Alice Kuipers: Terveisin äiti

Alice Kuipers: Terveisin äiti
Kustantaja: Otava 2008
Alkuteos: Life on the Refrigerator Door (2007)
Suomentanut: Katariina Kaila
Sivuja: 233

Olen yötä Emmalla.

Näytit eilen vähän väsyneeltä. Ethän vaan tee liikaa töitä?

Nähdään huomenna.

Pusuja & haleja,

C

Älä huolehdi, minulla on kyllä avain mukana.


15-vuotias Claire viettää tavallista ikäisensä nuoren neidin elämää samaan aikaan kun hänen äitinsä yrittää luovia yksinhuoltajana työnsä ja kotiarjen aallokossa. Molempien arki on hektistä ja kännyköistä huolimatta he ovat löytäneet kivan tavan kommunikoida kiireenkin keskellä jättämällä pieniä viestejä jääkaapin oveen. Molemmat tuntuvat kaipaavan yhteistä aikaa, mutta usein toiveista huolimatta se jää vain aikeeksi. Kun äiti sairastuu syöpään, he molemmat joutuvat tahoillaan kovan paikan eteen.

Äiti!

Uskomatonta että kerrot minulle tuollaisen asian viestilapulla!

Miten voit? Miten lääkärissä meni? Mitä se tarkoittaa? Pitäisikö minun olla huolissani? 

Onko se vakavaa? Sinähän et KOSKAAN käy lääkärissä...

Minun täytyy mennä lapsenvahdiksi, mutta en viivy myöhään.

Suukkoja ja haleja,

Claire


Lappujen kautta piirtyy kuvaa erityisesti teini-ikäisen maailmasta mutta myös äidin ja tyttären väleistä, vaikkei kovin syvällisiin tasoihin mennäkään. Kuitenkin on oikeastaan aika yllättävää, miten paljon muutaman rivin viesti voikaan kuitenkin sanoa, kun tarkemmin ajattelee. Ja vaikka kirja on tavallaan nopealukuinen, se kuitenkin pakottaa pysähtelemään ja miettimään Clairen ja hänen äitinsä tilanteen vakavuutta.

Claire,

tulin ja luin viestisi ja menin takaovelle ja katsoin sinua pihalla enkä voinut kertoa sinulle.

Miten voisin kertoa, että elämä ei ole niin hyvää kuin sen pitäisi olla? Minä taistelen tätä sairautta vastaan. Taistelen kaikin voimin. Mutta juuri nyt en saa kerätyksi voimia kertoa sinulle kasvotusten,
mitä lääkäri sanoi. Anna anteeksi.

Olen lepäämässä.

Äiti


Terveisin äiti
on englantilaisen Alice Kuipersin ensimmäinen romaani. Ilmestyessään vuonna 2008 käännöksenä, on mennyt minulta ohi, mutta nyt bongasin tämän kirppisreissulla ja mukaanhan se lähti. Oli virkistävää lukea pitkästä aikaa tällaista viestimuotoista romaania. Toisaalta aihepiiri on aika raskas jo teemansa takia minulle, mutta koen tärkeäksi kuitenkin lukea tällaisiakin teoksia, joissa ne elämän kovimmatkin kasvot näyttäytyvät. Kuipers on kirjoittanut kuitenkin kirjan niin, että aiheestaan huolimatta se antaa tilaa hengittää ja ottaa paikoin etäisyyttä. Yllättäväkin puhutteleva lukukokemus kaikkinsensa!

Äiti,

jos haluat jotakin, jätä viesti.

C
Haluaisin voida paremmin.

äiti


Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)