Timo Parvela, Bjørn Sortland, Pasi Pitkänen: Kepler62 -kirjasarja


Timo Parvela, Bjørn Sortland, Pasi Pitkänen: Kepler62 -kirjasarja
Kustantaja: Wsoy 2015-2017

Suomalais-norjalainen yhteistyön tuotos, Kepler62- kirjasarja on todellinen helmi genressään ja sen rajatkin ylittäen. Kun kaksi tunnettua kirjailijaa yhdistää ideansa yhdessä taitavan nuoren kuvittajan kanssa, voi syntyä jotain niinkin kansainvälistä kuin Kepler62. Vähän puolivahingossa tartuttiin kirjaan lasteni kanssa viime kuussa ja se onkin ollut menoa sen jälkeen. Nyt on viideskin osa luettu, ja odotamme malttamattomina jo ensi kuussa ilmestyvää kuudetta osaa, joka harmi kyllä on se viimeinen. On oikeastaan ällistyttävää, miten lasten romaanisarja voikin koukuttaa myös aikuisen tällä tavalla!

Mistä sitten oikein on kirjasarjassa kyse? Koska en halua viedä lukemisen iloa vielä sarjaan täysin tutustumattomilta, en lähde purkamaan juonta kirja kerrallaan. Kepler62 on niin vahvasti juonivoittoinen, että jokainen kirja jättää suoranaisen cliffhangerin lukijan mieleen samalla kun tarina etenee uusillekin urille. Kirjailijakaksikko Parvela & Sortland eivät ole missään vaiheessa aliarvioineet nuorta lukijaa, sillä tarinan idea ja juoni ovat oikeasti taidokkaat ja kutkuttavan kiinnostavat. Ehkä juuri siksi aikuinenkin huomaa koukkuuntuvansa näihin.

Kepler62 lähtötilanne on se, että maapallomme on ylikansoitettu. Moni meille itsestäänselvä asia on muuttunut harvinaisuudeksi ja hallitus valvoo kansalaisten tekemisiä äärimmäisen tarkasti. Parempiosaiset elävät hyvissä olosuhteissa, osa jopa suorastaan ökymäisissä, kuten rikkaan asetehtailijan tytär Marie. Suomalaiset veljekset Ari ja Joni puolestaan ovat kadottaneet äitinsäkin ja elävät kituuttaen ahtaassa asunnossa. Vaikka moni asia on muuttunut, pelaaminen ja sen viehätys eivät ole hävinneet. Markkinoille on tullut peli, jota ei ole ensinnäkään helppo saada, saati sitten pelata loppuun saakka. Huhutaan, ettei kukaan ennen tätä ole pelannut peliä viimeiselle tasolle asti. Niin Ari ja Joni kuin Marie saavat pelin käsiinsä ja alkaa vimmattu pelaaminen, sillä viimeisen tason läpäisemiseen täytyy liittyä jotain joka parantaisi heidän kunkin elämää, tavalla tai toisella. Samaan aikaan kun he tahoillaan yrittävät saada peliä läpi, myös muualla maailmassa monet nuoret yrittävät samaa.

Kuka saa pelin läpäistyä ja ennen kaikkea mitä sitten tapahtuu? Miten kaikkeen liittyy OTNSPCFRVR ( Out in Space For Ever) -organisaatio? Mitä yhteistä voi olla tietyllä joukolla nuoria ympäri maailmaa? Voisiko olla jotain muutakin elämää kuin se, jota he päivästä toiseen suorittavat? Huhutaan myös, että suunnitelmissa olisi lähettää avaruusalus tutkimaan jotain outoa planeettaa. Mutta ensin on yritettävä ratkaista viimeinenkin taso Kepler62:sta...

Sekä 8-, että 10 -vuotiaani ovat kirjasarjasta aivan innoissaan (äidin ohella). 8-vuotias totesi alussa pari kertaa, että onpas jännittävä välillä, mutta jännitys ei kuitenkaan noussut liian kestämättömäksi ja niinpä jatkettiin eteenpäin. 10- vuotias lukee kirjaa usein etukäteen jonkin matkaa, vaikka minä sitten vielä iltaisin luen molemmille ääneen. Kirjassa on myös tiettyä huumoria, joka naurattaa meitä kaikkia. Kirjan upea kuvitus saa pysähtelemään monet kerrat kirjan sivuille sitä ihastelemaan. 10 -vuotias myös kommentoi, että kirjan juoni on niin mielenkiintoinen, että koko ajan tekee mieli vain saada kuulla lisää. Vaikka kepler62 onkin avaruusseikkailua, myös ystävyys teemana kulkee vahvasti läpi kirjojen. Tästäkin iso plussa. Aika harvoin innostuin näin paljon lastenkirjoista, kuin tästä olen innostunut. Siksi kehoitankin tarttumaan kirjaan olipa lapsia tai ei! Kepler62 on ihan helmi!

Kuten kirjassa usein todetaan:

Be part of the story!

Kommentit