MessukuulumisiaTerveisiä Jyväskylän Elämys-viikonlopun Kirjamessuilta! Hmm..mistähän aloittaisin? Olen siis käynyt joka vuosi niillä ja ollut erittäin iloinen, että olemme saaneet omat kirjamessut tänne "kehäkolmosen ulkopuolelle". Olen toki harmitellut sitä, että suuret kustantamot loistavat poissaolollaan, mutta silti ollut kiitollinen näistä meidän omista messuista. Muutaman vuonna kirjamessujen ohessa on ollut muutkin messut, kuten Viinimessut, mutta tänä vuonna Elämys-viikonloppu tuo Paviljonkiin peräti neljä muutakin messuatapahtumaa kirjamessujen ohella. Lähdin messuille yksin, sillä rakkaan ystäväni tulo peruuntui sairastelun vuoksi, enkä viime tipassa jaksanut edes alkaa kysymänä ketään mukaan. Toisaalta tykkään kyllä kierrellä ja katsella ihan yksinkin.

Kirjamessualueelle päästyäni aloin innokkaana kiertelemään ja päädyinkin heti kuuntelemaan ensin Finlandia-ehdokkaana ollutta sympaattisen oloista Alexandra Salmelaa sekä pääministeriämme Mari Kiviniemeä. Molemmat esiintyivät samaan aikaan eri lavoilla, joten puolivälissä Salmelan aikaa, kiirehdin vielä kuuntelemaan Kiviniemeä.


Alexandra Salmela kertoi kirjan "synnystä" ja kirjan nimen taustoista sekä tuntemuksiaan kirjankannen kuvituksesta. Jäi positiivinen kuva hänestä kaikin puolin ja taidankin laittaa tuon kirjan lukulistalleni sitten kuitenkin.


Mari Kiviniemi puolestaan pohti niin suomalaisten lasten lukemiskulttuuria nykyvalossa kuin myös omia lukutottumuksia. Olikin hauskaa kuulla, että hän on pitänyt erityisesti Riikka Pulkkisen Totta-teoksesta sekä lukenut melkein kaikki Anna-Leena Härkösen kirjat, kuten minäkin. Kiviniemeä kuunneltuani ( ja hänen totisia turvamiehiä vilkuiltuani) lähdin perehtymään ensin antikvaritaattien tarjontaan. Tällä kertaa aikaisempiin vuosiin oli iso muutos siinä, että melkeinpä jokaisessa antikvariaattipöydässä oli tuntuvia tarjouksi tyyliin: 1 kpl 3e / 2 kpl 5e tai 1 kpl 5e /3 kpl 10e. Mielestäni antikvariaattejakin oli nyt vähemmän aikaisempiin vuosiin verrattuna, mutta kyllähän siellä silti tarjontaa toki oli useamman pöydällisen verran.


Löysin pojille yhteensä 5 eurolla Pekka Töpöhännän ja Muumit sekä itselleni 5 eurolla "Poika raidallisessa pyjamassa" ( joka kylläkin oli uusi) sekä Kaari Utrion Eevan tyttäret -Naisen, lapsen ja perheen historia teoksen 3 eurolla.
Uusien kirjojen suhteen ollut messuilla aika tarkka. Olen nimittäin huomannut, että moni kirja on kalliimpi siellä kuin vaikka netissä tai myymälässä. Toki messuilla on hyvä mahdollisuus varsinkin Suomalaisen kirjakaupan pisteessä ostaa uutuuksia ja saada kirjailija signeerauskin kirjaan, jos hän esiintyy messuilla. Kuitenkin ostan pääasiassa kirjani joko kirjakerhon kautta tai netistä enkä siksi viitsi kovin herkästi maksaa ns. messulisää.

Yksi ilahduttavimpia messustandeja oli paikallisella Atena kustannuksella (& Schildts). Valoisa, iloista henkilökuntaa ja hyviä tarjouksia. Lopulta päädyinkin hyödyntämään heidän 10 eurolla 3 kirjaa- tarjouksestaan seuraavat:


Ihastuttava Leo Timmersin "Kuka ajaa", johon esikoinen ihastui kun lainasimme kirjastosta. Yhdeksänmetrisen maasian poika- jossa 1001 käännöskukkasta leffoista ja tv-sarjoista sekä Äidin käsikirja, josta voitte käydä lukemassa esittelyn vaikkapa Atenan sivuilta.

Kyllähän sitä kirjan ystävänä nauttii, kun on joku ihan oma kirjatapahtuma, vaikka miten pienessä mittakaavassa. Mutta..kyllä, vielä tulee se mutta. Mutta, miksi isot kustantamot eivät vaivaudu/halua tulla messuille ja miksi tänä vuonna tarjonta oli silminnähden suppeampi? Puuttui viime vuodeltakin moni tuttu hyvä kirjanostopaikka, Kuten Info kirjakauppa, Suuri kuu jne. Kirjamessualue oli nopeasti käyty läpi ja vaikka kiertelin sen vielä toiseenkin kertaan vähän eri juttuja katsellen, silti parin tunnin päästä olin lähtövalmis. Tokihan siellä on pitkin päivää kirjailijahaastattaluja, mutta tuohon aikaan kun olin jo kierrellyt muuten, ei ollut ketään minua kovasti kiinnostavaa kirjailijaa. Ehkä jos en olisi ollut yksin liikenteessä, olisi tullut ehkä herkemmin jäätyä rauhassa kuuntelemaan vieraampiakin kirjailijoita. Käväisin myös vieressä Vapaa-aika ja Hyvinvointi-messupuolella ja siellä olikin ihan älytön tungos! Oikeasti ei meinannut päästä eteen eikä taakse. Viiden minuutin tönimisen jälkeen luovutin suosiolla ja lähdin suunnistamaan kohti narikkaa. Kaiken kaikkiaan "ihan kivat" messut, mutta taidan syksyllä vihdoin suunnata sinne Helsingin messuille ;)

Mutta nyt, tänä iltana Midsommerien murhien jälkeen aion lukea Rakkaus on saari -kirjan loppuun ja jos en ole kovin väsynyt, saatanpa tuoreeltaan purkaa sen tänne blogiinkin!

