Anna-Leena Härkönen: IHAN YSTÄVÄNÄ SANON ja muita kirjoituksia

Anna-Leena Härkönen: IHAN YSTÄVÄNÄ SANON ja muita kirjoituksia
Kustantaja: Otava 2018
Sivuja: 189

" Olen täysin hullu ja onnellinen, hiukan latvasta laho ja myönnän sen, silti stressi paina ei ollenkaan, otan irti kaiken minkä tästä saan!"

Näin sanaili 16-vuotias Anna-Leena Härkönen kirjoittaessaan laulua Oulun nuorisoteatterin näytelmään. Pitkän matkan on Härkönen noista nuoruusvuosista kulkenut ja muodostunut yhdeksi kansakuntamme merkittävistä kirjailijoista. Blogiani enemmän lukeneet varmaan muistavatkin, että hän edustaa minulle sellaista kirjallista ikonia, jonka kirjat tulen aina lukemaan, olivatpa ne aiheesta mistä hyvänsä. Voin toki joutua syömään sanani, mikäli hän vanhoilla päivillä aikanaan innostuukin tekemään proosallisen tutkielman puhelinluetteloiden historiasta. Aina välillä joku sanoo kirjallisia keskusteluja käydessä, että on kyllä Häräntappoaseen lukenut. Kukapa ei olisi. Mutta voi voi ja vielä toisenkin kerran, voi voi! Häräntappoase on toki oman aikansa vahva edustaja ja minä pidän myös siitä, mutta erityisesti tässä parin vuosikymmenen aikana olen ihastunut siihen, miten Härkönen voi kirjoittaa niin koskettavasti kuin (tragi)koomisestikin monista elämän asioista. Mutta ehkä eniten rakastan hänen tekstejään siksi, että hän sanoo ääneen sen, mitä moni vain ajattelee.

Vaikka Härkönen ottaa usein rohkeasti kantaa teksteillään asioihin ja ilmiöihin, hän ei pelkää laittaa myös itseään arvostelun kohteeksi. Siinä missä hän kertoo huvittuneena jotain tapausta, jota on vaikka lomareissullaan todistanut sivusta, kertoo hän myös, kuinka itse joutui todella kiusalliseen tilanteeseen eräänkin kerran lomareissullaan. Hän uskaltaa myöntää olevansa ihmisenä keskeneräinen eikä asetu muiden yläpuolelle. Härkösen tekstien parissa on niin helppo viihtyä. Ihan vain ystävänä sanon ja muita kirjoituksia ei tee tässä poikkeusta. Tuore kirjoituskokoelma on täyttä timanttia jälleen kerran. Välillä saa nauraa naama punaisena hirnuen, välillä hihitellä muka paheksuen ja toisaalta taas välillä huomaa vaipuvansa syvällisempiinkin pohdintoihin. Lyhyet tekstit ovat niin vahvasti elämänmakuisia, että niiden parissa haluaisi viipyillä pidempäänkin. Ennen kaikkea tekstit ovat sellaisia, että huomasin pitkin lukemista haluavani kommentoida milloin kenellekin, että " hei kuule, hitto että tässäkin on hyvä kohta, kuunteleppa tätä !!" Novellit ovat kuin lempparikarkkipussi, jonka kuitenkin haluat jakaa parhaan ystäväsi kanssa. Härkösen suunnaton vahvuus on tarkastella ilkikurisella huumorilla niin ilmiöitä, muita ihmisiä kuin itseäänkin. Verbaliikan lempeä ruoska viuhuu jälleen!

I love it!

Härkösen uutuudella kuittaan Helmet- lukuhaasteesta kohdan 6, eli kirja on julkaistu useammassa kuin yhdessä formaatissa. Ihan ystävän sanon ja muita kirjoituksia on julkaistu perinteisenä sidottuna kirjana, e-kirjana sekä äänikirjana.

Kommentit

 1. Minullekin Anna-Leenan kirjat ovat mieluista luettavaa ja odotankin uusinta kirjaa ilmestyväksi. Melkein kaikki olen lukenut. Edelleen Häräntappoase on mukavin kirja, jonka olen häneltä lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna-Leenan kirjojen pariin pääsy on tosiaan kuin ystävän kohtaamista! En muuten ole lukenut aikuisiällä itse Häräntappoasetta, vaan silloin nuorena plikkana :) Pitäisikin ottaa se lukuun hyllystä!

   Poista
 2. Mää en oo lukenu ainuttakaan Härkösen teosta. Saapa nähä millon se tapahtuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Härkösen teoksista löytyy monenlaista! Jos haluat nauraa, kokeile jotain näistä kolumnikokoelmista tai jos haluat vakavempaa, suosittelen sitä Loppuunkäsiteltyä erityisesti!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)