Kirjabloggaajien joulukalenteri 5.12.2013


Tänään blogini saa kunnian esitellä meidän kirjabloggaajien vuoden 2013 joulukalenterin 5. luukun. Luukun takaa paljastuukin teille joulupuuhia! Joulukuu on ollut minulle jo useamman viime vuoden ajanjakso, jolloin virittäydyn joulutunnelmaan lueskelemalla jouluaiheisia tietokirjoja ja joululehtiä sekä puuhastelemalla jotain itsekin käsin; joulukortteja, joulukoristeita tai jotain kivaa itse tehtyä lahjaksi. Olennaista ei tosin ole lopputulos vaan se tekeminen, jouluinen puuhastelu on ainakin minulla omiaan helpottamaan kiireen tuomaa stressiä. Yllä olevassa kuvassa näkyykin yksi suosikkikirjani kun haluan uppoutua jo joulun tunnelmaan: Tiia Koskimiehen Syystunnelmia ja joulun odotusta, Wsoy 2005.


Parina viime vuonna olen erityisesti innostunut kierrätysmateriaalien käytöstä askartelussa ja muussa "tuunaamisessa". Vanhoista kirjan sivuista tulee kivaa lahjapaperia tai materiaalia vaikkapa kirjanmerkkeihin. Karin Lindroosin ja Kajsa Wikmanin Jouluiloa -kirja (lainakirja), Gummerus 2013 antaa ihanan monipuolisesti ideoita kierrätysmateriaalien käyttöön juuri jouluaskarteluissa-, ja käsitöissä. Hauskat tonttulakit syntyvät vaikkapa vanhoista raidallisista trikoo t-paidoista tai piparkakkumuoteista saa hienon ja varmasti uniikin joulukranssin!


Erityisesti joulukorttien teko on yhtä aikaa sekä hauskaa että rentouttavaa ja toki hyödyllistäkin. Kaupan korteissa ei toki mitään vikaa ole, päin vastoin, sieltäkin löytyy aivan ihania kortteja, mutta erityisesti kortin teko juuri joulukortiksi on minulle mielekästä puuhaa. Kivoja kortteja saa aikaan jo hyvin vähillä materiaaleilla eikä kaikkea materiaalia todellakaan tarvitse ostaa uutena kaupasta. Joulukorttiaskartelussa voi hyödyntää vaikkapa kiiltokuvia, vanhoja joulukortteja leikkaamalla niistä kortin kuvan irti. Valokuvat, kangaspalat, sanomalehtien sivut, pitsinauhat..vain mielikuvitus on rajana! Netistäkin löytyy paljon ideoita kun laittaa kuvahakuun "itse tehty joulukortti".


Olennaisena osana joulupuuhiin kuuluu toki myös aidot ihanat joulun tuoksut keittiössä! Muutamina vuosina olen tehnyt piparkakkutalon, joinakin paistanut piparit ihan kaupan taikinasta suoraan syötäväksi. Tänä vuonna kun olen joulukuun niin tiiviisti töissä, jätän piparkakkutalot suosiolla tekemättä (joulu ei saa olla suorittamisen aikaa!!) ja teen lasten kanssa vain kasapäin erilaisia pipareita muoteilla. Yksi ihana vinkki saada jouluntuoksua pipareiden lisäksi on pistellä kuivattuja neilikoita mandariineihin/satsumiin ja kietoa vaikka silkkinauhaa sen ympärille, ja pistää roikkumaan esimerkiksi oviaukon yläosaan tai ikkunaankin.


Jo vuosien ajan olen myös keräillyt ja säästellyt erilaisia joululehtiä. Niitä selaillessa pääsee jo haaveilemaan joulusta ja ideoimaan, mitä kivaa ehtii ja haluaa ehkä tehdä tulevana jouluna vaikka joulupöytään, koristeeksi tai lahjaksikin asti. Ja mikä parhainta, jos ei ehdi tai halua tehdä mitään, joulu tulee joka tapauksessa ilman isompia puuhastelujakin! Minulla joulu on ennen kaikkea aikaa perheen kanssa kiireettä. Varsinkin nyt kun teen kovasti töitä ja aloitin opiskelutkin työn ohella, korostuu joulun syvin merkitys. Joulu ei saisi olla suorittamisen aikaa. En puuhastele itse siksi, että yrittäisin luoda sellaisen lehtien idyllisen joulun vaan puuhastelen siksi, että rakastan joulua ja tykkään näpertää käsilläni kaikenlaista, siten virittäytyä joulun tunnelmaan. Rakastan suunnitella, haaveilla, tehdä listoja, mutta en ahdistu ja pety, kun ne jäävätkin usein vain suunnittelun asteelle. Joulupuuhastelut ovat eräänlaista terapiaa, mutta kun joulu lopulta koittaa, ei sillä ole merkitystä onko piparkakkutalot tehty tai kortit askarteltu itse, merkitystä on vain sillä että jokainen saisi viettää joulun itselle tärkeiden ihmisten parissa hyvillä mielin! Sitä toivon teille kaikille!

