Debi Gliori: Kulta pieni

 (Wsoy 2009, suom. Ilpo Tiihonen. Alkuperäinen teos: No matter what 1999)

"Minä olen möhnää ja pöhnää ja myrkkysientä
eikä kukaan rakasta Pientä",
pieni ketunpoika tuumaa synkkänä."

Kotonamme on kuulunut melkein neljävuotiaan suusta lievän uhmaiän nostamina sangen dramatisoituina hetkinä minun joskus häntä toruessa: " Sinä et siis rakasta minua?" ( Ja samaan syssyyn totean lisähuomautuksena, että mistä ihmeestä nuo pienet edes keksivät tuollaisia vanhemman sydämeen tikarin lailla porautuvia kysymyksiä?) Kuullessani kysymyksen ensimmäisen kerran, muistin heti yhden suosikkilastenkirjan, jonka filosofiaan ihastuin jo ennen omia lapsiakaan, kirjakaupassa sitä kerran selatessani. Kansainvälisestikin tunnetun taiteilijan Debi Gliorin Kulta pieni pohtii ihastuttavan sadun muodossa tätä vanhemman ja lapsen välistä ikuista rakkautta. Kirjassa pieni kettu, Pieni nimeltäänkin, ei ole ihan varma, rakastaako hänen äitinsä häntä aina, kaikesta huolimatta. Niinpä äidin on saatava Pieni vakuuttuneeksi, että "no matter what", hän rakastaa Pientä valtavasti, aina päästä häntään asti.Lastenrunoistaan monelle tutuksi tullut Ilpo Tiihonen on riimitellyt tarinan sujuvasti Suomeksi. Kieli riimittelyineen on runollisen kaunista aikuisenkin korvaan, mutta myös lapsen helppo ymmärtää.

"Entä sitten", sanoi Pieni,
"kun ei ollakaan vierekkäin,
voitko mua vielä rakastaa
vai jääkö rakkaus tänne näin?"

Kirja ei ole tarinaltaan pitkä, mutta sopii oikein hyvin juurikin vaikka iltasaduksi pienemmällekin, joka ei jaksa vielä kovin pitkää aikaa keskittyä kuuntelemaan. Kirjan ensimmäinen käännetty painos oli kooltaan isompi, mikä hankaloitti aina vähän hyllyyn laittamista. Wsoy olikin tehnyt hyvän ratkaisun kovasti kysytyn uusintapainoksen suhteen ja pienentänyt kirjan kokoa sellaiseksi, että mahtuu kirjahyllyyn pystyssä. Kulta pieni on kaunis kuvitukseltaan ja tarinan filosofiansakin myötä erinomainen lahjakirjaksikin. Tätä kirjaa meillä luetaan nyt tällä viikolla iltasatuna parina iltana ja halimisen lomassa kuiskutellaan korviin, kuinka rakastetaan aina, valtavasti, varpaista siihen hiustupsupyörteeseen asti!


Kommentit

 1. Voi miten ihana kirja, ja tarinakin juuri oikeanlainen noiden kauheiden tikarinpistokysymysten jälkeen! Ilpo Tiihosen suomennos jo sinänsä riittää: voi tietää, että laatulukemista tämä varmasti on.

  Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 2. Tämä on *maailman ihanin* lastenkirja ♥ Ehkä muistat, että nostin tämän esille, kun viime kevään listahulluudessani pohdin lastenkirjallisuussuosikkejani.

  "Minä olen möhnää, pöhnää ja myrkkysientä / eikä kukaan rakasta Pientä" saa minut kyyneliin jo heti kirjan ensimmäisillä sivuilla. Lapset ihmettelevät, että miksi äitiä itkettää, eihän kirja ole surullinen? Niin, miten selittää lapsille, että äiti tuntee rakkautta ja haikeutta tämän kirjan äärellä?

  Kävin äsken katsomassa, mikä painos meillä on tästä kirjasta. Kolmas painos eli varmaan sama kuin sielläkin? Oikein sopivan kokoinen.

  VastaaPoista
 3. Oi, miten suloista, sydämeni nyrjähtää. Tämä pitää ostaa nuorimmaiselle kummilapselle lahjaksi.

  VastaaPoista
 4. Suloinen kirja ja aivan ihana kuvitus. Varmaan hyvä, sillä Debi Gliorin Magia -sarja on kanssa hauska, vaikka se on vähän isommille lapsille. Eikä se ole suorastaan suloinen. Se on vähän kuin lasten versio Adamsin perheestä. Sääli, että mun kummilapset on ylittänyt tuon iän.

  VastaaPoista
 5. Ilse: Tiihosen riimittelyt minusta ovat juuri sellaiset kuin pitääkin, ihastuttavat ja oivaltavat sekä nimenomaan sitä alkuperäisteoksen tekstiä mukailevat. Pidän tosin kirjan englannin kielisestä nimestä enemmän; No matter what..Mutta on tuo Kulta pienikin aika ihana ;)

  Katja: Muistan ;) Ja silloin sen sieltä kommentissani nostikin esiin, sillä totta, tämä on ehkä se maailman ihanin ♥ Minäkin herkistyn tätä juuri lasten kanssa yhdessä lukiessa.

  Ja juu, kolmas painos on tämäkin!

  Karenina Unska: Hanki ihmeessä!!! Ja hanki nopeasti, jos käy taas kuin toisen painoksen jälkeen oli, että piti odottaa pitkä tovi uutta painosta ;)

  taava: Hei kiitos vinkistä tuon Magia-sarjan suhteen! Pidin itse Adams Familystä aikanaan, joten olisipas hauska nähdä sen tyylistä kuvitusta ja tarinaa Gliorilta tällaisen vastapainoksi ;)

  VastaaPoista
 6. Tämä ON maailman ihanin kirja ! Viimeksi tänään luin sitä muutamalle pienelle irvihampaalle :)

  VastaaPoista
 7. Aila: Tämä on siksikin kiva, että tämä on nopealukuinen lasten kanssa. Lapsi jaksaa helpommin keskittyä ja kirjan jälkeen voi vaikka jutella aiheesta enemmän yhdessä :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)