Cinemaattisuuden lähteillä

Minulla tulee ensi kuussa 10 vuotta täyteen jyväskyläläisenä. Viime vuoden puolella päätin, että kuvaan talvisessa Jyväskylässä tammi-helmikuussa niitä paikkoja, kohteita, asioita..jotka ovat minulle syystä tai toisesta mieleisiä. Sellaisia juttuja, mistä haluan vielä kymmenenkin vuoden päästä muistaa Jyväskylää ns. maamerkein.

Kun marraskuuussa luin viime vuoteni ehdottomasti parhaimman kirjan, Pasi I. Jääskeläisen Harjukaupungin salakäytävät, tunsin merkillisiä väristyksiä lukiessani kirjasta yhden kirjan päähenkilön "Elokuvallista elämänopas"-kirjaa, jossa mainittiin useampikin lempipaikkani/kohteeni täällä Harjukaupungissa; Harjun portaat, Good Yearin jättimäinen seinämaalausmainos, Puistokatu...

Kun nyt sitten lähdin kiertelemään pitkästä aikaa noita lempipaikkojani kuvaamisen merkeissä, voitte uskoa, että se tuntui oikeasti jotenkin erityiseltä, cinemaattiselta! Mielessä alkoi pyöriä kirjan tapahtumat, mutta toisaalta omatkin muistot. Nousin Yliopistonkadulta Harjun portaiden juureen ja otin kameran käsiini ja nap...mutta mitäs kummaa kuvassa näkyy? Kuvanottohetkellä ohitse lipui portaiden yläpuolella kuumailmapallo! Aika hauska sattuma, vai mitä ;) ?

Kiertelin Harjua ja kävelin Puistokadulla, keskustassa ja annoin kameran tallentaa. Haluan käydä vielä myös ilta-aikaan kuvaamassa nuo portaat, sillä niiden tunnelma on silloin aivan eri. Ja vaikka tämä onkin vain kirjablogi, haluan tämän postauksen myötä jakaa muutaman kuvankin tästä projektistani, kun se niin oivasti viime vuoden suosikkikirjaani nivoutuu. Ensimmäisessä kuvassa lumiset Harjun portaat ja toisessa Good Yearin mainos. Jos ette tiedä sen historiaa, käykää täällä linkissä lukemassa tarkemmin, se on aika kiehtova ja saa katsomaan maalausta hieman eri silmin ;)

Kommentit

 1. Hauska, oivaltava idea ja hienoja kuvia! Kommentoin sen, minkä jo toisaalla sanoin: olet selvästi löytänyt oman elämäsi M-hiukkasia ja asettunut asumaan oikealle paikkakunnalle. :)

  VastaaPoista
 2. lumiomena: Kyllä, niin voinee sanoa ;) Ja vaikka en sympatiseeraa tämän kaupungin johtoa ja heidän tavallista ihmistä usein kyykyttäviä päätöksiään, rakastan tätä kaupunkia kuitenkin!

  VastaaPoista
 3. Minä myös rakastan kaupunkia, missä synnyin. Ja Harjun portaat on vähintään kerran kesässä käytävä kirmaamassa ylös ja sitten rauhallisesti rinnettä alas. Muistoja, muistoja!

  VastaaPoista
 4. Olipas mukava sattuma, kun tuo kuumailmapallo sattui juuri puiden välistä pilkahtamaan :--) Kauniita kuvia!

  Olisi myös mukavaa tutustua täkäläisiin kirjailijoihin. Pitääpä koittaa muistaa!

  VastaaPoista
 5. mahtavat kuvat! nämä olisi pitäneet olla kirjassa kuvituksena :)

  VastaaPoista
 6. Nämä kuvat ilman muuta kuuluvat kirjablogiin! Sinulla oli parempi kuvauspäivä kuin minulla tänään: oli yllättävän pilvistä.

  VastaaPoista
 7. Kiitos Susa, tämähän on hienoa, tuot cinemaattisen Jyväskylän tänne silmieni eteen ja mikä parasta: oman näkemyksesi läpi. Kuumailmapallo puolestaan todistaa ilman muuta sen, että M-hiukkasia on olemassa!

  Pyytäisin mitä kauniimmin lisää kuvia näistä hienoista kohteista, ainahan kirjallisuusblogin käsite sen verran joustaa, ja liittyväthän kuvat olennaisesti kirjallisuuteen :D

  VastaaPoista
 8. Anja: Harjun portaat on todellakin koettava erityisesti kesällä, kun portaita reunustavat puutkin ovat lehdessä jne!

  Lauren: Oli kyllä samalla aikaa epätodellista mutta toisaalta juurikin niin taianomaista kun tajusin, mistä se humina lähti. Onneksi oli kamera "hollilla" ;)

  anni m.: Kiitos <3

  Leena: Lauantaina oli todella kylmä, mutta koska oli niin upean sininen taivas ja aurinkokin tovin jo esillä, oli pakko lähteä kiertämään Harjua ja keskustaa kameran kanssa :)

  Karenina Unska: M-hiukkasin on todellakin olemassa, en epäile enää sitä yhtään!! Koskaan!! Ja itse asiassa voisin tässä tammi-helmikuussa tehdä vielä toisen vastaavan postauksen, sillä on vielä pari muutakin lempikohdettani, jotka ovat myös Harjukaupungin salakäytävissä, jotka olen aikeissa kuvata ;)

  VastaaPoista
 9. Heh, mä mietin vieläkin, että miten ja mihin sijottaisin kaiken Jyskylän mieleni maisemiin. Olen Jyväskylässä vieraillut useasti, kun siskoni opiskeli siellä, mutta silti paikkojen sijoittaminen paikoilleen saa pään sekaisin ;D

  VastaaPoista
 10. Luimomenasta tulin tänne katsomaan kuvasi. Itse jouduin kuvittelemaan kaiken kirjaa lukiessani, joten hienoa nähdä edes kuvissa nuo portaat ja tuo mainos.

  Käynkin kurkkaamassa, mitä kirjoitit Harjukaupungin salakäytävistä.

  Mukavaa tiistaita !

  VastaaPoista
 11. Kiitos tästä - mulla on kirja vielä lukematta, ja koska en tunne Jyväskylää käytännössä lainkaan on kiva tietää miltä edes pari paikkaa näyttävät! :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)