, nuoren pappisperheen uudenlainen arki, luotolaisten tiivis yhteisö, ja kaiken taustalla vallitseva arvaamaton meri. Tarina joka yhtä aikaa hurmasi ja pakahdutti rintaa, sai itkemäänkin.

Siinäpäs se minun TOP10 on. Listalle olisi voinut päästä moni muukin kirja, mutta nyt vain nopeasti mielestäni nostin nämä vaikuttavat ja rakkaat lukukokemukset esille. Mikä ilo ja onni on ollut saada lukea niin paljon blogihistorianikin aikana upeita kirjoja! Iso kiitos kuuluu juuri kirjablogeille monien kirjojen löytämisestä. Toivottavasti teistä lukijoista moni on myös löytänyt täältä hyviä lukuvinkkejä.

11. kesäkuuta blogini täyttää jo peräti kolme vuotta! Sen kunniaksi arvon lahjakortin kirjakauppaan (joka ei muuten ole Adlibris....)! Bloggaustahtini on ollut nyt erityisen hidas johtuen siitä, että pikkulapsiarki/työ/harrastukset ovat vieneet lukuaikaa, mutta makuuhuoneessa odottaa kirjaPINO jos toinenkin lukemistaan ja toukokuussa on kalenterissa paljon löysempää, eli luvassa enemmän lukuaikaa!

Jos en tänä iltana vielä innostu päivittämään blogia kirjajutun myötä, niin toivottelen jo hyvää vappua ja palaan eetteriin parin päivän päästä!
Kommentit

 1. Oho, _kaksi_ Pasi Ilmari Jääskeläistä! Minun on selvästi pakko viimeinkin lukea häneltä jotakin. Vaikkapa juuri tuo Lumikko, kun se löytyy omastakin hyllystä.

  Valmiiksi onnea blogisynttäreiden johdosta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloita ihmeessä juuri tuolla Lumikolla!!

   Kiitos kiitos ;)

   Poista
 2. Aika hauskaa, meidän listoilla ei taida olla yhtään samaa kirjaa, ja silti kaikki listaltasi lukemani kirjat ovat ihania, ja ne joita en ole vielä ehtinyt, kiinnostavia!

  Jääskeläinen keikkui mielessä minullakin, putosi nyt tällä kertaa kumminkin pois. Mutta uutta kirjaa odotan innolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa olen katsellut monen muun listoilta :)

   Arvaa odotanko minä uutta kirjaa ihan intopinkeänä?

   Poista
 3. Onnittelut pian täyttyvästä kolmesta blogivuodesta.

  VastaaPoista
 4. Ooh, kiva että PIJ noin komeasti esillä listallasi :) Ja mitä muita aarteita tästä löytyykään, Jää, Riverton, Tummanhopeinen meri, Sade lankeaa... Aivan mahtavia kirjoja!

  VastaaPoista
 5. Oi, sinulla on mukana Paluu Rivertoniin: Ihanaa, että joku ymmärtää, miten hieno kirja tämä on lajissaan.

  Blondi on edelleenkin lukematta. Jonnekin pois on tosi hyvä ja matkalukemiseksikin lähtee eräs Shriver, jota en ole vielä lukenut.

  Olet todellinen Pasi Ilmari Jääskeläinen -fani;) Harjukaupungin salakäytävät olisi mahtunut minulla TOP20 listalle, mutta kymppi on sairaan kova sarja.

  Kiitos, että ehdit tehdä tämän♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paluu Rivertoniin oli niin ihana, täydellinen kaikkinensa!

   Tiedän, että tulet rakastamaan Blondia....Leena, ota se kirjapinoosi jo odottamaan!

   Kyllä, taidan olla ihan HC-fani jo ;)

   Poista
 6. Taisteluni - siinä vasta kirja!

  Mukavaa vappua toivottelee Salainen frendisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan!

   Hauskaa vappua sinullekin, kuka oletkin ;)

   Poista
 7. Tummanhopeinen meri ja Paluu Rivertoniin saattaisivat löytyä minunkin listaltani. (Pitäisikin tehdä sellainen, mutta ehkä sitten myöhemmin, kun on enemmän aikaa ja energiaa pohtia moista.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin meinasi olla hankalaa niin ajan kuin kirjojen valitsemisen kanssa tämän suhteen, mutten ole pitkään aikaan tarttunut haasteeseen ja tämä kiehtoi :)

   Poista
 8. Kovasti olen itsekin innostunut PIJ:n tuotannosta, vaikka olenkin jossain määrin jäävi. Kun tuo PIJ on vaimoni ja minun yhteinen aikaansaannos. Saanemme olla sangen ylpeitä - tai suorastaan leuhkoja näin vuosikymmenten jälkeenkin - vaikka emme me häntä tahallamme...

  iisi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainiota :)

   Kyllä on aihetta ollakin rinta rottingilla!

   Poista
 9. Paluu Rivertoniin on ihana! Ostin aikanaan LontoostaKate Mortonin kirjan the forgotten garden, ja ihastuin täysin tähän kirjailijaan. Eikö sitä ole vielä suomennettu? On meinaan jopa vielä parempi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole vielä ainakaan suomennettu, mutta hyvä tietää sen olevan jopa parempi kuin Paluu Rivertoniin, sillä alkuvuodesta löysin sen kirpparilta!!

   Poista
 10. Hmm, minä en ole lukenut näistä kuin muutaman, joten kiitos vinkeistä. Pasi Ilmari Jääskeläinen tulee nyt vastaan joka puolella (vai huomaanko nyt vain), joten jossain vaiheessa, jossain vaiheessa...Paluu Rivertoniin, sitä kerran hypistelin kirjastossa mutta kirjapino oli niin iso että se sillä kertaa jäi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen ja toivon, että kun syksyllä ilmestyy hänen kolmas romaani, moni muukin vielä "tietämätön" tulee kyllä kuulemaan ja tietämään tuon ainutlaatuisen kirjallisuuden!

   Poista
 11. Jääskeläisen Lumikko odottaa edelleen lukemistaan tuolla hyllyssä, mutta jospa piakkoin... Minäkin aloitin top10 -listan tekemisen luettujen kirjojen listaa selaamalla, mutta taidan siirtyä sinun taktiikkaasi ja luottaa vain muistiin. Melkein mahdoton tehtävä totta tosiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä osoittautui ainakin minulla oikein mainioksi taktiikaksi!

   Poista
 12. Voi että näitä top10-listoja on kivaa lukea. <3 Omani on vielä muhimassa... :D

  Hauskaa että listallasi on monta sellaista kirjaa jotka todellakin haluan lukea (esim. Knasu ja molemmat PIJ:t, sekä Shriverin ja Mortonin kirjat), kaksi sellaista joita itsekin tulisesti rakastan (Jää ja Tummanhopeinen meri) ja sitten toisaalta yksi melkein-inhokkini, joka jäi puolivälissä kesken, ei vain pystynyt, liian hapokasta. :D (Ja tuolla inhokillani tarkoitan siis Vapautta.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä niiiiin odotan innolla, mitä tulet sitten pitämään Knasusta!!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)