Tölkkidesign

Tölkkidesign
Toimittanut Seija Saarinen
Kustantaja: Paasilinna 2013
Tekijät:
Anu Lahti
Eija-Sinikka Rautajuuri
Katri Luttinen
Kirsi-Marja Kulmala
Leena Leppänen
Marjut Suominen
Marja-Liisa Varjonen
Riina Lampinen
Seija Lindholm
Seija Saarinen
                               

"Tölkkidesign villitsee!", kirkuvat lehtien lööpit ja työpaikoillakin jo kahvipöytäkeskusteluissa saattaa vilistä "nipsut ja klipsut". Pullonpalautusautomaatilla vieressä seisova tölkkien palauttaja katselee automaattiin syöttämiäsi tölkkejä himoiten. Kadulla kävelevä rouva huomaa tienlaidassa tyhjän tölkin, nappaa sen nopeasti käteensä hetkeksi ja laittaakin takaisin. Mistä oikein on kysymys? No tietenkin yhdestä, sanoisinko jopa mainioimmasta ja nerokkaimmasta kierrätystuunausideasta; tölkkidesignista! Nipsuista, eli juomatölkkien avausrenkaista voi tehdä niin hauskoja koruja kuin käyttöesineitäkin, vain mielikuvitus rajana. Juomatölkkien nipsut kun ovat myös nikkelittömiä, mikä on nikkeliallergisille merkityksellinen asia esimerkiksi korua pitäessä.

Kahvipussin uusi ulottuvuus -kirjan tehnyt Seija Saarinen oli nähnyt joskus nipsuista tehtyjä tuotteita ja asia oli jäänyt itämään hänen mieleensä. Kun Saarisen poika oli tehnyt nipsuista ketjun, oli Saarisen mielessä syntynyt idea kirjasta nipsuista. Saarinen on saanut kirjan teon äärelle kattavan joukon nipsuista askartelevia naisia, yhteensä Saarisen lisäksi yhdeksän nipsuaskartelijaa. Hienoa, että tämän aiheen ensimmäisessä kirjajulkaisussa on hyödynnettykin asiantuntemusta niin laajalta kantilta, nipsuista kun voi todellakin tehdä niin monenlaisia juttuja.

Alkusanojen ja kiitosten jälkeen mennään heti asiaan, eli työvälineisiin. Tiivistettynä nipsuilussa pärjää riittävän nipsumäärän lisäksi sopivalla langalla, virkkuukoukulla sekä pihdeillä ja sivuleikkureilla. Kirjassa esitellään myös laajasti erilaisia materiaaleja, joita voi hyödyntää nipsuiluissa, esimerkiksi vetoketjuja, nappeja ja vaikka lampunvarjostimia. Alussa käydään myös läpi tarvittavat solmut ja sitten aletaankin käydä läpi virkkausmenetelmiä monien kuvien kera, joiden avulla todellakin käsitöitä ennen tekemättömänkin pitäisi päästä jyvälle ideasta! Ohjeiden jälkeen alkaakin puolestaan upea kattaus erilaisia ohjeita mitä mielikuvituksellisempiin ideoihin nipsuista!

Minähän rakastan ns. tuunausta monessa eri muodossaan. Pelastelen kirpputoreilta rähjäisiä pieniä yksilöitä, joita sitten laitan uuteen uskoon. Viimeisimpiä projekteja on ollut tuunata vanha pieni valkoinen pöytälaatikosto. Maalasin sen kiiltävällä mustalla ja laitoin kivat vintage-henkiset vetimet vanhojen tilalle, johan tuli komea! Jonkun vanha laudoista tehty levy päätyi seinälleni ns. tauluksi koristeineen. Vanhat navetan ikkunanpokat puolestaan muuntuivat ensin ison valokuvajulisteen kera näkymäksi seinälle ja sittemmin liitutauluksi. Roskiksesta pilkistäneet vanhat, ruostuneet, metalliset mutta kauniin koristeiset kukkalaatikkotelineet muuttuivat kermanvalkoisiksi ja saivat sisälleen ruukut kukkineen. Vanhan paidan napit päätyivät puolestaan tekemiini korttehin. Monesti kirpputoreja kierrellessäni mietin vähän väliä silmiini osuvista jutuista, että "mitähän tuostakin voisi tuunata?" Voitte siis uskoa, millaisen sisäisen palon tämä tuunausidea ja itse kirja minussa herättivät. Jostain niin sinällään hyödyttömästä ja yllättävästä asiasta kuin juomatölkin avausrenkaasta voi tehdä oikeasti vaikka mitä! Eilen illalla sitten vihdoin ja viimein pääsin kokeilemaan nipsuilua ja tässä on tulos:Tein kerrokset vähän eri tavalla keskenään, mutta halusin nimenomaan kokeilla miten nipsut yhdistyvät noin keskenään, sillä aion tehdä jonkun todella päheän rannekorun itselle ja monelle ystävällekin lahjaksi. Ja ei se kuulkaa ollut vaikeaa kun oikeasti malttoi lukea ohjeet JA kuva kuvalta perehtyä niihin. Kun hoksaa miten virkataan nipsut yhteen, siitä se sitten lähtee. Sanoisin, että haasteellisinta nipsuilussa on saada kerättyä nipsuja niin paljon, että pääsee toteuttamaan kaikkia kivoja ideoita. Olen jo viime syksynä huhuillut nipsuja lähipiiristä, mutta aika pienet nipsuvarastot minulla vielä valitettavasti on. Kivointa kuitenkin on se, että jo kuudesta nipsusta saa tehtyä hienon kukan, jota voi käyttää vaikka avaimenperässä, koruna, laukussa koristeena jne. Pakko todeta, että minä olen todellakin hurahtanut nipsuiluun!!

PS: En ole unohtanut Sarjis-haasteeni arvontaa, sairastuin tällä viikolla ja aikataulut ovat siksi menneet uusiksi, joten joutunette vielä muutaman päivän odottelemaan että saan arvonnan tehtyä ja postauksen :)

Kommentit

 1. Hienon rannekorun teit! Meillä töissä on ollut nyt sellainen askartelu"kerho", jossa on mm. tehty koruja ja kortteja. Pian neulotaan ja keväämmällä tehdään jotain nipsuista. Iso maljakko, joka toimii keräysastiana, on jo melkein täynnä nipsuja. :)

  Apua, olen unohtanut sarjishaasteen. Vieläkö sinne voi linkittää lukemansa pari sarjakuvaromaania?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ns. askartelukerho työpaikalla kuulostaa kyllä super kivalta!!

   Poista
 2. Mulla on sulle nipsuja! Ei tosin paljoa, mutta olettaisin, että ehkä kahteen rannekoruun riittävä määrä :)

  Olen nähnyt nipsutöistä vain kuvia, mutta todellakin niistä saa (osaava henkilö, en minä) aikaan hurjan upeita juttuja.

  VastaaPoista
 3. Minäkin olen kerännyt sinulle nipsuja, jonkinlainen läjä on kirjekuoreen jo kertynyt :) Ihanan pirteää vihreää tuossa korussasi!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)