Lennart

Peik Lehtonen, Katja Lehtonen, Milla Paloniemi: Lennart
Kustantaja: Like 2015
Sivuja: 108

Älä kävele hammasharja suussa, älä leiki kynttilän lähellä, älä juokse rappusissa. Meillä jokaisella on varmasti omat listamme, joiden kiellot värittivät omaa lapsuuttamme. ÄLÄ vaan tee sitä tai tätä ja jos teet, kyllä koittaa kurjat ajat tai kuolema korjaa. Jos itse saitte nauttia kiellottomasta ja pelottomasta lapsuudesta, tiedätte varmasti jonkun, joka ei saanut. Mutta nyt pääsette tutustumaan johonkin, joka koki suurinpiirtein kaikki ne kurjat kohtalot, jotka seurasivat kiellon noudattamatta jättämisestä. Saanko esitellä Lennartin?



Kyllä, hän on juuri se, kuka teki kaikki ne jutut mitä sinä et uskaltanut ja voi pojat miten siinä sitten aina kävikään! No eihän siinä siis hyvin käynyt. Ellei Lennart kuollut, niin melkein ainakin. Jos joku olisikin selvinnyt hengissä moisen kiellon uhmaamisesta, niin ei Lennart.



Lennartin innoittajana on toiminut tosielämän Lennart, joka väritti sisarusparin Katja ja Peik Lehtosen omaa lapsuutta. Heidän äitinsä työkaveri Lennart oli nimittäin maailman huono-onnisin mies ja äiti käyttikin Lennartin onnettomuuksia varoittavina esimerkkeinä lapsilleen, etteivät he joutuisi kokemaan samaa. Voisi siis sanoa, että Lennartista on kiittäminen, että Lehtosen sisaruspari on hengissä edelleen, näin he itse tuumaavat kirjan mainiossa esipuheessa. Idea tuoda Lennart kirjan sivuille syntyi Lehtosen perheen äidin 50-vuotissyntymäpäiväjuhlissa, kun he kertoivat juhapuheessa vieraille Lennartin tarinaa. Lehtosten idean paperille kuvituksen muodossa muunsi Milla Paloniemi. Tämän kolmikon yhteistyön tuloksena syntyi siis sarjakuva-albumillinen paikoin suorastaan absurdeja, paikoin juuri niitä alunperin arkisia tilanteita, joihin liittyvät varoituksen sanat kaikuvat varmasti monen aikuisen mielessä muistona omasta lapsuudesta.

Ensireaktio Lennartin tilanteisiin strippien muodossa on spontaani nauru, makea sellainen. Joo joo, just näistä minuakin peloiteltiin ja kato nyt hei miten Lennartille kävi sitten kun teki sen! Jossain vaiheessa ääneen nauruun purskahtelu kuitenkin lakkasi ja muuttui enemmänkin sellaiseksi tietäväksi sisäiseksi hihittelyksi. Herkullisinta antia oli aina jännätä, ovatko seuraavan stripin kiellot ja varoittelut itsellekin tuttuja. Ideana Lennart onkin mainio ja Paloniemen kuvitus sopii omassa mielessäni luomaan Lennartiin kuin nenä päähän. Oma jälkikasvuni nappasi Lennartin katsottavakseen ja kieltämättä mietin, onko kuitenkaan ihan lasten luettavaa. Nuorempi nauroi makeasti kun vanhempi selitti, mitä oikein oli tapahtunut kuvassa. Kun kysyin mielipidettä, kommentti tuli kuin yhdestä suusta: ihan hauska se  oli vaikka ei me aina edes tajuttu mitä siinä tapahtui! Ehkä hyvä niin ;) Ehkä seuraavan kerran kun TAAS varoittelen heitä jostain, saatan lisätä:....tai voi käydä niin kuin Lennartille!  Jos ette uskoa minua, uskokaa Lennartia!



Lennartille on naureskeltu myös Kirsin kirjanurkassa, Kirjojen keskellä sekä Lukutoukan kulttuuriblogissa!

Kommentit

  1. Hahhahhah tämä on pakko lukea, paras tuo viimeinen kuva :D

    VastaaPoista
  2. Lennart vaikuttaa kyllä aivan mahtavalle, eihän noille voi olla nauramatta! :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)