Tess Gerritsen: Joka tulella leikkii

Tess Gerritsen: Joka tulella leikkii
Kustantaja: Otava 2016
Alkuteos: Playing With Fire (2015)
Suomentanut: Natasha Vilokkinen
Sivuja: 238

Lilyn aiheuttama stressi on tehnyt minusta pelkän aaveen. Tämä on äitiyden pimeä puoli josta kukaan ei ikinä varoita, se joka ei ole pelkkiä haleja ja suukkoja. Kukaan ei kerro, että lapsi jota kerran kannoit kohdussasi, lapsi jonka luulit tuovan tullessaan niin paljon rakkautta, alkaakin järsiä sieluasi kuin pieni loinen. Tuijotan kuvaani ja ajattelen: kohta minusta ei ole mitään jäljellä.

Viulisti Julia Ansdell hankkii Rooman matkalta antikvariaatin ikkunassa näkemänsä vanhan nuottivihkon. Tuntemattoman säveltäjän käsin kirjoittama kappale kiehtoo Juliaa voimakkaasti heti ensinäkemältä. Kotiuduttuaan Julia alkaa eräänä päivänä kolmivuotiaan tyttärensä Lilyn kanssa kotona ollessaan soittaa sävellystä. Soittaminen keskeytyy kun Julia tajuaa Lilyn vahingoittaneen perheen kissaa. Tapahtuma kuitataan vahinkona, kunnes Lily hyökkää äitinsä kimppuun seuraavan kerran Julian soittaessa kappaletta. Järkyttynyt Julia ei tiedä mitä ajatella suloisesta tyttärestään joka käyttäytyy järkyttävällä tavalla eikä asiaa auta se, että jopa läheiset ihmiset tuntuvat epäilevän enemmän Julian omaa mielenterveyttä kuin Lilyn.

" Miksi hän niin tekisi? " hän sanoo vihdoin. " Juuri äskenhän hän itki sinun perääsi ja yritti halata. Hän rakastaa sinua."
" Enpä oikein tiedä."
" Kenet hän haluaa aina kun on satuttanut itsensä, aina kun on sairas? Sinut. Sinä olet hänen maailmansa napa."
" Hän kuuli kuinka huusin. Hän näki veren ja oli täysin tyyni. Katsoin häntä silmiin enkä nähnyt rakkautta."

Julia on varma, että vanha sävellys ja sen soittaminen liittyy jotenkin Lilyn käytökseen. Hän haluaa selvittää sävellyksen alkuperän ja päätyy sen tiimoilta Venetsiaan asti. Asiaa tutkiessa käy ilmi, että sävellyksen alkuperä juontaa juurensa peräti toisen maailmansodan aikaiseen Italiaan ja juutalaisvainoihin. Julia saa pian huomata, että silmukka hänen itsensä ympärillä alkaa kiristyä monelta suunnalta. Kaikki eivät pidä siitä, että vanhoja asioita pengotaan eivätkä Julien läheisetkään tunnu kannustavan häntä hänen aikeissaan. Mutta Julia ei saa rauhaa ennen kuin hän saa vastauksia kysymyksiinsä.

Tess Gerritsen on ollut yksi kestosuosikkejana vuosikausia  Rizzoli & Isles- kirjoillaan. Joka tulella leikkii on hieman erilaista Gerritseniä, siinä on tavallaan ripaus yliluonnollista mutta kuitenkin se nojaa vahvasti realismiin. Gerritsenin varma kirjoitustyyli kyllä tulee esille tässäkin teoksessa. Hän on selkeästi nähnyt vaivaa sisällyttämällä tarinaan voimakkaan musiikillisen piirteen sekä toisaalta ottaen mukaan toisen maailmansodan kauhuja. Ei siis ihan mikään perusdekkari sillä saralla. Kuitenkin lukukokemuksena sanoisin, että sellainen hyvä välipaladekkari. Kirjaa teki mieli lukea koko ajan lisää ja lisää, sen verran kivasti se siis koukuttaa. Loppuratkaisujen suhteen en ehkä niin tyytyväinen ole, mutta kokonaisuutena kyllä suosittelen varsinkin Gerritsen-faneille mutta muillekin ketkä pitävät nopealukuisista trillereistä. Pieni erikoinen ja kiehtova yksityiskohta on se, että Gerritsen on itse säveltänyt kirjassa esiintyvän sävellyksen "Incendio" ! Löytyy Youtubesta viulisti Yi-Jia Susanne Houn esittämänä.

Kommentit

  1. Minun piti kommentoida tätä, mutta jonnekin hävisi teksti. Eli, meinasi mennä tämä Gerritsen ihan ohi. Ehdottomasti lukuun!

    VastaaPoista
  2. Päädyin kurkkaamaan tekstiäsi, kun oletin, että Gerritsen sarja on saanut taas uuden jatko-osan. En ole muutamaan vuoteen lukenut mitään Gerritseltä (Jääkylmä on ihan yksi suursuosikeistani jännäreiden saralla) ja olisi ollut ihan kiinnostavaa tietää miten Rizzolilla ja Islesillä menee, mutta nyt se ei selvinnytkään:D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)