Camilla Grebe: Kun jää pettää alta





Camilla Grebe: Kun jää pettää alta
Kustantaja: Gummerus 2017
Alkuteos: Älskaren från huvudkontoret (2015)
Suomentanut: Sari Kumpulainen
Sivuja: 506 (ennakkokappale)

Verenhaju on niin voimakas ja etova, että olen vähällä perääntyä takaisin ulos, vaikka haju on tullut minulle kovin tutuksi. Rinnassa tuntuva tykytys sen kuin voimistuu. Vaikka olen käynyt lukemattomilla rikospaikoilla ja nähnyt lukemattomia ruumiita, niskakarvani nousevat jostain syystä edelleen pystyyn tapetun ihmisen lähellä. Ehkä olen sisäistänyt, miten äkkiä loppu voi tulla. Miten nopeasti elämänlanka voi katketa.

Keski-ikäinen rikospoliisi Peter Lindgren kohtaa rikospaikalla järkyttävän näyn, joka tuo vahvasti muistoja kymmenen vuoden takaisesta murhasta mieleen. Raa'asti surmatun uhrin pää on irroitettu ja laitettu ruumiin vierelle kuin ilkkumaan vielä viimeisenä elkeenä; siinäs näet miten kävi. Uhri löytyy vaateliikeketjun menestyneen toimitusjohtajan Jesper Orren kotoa, mutta Jesperiä ei löydy mistään. Poliisi ei ole ainoa, joka etsii Jesperiä, sillä Jesperin luotsaaman vaateliikeketjun yhdessä myymälässä työskentelevä Emma Bohman kaipaa Jesperiä myös. Jesper on tovi sitten kihlannut Emman, mutta Jesperin vaatimuksesta Emma ei saa kertoa Jesperistä kenellekään. Jesper haluaa välttää skandaaleja, mutta Emma on väsynyt salailuun. Kun Jesper katoaa, ei Emma voi uskoa Jesperin noin vain kadonneen hänenkin elämästään. Täytyy olla joku järkevä selitys. Päivä päivältä Emman levottomuus kasvaa, kun Jesperistä ei kuulu mitään.

Peter kollegoidensa kanssa puolestaan toteaa, että Jesperin asunnossa tapahtunut murha on niin paljon kymmenen vuoden takaisen murhan kanssa samanlainen, että tekijän täytyy suurella todennäköisyydellä olla sama. Epäilykset luonnollisesti kohdistuvat aluksi kadoksissa olevaan Jesperiin. Peter saa avukseen jo työelämästä poisjättäytyneen profiloijan Hanne Lagerlind-Schönin, jonka kanssa Peterillä on yhteistä menneisyyttä niin ammatillisessa kuin henkilökohtaisessa mielessä. Molemmat yrittävät pitää henkilökohtaiset tunteensa ja ajatuksensa toisiansa kohtaan sivussa ja keskittyä vihdoin ratkaisemaan kahden raa'an murhan vyyhdin. Hannella on kuitenkin isoja ongelmia henkilökohtaisessa elämässään eikä Peterinkään elämä ole kovin kehuttavissa kantimissa. Mutta niin kauan kuin murhaaja on vapaalla jalalla, voi tulla uusia uhreja. Kuka on Jesperin asunnosta löytynyt nainen ja missä on Jesper?

Toisaalta minuun on juurtunut kumma välinpitämättömyys. Tältäkö tuntuu, kun ei ole mitään menetettävää? Tunteen ytimessä, hirmumyrskyn silmässä, vallitsee eräänlainen rauha. Merkillinen luottamus, joka johtuu siitä, että pahin on jo tapahtunut.


Ruotsalainen kirjailija ja liikkeenjohdon konsultti Camilla Grebe on aikaisemmin kirjoittanut yhdessä Paul Leander-Engströmin kanssa Moskova noir-sarjan. Kun jää pettää alta, on Greben ensidebyytti itsenäisesti. Kirja on parissa vuodessa saavuttanutkin kansainvälisen läpimurron ja ilmestyy nyt suomennoksena ensi viikolla kirjakauppoihin. Yhdessä yhdeksän muun bloggaajan kanssa pääsin mukaan ns. blogi-iskuun, jossa luimme kukin kirjan ennakkokappaleen ja saamme julkaista blogiarvostelumme hieman ennen kirjan julkaisua. Alla olevassa kuvassa on muutkin blogit osoitteineen, kannattaa surffata niihin lukemaan, mitä mieltä muut ovat kirjasta olleet. Itsekin teen saman pian! 
                                                     



Olen jotenkin onnistunut kokonaan ohittamaan Greben kirjoittaman Moskova noir-trilogian. Toki olen sen tiennyt, mutta en ole kokenut isompaa kiinnostusta tarttua kirjasarjaan. Kun jää pettää alta - teoksen  esittelyteksti sytytti kuitenkin niin voimakkaan kiinnostuksen, että lähdin enemmän kuin innolla lukemaan tätä ennakkoon. Psykologiset trillerit ovat niin minun mukavuusaluetta, että on suuri nautinto jos onnistuu löytämään vielä erittäin hyvän sellaisen. Oli senkin puolesta ihana lukea kirjaa, kun siitä ei ollut ehtinyt muodostua vielä minkäänlaisia ennakkokäsityksiä muiden blogijuttujen tai lehtiarvioiden perusteella, kun niitä ei yksinkertaisesti vielä ole.