Huomenna juhlimme itsenäistä kotimaatamme, ja kuudennen päivän luukku aukeaa Kirjallisena -blogissa! Eilisen päivän luukun puolestaan voit kurkata Todella vaiheessa-blogista!

Kommentit

 1. Tunnelmallinen ja kaunis viides luukku, kiitos! Minullekin tuollainen pieni jouluinen puuhastelu on tapa rentoutua ja pitää kiireen keskellä mielessä, että sieltä se joulu tulee. Parasta mitä tiedän, on joululahjojen paketointi kynttilöiden valossa joululaulujen soidessa.

  VastaaPoista
 2. Tunnelmallinen luukku tosiaan, Susa. Minulle lahjojen hankkiminen tai tekeminen, glögin juominen ja joulumusiikin kuunteleminen on sitä, mistä saan joulun tunnelmaa. Ei se joulu ole enää kaukana, uskottava se on. ♥

  VastaaPoista
 3. Ihanat kuvat ja ihania joulukirjoja! Kiitos, Susa, joulutunnelmista! Hyvää joulua!

  VastaaPoista
 4. Kaunis ja tunnelmallinen luukku, kiitos Susa! Olen samaa mieltä joulupuuhasteluista: ne ovat ihan kivoja, jos ehtii ja jaksaa, mutta joulu tulee vähemmälläkin ja tärkeitä on kiireetön yhdessäolo perheen kanssa <3

  VastaaPoista
 5. Ihana postaus, Susa. Meillä on tässä paljon yhteistä: minäkin säästän vanhat joululehdet ja luen niitä vuosittain, askartelen aina joulukortit ja luen mielelläni joulukirjoja. Tämä joulunalusajan tunnelma on vaan niin ainutlaatuista - joka vuosi! <3

  VastaaPoista
 6. Epäilemättä hyvä asenne tuo että puuhastelee mutta ei ota liikaa stressiä :)

  VastaaPoista
 7. Kiva tuo mandariinivinkki, pitääpäs kokeilla!

  VastaaPoista
 8. Hyvin sanottu: En ahdistu enkä pety, kun ne (listat ym) jäävät suunnittelun asteelle, monet suunnitelmat kuitenkin toteutuvat!

  VastaaPoista
 9. Suloinen luukku, kiitos Susa tästä! <3

  Minä en ole yhtään askartelijatyyppiä enkä koskaan tee itse joulukortteja, mutta ihailen aina saamiani hienoja itsetehtyjä kortteja ja säästän ne kaikki. <3

  VastaaPoista
 10. Ihana tunnelmallinen luukku :) Nuo joululehdet näyttävät suloisilta.

  Pyytäisin kuitenkin, että linkittäisit minun edeltävän päivän luukun tähän postaukseen, koska niin on ollut tapana kirjabloggaajien joulukalenterissa ja se helpottaa kalenterin muiden luukkujen löytämistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän kyllä, että viime vuonnakin oli jo tapana linkittää edellinenkin ja se oli myös minun aikomukseni mutta olen näköjään postausta tehdessä sen unohtanut. Enkä työtohinan keskeltä ole ennen tätä tullut lukemaankaan juttunua tarkemmin. Asia siis korjattu nyt!

   Poista
 11. Olipa mukava luukku :) Minullekin joulupuuhastelut kuten joulukorttien askartelu ja pipareiden teko on joulutunnelmaan virittäytymistä. Stressiä en niistä jaksa ottaa, jos en ehdi tehdä itse niin onneksi kaupoista löytyy monenlaisia vaihtoehtoja. Ihanaa joulun odotusta sinulle ja perheellesi <3

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)