Suomen lasten Linnakirja

(Minerva 2011)

Tule mukaan kurkistamaan hämäriin käytäviin,
kapuamaan kapeita kiviportaita,
katsomaan korkealta kauas,
kuvittelemaan menneitä aikoja,
tuntemaan vanhojen linnojen ja 
linnoitusten taikaa!
Kiehtovatko sinuakin vanhat linnat, niiden historia? Ihailetko linnojen jykevää, joskus salaperäistäkin ulkomuotoa ja mietit, mitä nuo vanhat seinät kätkevätkään sisälleen? Nyt ei tarvitse enää vain miettiä, vaan voit sukeltaa täysin siemauksin mukaan aivan fantastiseen Raili Mikkasen ja Laura Valojärven yhteistyön helmeen, Suomen lasten Linnakirjaan (Minerva 2011). Odotin kovasti tätä kirjaa ja kun sen sain tällä viikolla käsiini, en voinut kuin huokailla ihastuksesta. Yhdessä esikoisen kanssa aloimme heti selailla ja katsella linnojen kuvia. Laura Valojärven kuvitus on yhtä aikaa uskomattoman kaunis, mutta myös paikoin humoristinen. Kauniista kuvituksesta löytää niin aikuinen kuin lapsi itselleen paljon katsottavaa, pieniä yksityiskohtia kuin myös taulumaisia herkkiä kokonaisuuksia.Kirjan kertojaäänenä toimii Raili Mikkanen itse ja se tuo kirjan lukemiseen jotenkin henkilökohtaista tuntua. Aivan kuin joku juttelisi jännittäviä tarinoita sinulle ihan vieressä. Kirjan alussa kerrotaan, minkälaisia linnoja Suomesta löytyy: on kartanolinnoja, linnoituksia kuin vaikka muinaislinnojakin. Alussa on myös mielenkiintoinen pohjustus linnojen tutkimiseen; miten linnoista on saatu kaikki se tieto. Sen jälkeen sukelletaankin viiteen linnaan, yhteen kartanolinnaan ja vielä kolmeen linnoitukseenkin. Jokaisen kertomuksen alussa on tietopohjainen osuus linnan/linnoituksen historiasta, ja sen jälkeen luvassa on linnaan liittyvä tarina, joka on kiva lukea satuna lapselle. Tarinat ovat aikuisen mieleenkin hauskoja ja mielenkiintoisia!


Erityisen ihastuttavaa tässä kirjassa on ensinnäkin se, että sama kirja on niin tieto-, kuin satukirjakin. Toisaalta se on mielestäni mielenkiintoista luettavaa aikuiselle itselleenkin eikä vain lastenkirja. Minua on kiehtonut aina vanhat linnat, mutta en ole käynyt yhdessäkään kotimaamme linnassa. Nyt lasten myötä kiinnostus lähteä tutustumaan vaikka kesälomareissun ohessa edes muutamiin niistä, on noussut. Yhdessä esikoisen kanssa jo kirjaa selatessa mietimmekin, mikä linna kiinnostaisi eniten. Olisiko se kenties Olavinlinna, josta on kerrottu vuosisatojen saatossa paljon hurjia tarinoita? Vaiko sittenkin Turun linna, jonka kerrotaan olleen jopa merirosvojen pesäkkeenä? Ja vaikka emme vielä ensi kesänä pääsisi paikan päälle yhteenkään kirjan linnoista, voimme tehdä lukuisia mielikuvitusmatkoja tämän kirjan hauskojen ja jännittävienkin tarinoiden sekä upean kuvituksen kera milloin vain haluamme! Voisin kertoa tästä kirjasta ja varsinkin linnojen tarinaosuuksista monta ihanaa ja hauskaa juttua, mutta haluan jättää teille sen löytämisen ja kokemisen ilon, mitä kirjan selailu ja lukeminen tuovat! 
Linnoissa voi tavata
mahtavia kuninkaita
suloisia prinsessoja
uljaita ritareita
pelottavia haamuja
hirmuisia lohikäärmeitä.

PS: Myös Leena Lumi ja marjis ovat seikkailleet Suomen lasten Linnakirjan parissa!

Kommentit

 1. Kiva kun vilautit sisäpuolta kanssa. Meillä taidetaan hankkia tämä pojalle! Linnat ja ritarit on nyt must.

  VastaaPoista
 2. Voi mikä harmi, että kotona ei enää ole oikeanikäistä kohderyhmää :( Pitänee hankkia itselle odottamaan seuraavaa sukupolvea! Vaikuttaa myös aivan ihanalta lahjakirjalta.

  VastaaPoista
 3. Mari A.: Tässä on niin upea tuo kuvitus, että pakko oli vähän vilauttaa, että tiedätte miski hehkutan :)

  Kirsi Hietanen: Siis hanki ihmeessä jo hyllyyn odottamaan, sillä tätä on kyllä hauska selailla ihan itsekin ;) Ja kyllä, ehdottomasti hieno lahjakirja ja vieläpä monen ikäisille!

  VastaaPoista
 4. Tämä on niiin ihana! Teen tästä varmaan bloggauksen tänään tai huomenna :)

  VastaaPoista
 5. Olen aina ollut lumoutunut linnoista ja toivon kiinnostuksen tarttuvan omiin lapsiini. Ihanan oloinen kirja!

  Kirsi H:lle terveisiä, että ennen lasteni syntymää ostin lastenkirjoja itsekkäästi itselleni. Hyvä lastenkirja on aikuisenkin ilo omistaa. :)

  VastaaPoista
 6. Hanna M.: Niinpä, tämä ON ihana kirja!! Kiva lukea pian sinunkin fiiliksiä kirjasta!

  Katja: Minäkin ostin jo lastenkirjoja ns. jemmaan, ennen kuin olivat edes mahassa:) Ajattelin, että jos ei muuten, niin ainakin kummilapsillemme niitä voisin lukea.

  VastaaPoista
 7. Iiihana! Tämä on pakko liittää verkkokirjakaupan tilaukseen Shieldsin Pikkuseikkojen seuraksi.

  VastaaPoista
 8. Pienen mökin emäntä: Minäkin laitoin tänään verkkokirjakauppaan tilauksen menemään. Tilasin vihdoin Tommy Tabermanin muhkean, yli 600-sivuisen Runoja 1970-2010 kokoelman!

  VastaaPoista
 9. Ihana kirja! Odotan innolla, että kirja kolahtaa omasta postilaatikosta. Ajattelin antaa tämän lukemisen jälkeen hoitolapselleni, mutta voipi olla että se jää ihan mun omaan hyllyyn:)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)