Jonas Cramby: Texmex alusta alkaen

Jonas Cramby: Texmex alusta alkaen
Kustantaja: Wsoy 2013
Alkuteos: Texmex från grunden (2012)
Suomennos: Sirkka Hirvonen
Valokuvat: Roland Persson
Sivuja:143

Minulla ei ole ollut vielä ainakaan sitä onnekasta mahdollisuutta, että olisin päässyt maistamaan aitoa Texmex-ruokaa tai edes lähelle sellaista. Texmex kokemukseni ovat lähtöisin ihan marketin hyllyiltä löytyvistä tortilloista, salsoista ja muista valmisteista, sekä toki ravintoloidenkin keittiöistä. Kyllähän niistäkin ihan kelpoa saa, enhän muuten olisi tykästynyt Texmex-ruokaan.

Kun sitten sain käsiini ruotsalaisen ruokabloggaajan ja toimittajan, Jonas Crambyn mainion Texmex alusta alkaen -teoksen, olin innoissani. Jo Jonaksen esipuhe lupaa hyvää, käsissäni on teos, jonka ohjeiden myötä pääsen varmasti lähemmäs autenttista Texmex -makuelämystä. Esipuheessa Jonas kertoo matkanneensa 12 vuotta sitten mm. Meksikoon ja sitä myöten tutustuneensa aitoon TexMex-ruokaan. Kotiuduttuaan roadtripiltään Jonas oli alkanut kaivata noita herkullisia ruokia. Tuo kaipais aiheutti sen, että yhä useammin Jonaksen matkat suuntautuivat noihin rajaosavaltioihin, mistä hän sai uusia makuelämyksiä ja reseptejä. Kotona Jonas puolestaan alkoi testailla saamiaan reseptejä, muokkasi niistä mieleisempiä versioita ja sai huomata, että kotioloissakin saa tehtyä helposti maukasta Texmexiä. Jonaksen sanojen innoittamana lähdin minäkin kokkaamaan!


" Ensimmäiseksi texmexruoan valmistamisesta pitää tietää, että se on kivaa ja värikästä ruokaa, jossa on todella paljon makua. Älä siis nuukaile limetin ja chilin kanssa. Toiseksi: Siihen ei saa käyttää minkään sortin säilykkeitä, tölkkejä tai muovipakkauksia. Kaikki tehdään alusta alkaen itse."


Pidän kovasti ylipäätään sellaisista ruokakirjoista, joissa tekijän ääni tulee tekstistä hyvin esille, ikäänkuin keskustelevaan sävyyn. Tässä kirjassa se toteutuukin erittäin hyvin monella tapaa: niin kuvat kuin teksti reseptien ohessa tekevät kirjasta ihanan rennon, innostavan ja kiehtovan. Jonas ei sorru hienosteluun ja tietty konstailematon, elämänmakuinen karheus näkyy pitkin kirjaa.


" Anjitos tarkoittaa sitä tunnetta, kun tekee mieli jotain pientä hyvää syötävää - ja juuri siitä on 
kyse näissä texmex-keittiön vastauksissa pikkunälkään. Enchiladoista nachojen kautta tostadoihin."

Kirjassa käydään läpi ensin texmex-ruoan ns. kivijalat, herkullisten tortillalettujen valmistamisesta aina salsoihin ja lisukkeisiin. Kirjasta löytyy ohjeita niin texmex-aamupalaan kuin vaikka pieniä naposteltavia kylmien juomien kera illanistujaisiin. Laaja sisältö puhuu hyvin Jonaksen texmex-ruokarakkauden puolesta. Ja kun nyt kokeilin itse tehdä ensimmäistä kertaa niin vehnätortillaletut kuin salsan, pakko todeta, että jatkossa tulenee ohitettua kaupan valmistexmex-hyllyt....
Kommentit

  1. onnistuneen näköinen tortillalätty :) pitäisi varmaan itsekin joskus testailla.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)