Minette Walters: Kuvanveistäjä

Minette Walters: Kuvanveistäjä
Kustantaja: Wsoy 1996
Alkuteos: The Sculptress (1993)
Suomentanut: Anu Niroma
Sivuja: 311 ( nidottu, Loisto-pokkari)

Lizzie Borden kirveellänsä kalkutteli äitiänsä. Hauska näky: isän siksi myöskin pani palasiksi. Loru takoi hänen päässään yhä uudestaan turruttavan yksitoikkoisena. Olive Martin kirveellänsä kalkutteli äitiänsä. Hauska näky: siskon siksi myöskin pani palasiksi...

Journalisti Rosalind Leigh, Roz on ajatunut urallaan ikävään pakkorakoon. Häneltä odotetaan markkinoille pian jotain kassamagneettia, tai muuten kustantaja aikoo pestä kätensä hänestä. Agenttinsa ehdotuksesta Roz päätyy vankilaan tapaamaan järkyttävän teon tehnyttä Olive Martinia. Olive tuomittiin viisi vuotta sitten äitinsä ja sisarensa raa'asta murhasta, jotka hän kylmäverisen rauhallisesti oli tunnustanut. Rozilla on kuitenkin tunne, että Olive salailee jotain, eikä välttämättä ole syyllinen lainkaan. Toisaalta inhoa ja pelkoa herättävä ison rujo Olive tuntuu suurenkin yleisön mielestä syylliseltä. Rozin kohdatessa Olive, alkaa Olive hämmentää heti Rozin mieltä. Rozin oman elämän suurin tragedia nousee pintaan ja luo kovaa aallokkoa Rozin sisimpään.

Halu kääntää ratti valoja kohti oli hellittämätön. Kuinka tuskaton olisi siirtymä sokaistumisen hetkellä ja kuinka kirkas iäisyys. Niin helppoa... niin helpoa... niin helppoa...

Selvittäessään Oliven perheen taustoja Roz saa huomata, että totuudella voi olla hyvin monet eri kasvot. Moni suhtautuu vastahakoisesti Rozin tekemiin tutkimuksiin, mutta löytyy myös ihmisiä, jotka edelleenkään eivät voi uskoa Oliven pystyneen niin järkyttävään tekoon. Jos näin on, ketä Olive oikein suojelee? Vai onko kaikki lopulta vain yhtä suurta Oliven pahuuden verkon kudelmaa, johon Rozkin on jo tarttunut? Oman osansa monessakin suhteessa soppaan tuo Oliven aikanaan pidättänyt poliisi Hal Hawksley. Pystyykö Roz saamaan totuuden selville kaiken hämmennyksen keskellä?

Totuus mahtuu pieniin ja varmoihin rajoihin, mutta erhe on suunnaton.
Henry Ts. John, Bolingbroken varakreivi

Minette Waltersin suorastaan kulttimainetta dekkarinlukijoiden keskuudessa nauttiva Kuvanveistäjä on kuulunut kauan lukulistalleni. Esimerkiksi Leena Lumi on kehunut teosta ja vuosien varrella olen useammankin kerran törmännyt suosituksiin juuri tästä Waltersin teoksesta. Minut Kuvanveistäjän vinon ruma maailma imaisi kyllä heti mukaansa. Vaikka lukiessa puistattikin paikoin, oli pakko lukea lisää. Olive tuntuu niin monitahoisen häiriintyneeltä mutta sitten taas yhtäkkiä ihan jopa sympaattisen fiksulta nuorelta naisesta, että Rozin lailla lukija hämmentyy. Kutkuttavaa! Päähenkilönä myös Roz oman tragediansa kanssa on kiinnostava. Järkyttävän murhamysteerin rinnalla on myös ripaus pehmeämpiäkin tunteita ja tämä oli toisaalta hyvä, toisaalta paikoin ehkä vähän turha lisä juonessa. Toisaalta Rozin henkilökohtaisen elämän tempoilut saivat hetkeksi hellittämään ahdistuksen Oliven äidin ja siskon kauheaa kohtaloa kohtaan. Kokonaisuutena erittäin koukuttava dekkari, joka todellakin jää vainoamaan mieleen vielä lukemisen loputtuakin. Tämä jos mikä olisi muuten oivaa lukupiiriainesta, sillä Oliven persoona ja totuus ovat kiehtovan monitulkintaista tässä teoksessa. Ehdottomasti aion lukea Walterilta lisää, ja otankin mielelläni vinkkejä vastaan hänen kirjoihinsa liittyen!

Kommentit

 1. Minulle ja psykologiystävälleni edelleen vain se maailman paras dekkari <3 Olen kuullut, että tätä käytetään jopa opinnäytetöissä sosiaali- yms. aloilla.

  Hienoa, että luit tämän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En yhtään ihmettele, että tätä käytetään alan opinnoissa hyvänä pohdinnanlähteenä!

   Poista
 2. Hei, minulla on sinulle blogissa pieni haaste! :)
  http://catsbooksandme.blogspot.fi/2016/02/viiden-kirjan-haaste.html

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)