Pauli Kallio ja Christer Nuutinen: Kramppeja ja nyrjähdyksiä. Nuorten naisten maailmassa


 Pauli Kallio, Christer Nuutinen: Kramppeja & nyrjähdyksiä. Nuorten naisten maailmassa
Kustantaja: Arktinen Banaani 2010
Sivuja: 63
Mistä minulle: Oma ostos kirpparilta

Kramppeja & nyrjähdyksiä ilmestyi ensimmäisen kerran jo vuonna 1991, kertoi minulle Wikipedia. Sarjakuvaa on julkaistu sittemmin useissa eri lehdissä, mm. Hesarissa ja Suomen kuvalehdessä. Mies sarjakuvan tarinoiden takana on Pauli Kallio, kuvittaja on puolestaan vaihtunut useamminkin matkan varrella. Netin mukaan kuitenkin Christer Nuutinen on ainoa oikea kuvittaja Krampeille, enkä ihmettele yhtään, sillä kuvitus on yhtä aikaa humoristista, tarkkaa ja vaivatonta. Muistan törmänneeni vuosien varrella satunnaisesti Kramppien strippeihin, mutta tämä oli minulle ensimmäinen kokonainen albumi Kramppien maailmassa, joskaan ei varmasti viimeinen. Kramppeja & nyrjähdyksiä, Nuorten naisten maailmassa on jo kahdeksas Kramppis-albumi.

En kokenut ongelmalliseksi sitä, ettei minulla ollut juurikaan taustatietoa Kramppien päähenkilöiden elämästä, joskin uskon että tästä saa enemmän irti jos on lukenut aikaisemmat albumit ja siten seurannut Kramppien nuorten varttumista ja käänteitä. Strippien jutut kuitenkin kolahtavat ilman suurempia taustatietämyksiä ja usein vieläpä sangen lujaakin, tällaiseen itsekin keski-ikää lähestyvän lukijan mieleen ja huumoriin.

Tässä albumissa Esko tajuaa tulleensa kuin huomaamatta keski-ikään ja oivallusta vahvistaa orastava suhde naapurin Anniinaan. Tanja ja Risto puolestaan elävät hyvin keskiluokkaista ja keski-ikäiselle tyypillistä arkea. Eskon exä, Aino on jatkanut elämäänsä ja elää lapsiperhearkea, mutta Eskoon törmätessään joutuu pohtimaan vähän menneisyyttäänkin. Kramppien ihmiset ovat melkeinpä kuin ketä meistä vain, kaikessa tavallisuudessaan ja inhimillisyydessään hyvin samaistuttavia. Krampit näyttää, että loppujen lopuksi elämä on pienten asioiden jatkumoa ja sitä suurta odotellessa se onkin herkästi jo kohta ohi. Täytyy tarttua tähän hetkeen, osata nauttia. Tykästyin Kramppien maailmaan niin tekstin kuin kuvituksen puolesta. Hauska detalji on myös osuvat otsikot aina sivun alussa:


Vaikka tämä albumi toimi näin aikaisempia lukemattakin omana kokonaisuutena, kieltämättä jäi kiehtomaan erityisesti Eskon ja Ainon historia. Täytyy kaivaa jostain luettavaksi siis aikaisemmatkin albumit :) Myös Norkku on viihtynyt Kramppien maailmassa, kurkatkaapas hänen juttunsa täältä.

PS: Tässä kuussa tulee tasan neljä vuotta siitä kun aloitin tämän blogin, aikamoinen matka siis jo takana, vai mitä? Mitäs jos sen kunniaksi vähän arvottaisiin jotain..?

Kommentit

  1. Krampit, parhautta ikuisesti! Olen fanittanut alusta asti. :)

    VastaaPoista
  2. En ole muistaakseni näihin Kramppeihin ennen törmännytkään, vaikuttaa kivalta!

    Ehkä sitä saattaisi johonkin arvontaan osallistua ;) Onnea blogisynttäreistä jo etukäteen!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)