Viktor Paulinen: 10+ Mallivastauksia peruskoulun koetehtäviin

Viktor Paulinen: 10+ Mallivastauksia peruskoulun koetehtäviin
Kustantaja: Nemo 2015
Sivuja: 193

Kun joku aika sitten luin lehdestä 16-vuotiaasta pojasta, joka menestyi koko peruskoulun ajan kokeissa suorastaan ilmiömäisesti, heräsi kiinnostukseni. Oma esikoiseni on vasta toisella luokalla ja olen huomannut, että olen onnistunut kadottamaan aika ison osan siitä tiedosta, jota peruskoulussa opeteltiin. En tiedä, kertooko se minusta jotain oppijana vaiko ylipäätään siitä, miten tarpeellista tuo tuolloin opittu tieto sitten on muutaman vuosikymmen jälkeen aikuisena. Halusin tutustua Viktorin kirjaan ensisijaisesti juuri siksi, että olisin taas enemmän kartalla siitä, mitä siellä koulussa tulevinakin vuosina ehkä opiskellaan ( ja mitä kaikkea sitä pääsee vanhempana vähän kuin treenaamaan lasten koulunkäynnin myötä läksyissä auttaessa...). Toisaalta kiinnosti myös ns. ilmiönä erittäin lahjakas opiskelija, joka lehtijuttujen mukaan käytti läksyjen tekoon jopa kahdesta kahdeksaan tuntia. Väkisin herää ajatus, että miten iso merkitys on todella suurella panostuksella asiaan vai pitääkö olla poikkeuksellisen älykäs ja lahjakas. Tiedätkö sinä muuten, mikä on mannermaasulku? Minä en muistanut, tiennyt. Kerrottakoon, että Viktorin vastauksen mukaan se on kauppasaarto, jossa valtio ympäröidään, jotta se ei pystyisi käymään kauppaa ( Napoleon käytti Britanniaa vastaan epäonnekkaasti).

Lyhyessä esipuheessa Viktor kertoo kirjan idean: se näyttää, miten rakentuvat erinomaisen arvosanan saaneet esseet, koevastaukset ja muut kirjoitustehtävä. Se on myös hyvä apu niin yläluokkalaisilla kuin heitä nuoremmillekin koululaisille. Toisaalta se on myös opettajille hyvä apukeino näyttää esimerkkejä oppilaille hyvistä vastaustavoista. Samalla se toimii myös hauskana tietopankkina jo omat kouluaikansa unohtaneelle vanhemmalle. Esipuheen jälkeen Viktor kokoaa liudan vinkkejä, mitkä ovat häntä auttaneet koulumenestyksessä. Ihaillen luen tuota listaa, sillä siitä kyllä nousee voimakkaasti esille Viktorin aito halu ja into oppia, tehdä parhaansa. Itse en olisi varmaan koskaan pystynyt noin suureen kurinalaisuuteen koulussa. Toisaalta nyt aikuisena kun opiskelin työn ohella kahta tutkintoa, valmistuin täysin arvosanoin erikoismaininnalla ansioitumisesta. Minä, aika keskinkertainen oppilas nuorempana. Liekö syynä oli se, että päätin opintojen alussa oikeasti tehdä parhaani ja panostaa.

Kirjassa keskitytään ylä-asteen kokeisiin ja tehtäviin. Kirja sisältää paljon lyhyitä tehtäviä, joihin vastaus on yleensä lauseen parin mittainen. Kirjoitelmista löytyy vertailun vuoksi yksi Viktorin viidennen luokan essee. Nämä esseet ylipäätään ovat yksi kirjan mielenkiintoisimmisa osioista. Tähän liittyy toisaalta myös yksi pieni asia, jota jäin kirjassa kaipaamaan. Olisin kaivannut esseevastauksiin liittyen jonkun lyhyen pohjustuksen äidinkielen opettajalta selventämään, mitkä ne ovat ne kriteerit, joilla Viktor sai täydet arvosanat. Lukijana toki jo ymmärtää esseitä lukiessaan, että sujuva kieli on olennaista, mutta ymmärtääkseni tekstissä on useitakin tiettyjä asioita, joita katsotaan arvosanaa antaessa. Olisi ollut hauskaa jos tekstistä olisi vaikka korostettu "punakynätyyliin" ne asiat, jotka rakentavat täydellisen esseen ja muutama kuvaava sana kappaleiden sivussa. Mutta kokonaisuutenahan tämä on mielenkiintoinen ja hauska opus jokaisen koululaisen kodin kirjahyllyyn. Kivana persoonallisena lisänä kirjan viimeisiltä sivuilta löytyy kopiona esimerkkejä Viktorin käyttämistä muistilapuista. Ahkera poika, ei voi muuta sanoa. Paitsi että tietenkin toivoa loisteliasta tulevaisuutta, uskon että kuulemme tästä pojasta vielä!


Kommentit

  1. Olen itse lukion viimeisellä, joten yläkouluaikani on jo takanapäin, mutta kiinnostukseni heräsi tämän suhteen. Ahkera opiskelija Paulinen on ollut, ehkä hänen kirjastaan irtoaisi vähän opiskelumotivaatiota :D Jo silloin, kun luin lehdestä tämän kirjan ilmestymisestä, mietin tuota, että olisi ollut mukava saada myös opettajan kommentteja samojen kansien väliin. Mutta kyllähän Paulisen koulumenestys osoittaa, että hän tietää mistä puhuu!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)