Grebe ottaa lukijan otteeseensa jo kirjan alkumetreillä. Hän kuljettaa tarinaa sekä Peterin, Emman että Hannan silmin ja jokainen kertoo vuorollaan omaa osuuttaan minä- muodossa. Grebe on panostanut jokaisen kolmen omiin tarioihin ja taustoihin ja huomasin kaikkien kolmen kiehtovan minua aina vuorollaan. Tietyllä tapaa kaikkia kolmea yhdistää se, ettei kenenkään elämä ole ollut tai ole liian helppoa. Hannella on ongelmia muistinsa kanssa ja parisuhde on kaikkea muuta kuin onnellinen. Peter on menettänyt kipinän työtänsä kohtaan ja ex-vaimon kanssa asuva poikakin tuntuu etäiseltä. Emman menneisyys puolestaan on monin paikoin surullinen ja raskas. Kaikilla heillä on omat ristinsä taakkanaan, mutta nyt kaikkien heidän kolmen elämänpolut kohtaavat yllättävinkin tavoin. Kaiken keskellä on menestynyt, kateissa oleva Jesper. Loppujen lopuksi kyse on enemmän kuin elämästä tai kuolemasta. Kysymys on kaikesta siitä, mikä jää siihen väliin. Kysymys on myös rakkaudesta ja siitä, miten pitkälle se meistä itse kutakin voi kuljettaa.

Kun jää pettää alta  on mielestäni hyvin taidokas psykologinen trilleri, jossa on panostettu niin vahvoihin henkilökuviin, äärimmäisen koukuttavaan ja yllätykselliseen juoneen kuin myös kiehtovaan miljööseen. Tapahtumien taustana kulkee koko ajan monien kasvojen Tukholma. Nautin paljon siitä tunteesta, etten etukäteen tiennyt mitä tuleman pitää. En nähnyt juoniokuvion kokonaisuutta liian aikaisin. Psykologinen ote, jonka ympärille tarina monin tavoin kietoutuu, on tässä kirjassa todella vahva. Kirjan juoni on juuri sellainen, josta tekisi mieli luettuaan keskustella jonkun kanssa ja ns. herkutella vielä jälkikäteenkin sen hienouksilla. Kun jää pettää alta on toistaiseksi vahvin tänä vuonna lukemani psykologinen trilleri, kevyesti. Vahva suositus taidokkaan psykologisen jännityksen ystäville! Pakko todeta: hitto, että olikin ovela!

Kommentit

  1. Psykologinen vankka ote mielyttää minuakin. Kun jää pettää alta toimii hyvin siinä, miten kolmea kertojaa ja aikaa kuljetetaan. Huomaan, että,otin miljöön annettuna - nyt kun mainitset ympäristökuvauksen tehon, voin vain nyökytellä. Kyllä, loskainen Tukholma viileähkön kesälukuhetken aikana meni täydestä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvoin toimii noin hyvin tuo kolmen kertojan kimppa! Ja Tukholma on tosiaan oma lukunsa tässä!

      Poista
  2. Susa, tämä on juuri sellainen vahva psykologinen trilleri, jollaisista kiinnostun. Emmmasta olisi paljonkin keskusteltavaa: Hirveän kiinnostava hahmo.

    terveisin haamulukija, jota listalla ei näy...

    <3

    VastaaPoista
  3. Mietin myös hahmojen vahvuutta. Tämä oli kuin kaksi kirjaa yhdessä: Emma ja Peter&Hanne. Huikeasti luotu syvyyttä henkilöihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli jotenkin todella poikkeuksellisesti saatu syvyyttä henkilöihin, vaikka usein tämän genren kirjoissa ne jäävät vähän etäisiksi.

      Poista
  4. Tarkennus, Moskova Noir on kirjoitettu Paul Leander-Engtrömin kanssa. Siitä sarjasta olen tykännyt, tämä ei ihan yltänyt samalle tasolle vaikka onkin oikein kelvollista kesälukemista.

    VastaaPoista
  5. Hyvä havainto sinulla omasta mukavuusalueesta! Mulla ei ruotsalaiset dekkarit kuulu sille, ehkä johtuen siitä, että niiden tietynlainen kaupallinen laskelmoivuus ahdistaa. Tämä teos oli hyvä, ehkä muiden kuin rikosteknisten ansioiden vuoksi. Itse olen kuitenkin saanut enemmän kicksejä brittitrillereistä. Paula Hawkinsin uusinta odotellessa...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)