John Green: Tähtiin kirjoitettu virhe

John Green: Tähtiin kirjoitettu virhe
Kustantaja: Wsoy 2013
Alkuteos: The Fault in Our Stars (2012)
Suomentanut: Helene Bützow
Sivuja: 338
Mistä minulle: Oma hankinta

Isaac jatkoi tuhotyötään, hyppi tasajalkaa pokaalien päällä, huusi hiki päässä täyttä kurkkua ja lyyhistyi lopulta romuksi tallattujen pokaalien päälle.
   Augustus meni lähemmäksi ja kysyi: "onko parempi olo?"
   " Ei ", Isaac mutisi rinta kohoillen.

   " Siinä on kivun ydin", Augustus sanoi ja vilkaisi sitten minuun. " Se haluaa että se tunnetaan."

16-vuotias Hazel sekä ikätoverinsa Augustus ja Isaac ovat olleet kivun ytimessä, kokeneet sen ytimiä myöten, eikä kaikille ole helpotusta luvassa vieläkään, josko ollenkaan. Hazel sairastaa kilpirauhasyöpää, johon hänen olisi kaikkien odotusten mukaan pitänyt jo menehtyä, mutta erään lääkkeen voimalla hän on sinnitellyt jo useamman vuoden elossa. Hazel tutustuu vertaistukiryhmässä niin luusyövän ainakin tällä erää selättäneeseen Augustukseen kuin silmäsyöpää sairastavaan Isaaciin. Sosiaalinen ja sanavalmis Augustus tekee Hazeliin vaikutuksen ja ennen kuin Hazel huomaakaan, Augustus on osa hänen muuten niin harmaata ja syövän kyllästämää arkeaan. Vaikka syöpä on vallannut jo Hazelin kehon rajusti, Hazelin sydän sekä mieli kulkevat vielä omia yllättäviä teitään ja Hazel saa kokea sen, mitä toisaalta eniten toivoo ja samalla pelkää. Kuinka uskaltaa rakastua tai antaa toisen rakastua itseen, kun tietää että elää itse jo jatkoajalla? Mutta Augustus ei ole kuka tahansa. Augustus on nuori mies, jonka taivaalle Hazel on sytyttänyt tähdet.

" Olisi etuoikeus, jos sinä särkisit sydämeni."

Sanotaan ensi alkuun näin, että en muista milloin kirjaa lukiessa olisin itkenyt niin vuolaasti kuin tätä lukiessa. Toisaalta nauroin monta kertaa ja itkukin oli lopulta sellaista hyvää tekevää, puhdistavaa itkua. Väkisinkin lukukokemusta värittivät viime aikojen tapahtumat, joiden vuoksi olen pitänyt pientä taukoakin bloggaamisesta, mutta kyllä väittäisin kirjan itsensä olevan sellainen paketti, että jos se kolahtaa sydämeen, se tekee sen lujaa. John Greenin Tähtiin kirjoitettu virhe on mielestäni jälleen kerran erinomainen esimerkki siitä, että myös nuortenkirja voi olla aikuisellekin vaikuttava lukukokemus. Tähtiin kirjoitettu virhe on selkeästi genrensä edustaja, joskin hyvin kypsä ja taidokas sellainen. Green heittäytyy nuorten maailmaan uskottavasti ja kiinnostavasti, puhuttelevan aiheen kautta. Haluaisin niin kovasti kannustaa muitakin tarttumaan ennakkoluulottomasti nuortenkirjoihin, muihinkin kuin niihin perinteisiin Pottereihin jm fantasiamaailman edustajiin. Tähtiin kirjoitetussa virheessä on minusta hyvin vahva sanoma, opetus meille aikuisillekin jotka usein elämme arkea suorittaen, kiirehtien. Se muistuttaa, miten ainutlaatuinen elämä on, ollen samalla koskettava ylistyslaulu sille. Se näyttää, että elämä voi olla kaunista usein epätäydellistenkin, rankkojenkin olosuhteiden keskellä. Tästähän juuri kirjallisuudessa, lukemisessa on kysymys: elämyksistä, siitä että kirja liikuttaa, luo tunteita. Kirjan ei tarvitse olla mikään korkeakulttuurinen huipentuma tekstiltään tai tarinaltaankaan jotenkin maailmoja muuttava. Riittää, että se luikertelee ihosi alle, saa sinut nauramaan, liikuttumaan, myötäelämään ja tuntemaan.

En edes ollut varma, oliko kirja hyvä tai mitään. Kyse oli enemmänkin siitä, että sen kirjoittaja, Peter Van Houten, tuntui ymmärtävän minua jollakin oudolla ja mahdottomalla tavalla. Viistoa valoa oli minun kirjani samalla tavalla kuin kehoni oli minun kehoni ja ajatukseni olivat minun ajatuksiani.
Kommentit

 1. Kerrassaan ihana bloggaus, Susa. <3 Minäkin ihastuin kirjaan, ja luin sen kyyneleet valuen. En kehdannut mennä vollottamaan elokuvateatteriin, mutta kun Tähtiin kirjoitettu virhe tulee dvd:lle, niin silloin aion katsoa sen ehdottomasti. Ja varata kasan nenäliinoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulin, että täällä leffassa ihmiset itkevät valtoimeen mutta sitten taas nauravatkin ja on ihanan suloinen ns. yhteinen tunnekuohu :)

   Poista
 2. Olin tämän kirjan suhteen ihan hirveän epäluuloinen. Ajattelin sen olevan sentimentaalista lukijan itkettämistä, mutta eipäs ollutkaan. Minusta Green onnistuu melkein mahdottomassa tehtävässä. Hän kirjoittaa uskottavasti ja ilman keinotekoisuutta syöpää sairastavista nuorista.

  Ja tuo mitä kirjoitat elämän ainutlaatuisuudesta on niin totta. Itsekin tässä erään kriisin juuri läpikäyneenä tuli erinomainen muistutus kyseisestä asiasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, ilman keinotekoisuutta! Tästä aiheesta kun voisi kirjoittaa niin monella otteella ja tavallaan epäonnistuakin, mutta Green toteutti tämän hienosti.

   Poista
 3. Löysin vasta nyt tämän kirjan ja taidan lukea sen. Joten olin ajatellut, että se ei ole minulle. Nyt kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tässä aikuiselle niin hienoja oivalluksia ja opetuksia elämästä, että lämpimästi suosittelen!

   Poista
 4. Hyvin kuvasit kirjaa, minäkin pidin tästä kovasti - uskomaton suoritus, ei-naiivi, fiksu ja koskettava nuortenkirja, joka käy yhtä hyvin aikuisille.

  VastaaPoista
 5. ihastuttava esittely, luen kirjan kun saan käsiini

  VastaaPoista
 6. Uh, taidan olla maailman ainoa ihminen, joka piti tätä kirjaa vain ja ainoastaan ärsyttävänä. :D Tuhahtelin jo omassa blogissani aikoja sitten joten en tuhahtele tämän enempää täällä; mielestäni ihan ylihypetetty ja -arvostettu laitos. Kiva kuitenkin että sinä tykkäsit, jokaiselle löytyy aina jotakin. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)