Ella Woodward: Deliciously Ella


 Ella Woodward: Deliciously Ella
Kustantaja: Wsoy 2015
Suomennos: Jenna Yli-Knuuttila
Sivuja: 256

Aina silloin tällöin olen vinkannut blogissani innostavista ruokakirjoista ja tänään teenkin niin pitkästä aikaa. Olen jo tovin tehnyt muutosta omaan ruokavalioon ja edelleenkin etsin sitä sellaista sopivaa kultaista keskitietä siihen. Minulla ei esimerkiksi ole keliakiaa, mutta selvästi viljat aiheuttavat paljon nautittuna monia kurjiakin oireita väsymyksestä iho-ongelmiin. Toisaalta olen aikuisikään asti ollut todella huono syömään kasviksia ja nyt vasta ihan parin vuoden sisällä olen opetellut niidenkin syömistä ja jopa hurahtanut kasvisruokien kokkaamiseen. Lihansyöjä olen edelleenkin, mutta kuten sanoin, haen yhä sitä itselle sopivaa yhdistelmää jossa olisi ns. kaikkea sopivassa suhteessa.

Deliciously Ella- blogia pitävä Ella Woodward on koonnut ihanan keittokirjan joka kantaa luontevasti blogin nimeä. Avainsanana Ellan kirjassa on, kuten jo kannessa mainitaan, hyvää oloa ilman gluteenia ja valkoista sokeria. Juuri niitä, joita itse haluaisin yrittää säädellä ruokavaliossa ja jossain määrin ehkä välillä välttääkin. Kuitenkin, mielestäni kantavin teema Ellan kirjassa on se, että syömisessä kyse on nautiskelusta, ei pidättäytymisestä. Tämä filosofia on minusta aivan ihana! Ellan oma taustahan on sikäli mielenkiintoinen, että hän oli itse aikaisemmin hyvin sokeririippuvainen, sekä hänellä diagnosoitiin vuonna 2011 hyvin harvinainen sairaus, posturaalinen takykardiasyndrooma (POTS). Kyseinen sairaus vei monine vaivoineen Ellan sänkypotilaaksi. Vasta kun Ella jätti ruokavaliostaan mm. lisäaineet ja ylipäätään prosessoidut ruoat pois, siirtyi kasvipohjaiseen ruokavalioon, alkoi hän tervehtyä. Ella korostaa kirjan esipuheessa sitä, ettei hän ennen sairastumistaan todellakaan tykännyt kasviksista eikä hän osannut juuri kokata. Vähitellen Ella opetteli tekemään uusia ruokia ja yllätti niin itsensä kuin läheisensäkin. Kesti noin puoli vuotta, että Ella otti ns. keittiön haltuun. Deliciously Ella-kirjassa hän kertoo, kuinka hän muutti omia tottumuksiaan, miten hän löysi sellaisen ruokavalion, ettei POTS hallitse hänen elämäänsä enää. Hän kertoo konkreettisin esimerkein mm. siitä, miten kiireinenkin ruoanlaittaja voi tehdä terveellistä ja herkullista ruokaa. Ella muistuttaa myös, että kirjan ohjeita ei tarvitse noudattaa orjallisesti vaan niitä voi muokata itsellesi sopiviksi. Tärkeintä ei ole noudattaa kaikkea pilkuntarkasti vaan tärkeintä on, että Ellan ohjeiden avulla jokainen halutessaan pystyy lisäämään luontevasti kasvisten määrää ruokavaliossaan.Kirja on kiinnostavan ja erittäin inspiroivan sisältönsä lisäksi myös visuaalisesti herkku! Ruokakuvat ovat herkullisen näköisiä. Olen kokeillut kirjasta vasta yhtä ohjetta, sivun 139 Porkkana-appelsiini-cashewpähkinäsalaattia. Tässä  ohje suoraan kirjasta:

4 annosta
4 porkkanaa
200g rusinoita
5 appelsiinia
1 tl jauhettua juustokuminaa
2 tl taateli-, tai vaahterasiirappia (käytin vaahterasiirappia!)
200 g cashewpähkinöitä
180g kivettömiä oliiveja
suolaa ja pippuria

Kuori porkkanat ja leikkaa ne pitkiksi suikaleiksi kuorimaveitsellä. Laita suikaleet isoon kulhoon.

Laita rusinat likoamaan kiehuvaan veteen. Siten niistä tulee pulleampia ja mehevämpiä.

Kuori neljä appelsiiniä ja poista myös valkoinen osa.

Jaa appelsiinit lohkoiksi. Laita lohkot, juustokumina ja taatelisiirappi (vaahterasiirappi) kattilaan - ne eivät tarvitse öljyä, vaan appelsiinien oma mehu riittää.

Paista appelsiinilohkoja keskilämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. Kaada lohkot ja kattilassa oleva liemi porkkanasuikaleiden päälle.

Kumoa cashewpähkinät samaan kattilaan, jotta appelsiinin maku imeytyy niihin, ja paista niitä keskilämmöllä noin 3 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Lisää nekin salaattiin.

Purista viidennen appelsiinin mehu salaattiin ja sekoita joukkoon oliivit. Kaada rusinoiden liuotusvesi pois. Sekoita vielä rusinat salaattiin ja mausta suolalla ja pippurilla. 

                                                                          ***

Ihan taivaallisen herkullinen salaatti! Rakastan kaikkia tuon salaatin ainesosia, mutta en ikinä olisi keksinyt yhdistellä niitä tuolla tavalla kuin Ellan ohjeessa. Kirja onkin pullollaan toinen toistaan kiehtovampia ohjeita, joita haluan päästä omassa keittiössäni kokkailemaan. Deliciously Ella on kirjallinen makumatka, joka innostaa kokeilemaan omassa keittiössä kokkaamista ihan uudella tavalla, ja mikä parhainta; terveellisesti ja silti nautiskellen. Delicious!!

Kommentit