PS: Nyt alkoi itse asiassa harmittaa, etten tajunnut ottaa euron lisämaksulla ranneketta, jolloin olisin päässyt messuille vielä huomennakin. Liput kun ovat aika suolaisen hintaiset: 12e päivä, niin euron lisämaksulla olisi tullut kahden päivän lippu. Huomenna siellä nimittäin olisi niin monta kirjailijaa, joita olisi ollut erityisen mukava päästä kuuntelemaan: Pasi I. Jääskeläinen, Sofi Oksanen, Miina Savolainen ( Maailman ihanin tyttö-kuvateos), Päivi Alasalmi, Henna Helmi Heinonen, Milla Palosalmi jne. Kirottu myöhäissytytys!! Mutta ajatus maksaa uudestaan 12e kyllä kirpaisee liikaa.

Niin ja pienenä jälkihuomautuksena myös, että minä en ole ollut eilen kirjamessuilla, vaikka jossain kustantamossa on niin eilen oletettu. Eli kuka lie on ollut ja on mennyt sekaisin nyt blogit tai henkilöt?

PPS: Huomasin juuri, että teitä kirjautuneita lukijoita on nyt komeat sata, kiitos! Voi olla, että arvon huhtikuun aikana jotain makeaa......

Kommentit

 1. Käväisin itsekin ja tuhlasin neljäkymppiä esim. tuohon samaiseen John Boynen kirjaan. Ensimmäinen kerta kirjamessuilla, halli oli aika kuuma :o

  VastaaPoista
 2. Susa, kuulin eräältä kustantajalta, että olit siellä jo eilen;-) Me olimme vasta klo 13 jälkeen tänään.

  Minä olin ihan tyytyväinen kaikkeen muuhun paitsi en siihen, että isoimmat kurstantamot puuttuivat ja happi loppui. Helsingin kirjamessuilla olisi jaksanut vaikka kuinka, sillä siellä ei ilma lopu. Onneksi jäätelötöttörö pelasti voipumukselta.

  Meille sattui todella kiinnostavia tapaamisia, joista yhden kerronkin kohta.

  Minkki-Mari ei kuulu suosikkeihini ollenkaan ja odotan innokkaana tasokkampaa minsteriä, kuin kuolleita eläimiä päällään kantavaa.

  Ostin vain KAKSI kirjaa ja korun! Olen tekemässä postausta, viis viikonlopusta! Se saa alkaa uudestaan sen jälkeen;-)

  VastaaPoista
 3. ircci: Sinäkin siis "paikallisia" ;) Tuo Boynen kirja on sellainen, minkä olen jo pitkään aikonut lukea, olikin kiva löytää se edullisesti uutena sieltä!

  Leena: Siis täh?? Nyt on tainnut joko joku esiintyä väärällä nimellä tai kustantaja sotkenut kirjablogistin toiseen, sillä eilen illalla olin kyllä ihan kotona parantelemassa kipeää olkapäätä ;) Hmm..aika mielenkiintoista, laitan sulle meiliä!!

  Minäkin olisin supertyytyväinen, jos isot kustantamotkin olisivat tuolla, sitten voisi jo sanoa, ettei mitään HKi:n messuja edes kaipaa!

  Se kuumuus ja tungos, huh. Kahvilaankin oli isot jonot ja minä luovutin ajatukseni kupillisesta viileää juomaa.

  VastaaPoista
 4. Susa, nyt odotan sinulta kahta arviota. Rakkaus on saari ja tuota Boynen kirjaa, toivottavasti pääset lukemaan sen pian, sillä "vanhempikin" Bazarin kirja kiinnostaa!!

  Eikö siellä ole yhtään isompia kustantajia esittelemässä kirjojaan? Aika outoa minusta.

  Huomenna olisi ollut kyllä mielenkiintoisia vieraita, olisit voinut käydä ihan henkilökohtaisesti HHH:ta tapaamassa, hänhän on myös blogiisi kirjoittanut kommentteja. :)

  VastaaPoista
 5. Hanna: :D Rakkaus on saari tulee joko tosi myöhään tänää tai todennäköisemmin huomenna päivällä. Tuo Bazarin kirja on sen verran ohkainen, että saatan muuten tarttua siihen seuraavaksi!

  Sanoppa muuta, olisi ollut kyllä kiva käydä vaikka pari sanaakin vaihtamassa muutaman noiden kirjailijoiden kanssa, mutta täytyy miettiä. Tuntuu aika suolaiselta maksaa kahtena päivänmä 12 e..omaa tyhmyyttään tosin. Siinä loppuluukulla vielä mietin, että eiköhän tuo kannata maksaa tuo euro lisää, että on se mahdollisuus tulla vielä huomennakin, mutta tyhmästä päästä kärsii..lompakko.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoista lukea kirjamessuista, en ole itse koskaan moisilla ollut. Pitäisiköhän sitten syksyllä..? :)

  Minulla kävi kotona tuo Poika raidallisessa pyjamassa, mutta jostain ihmeen syystä palautui kirjastoon lukematta. On niitä kausia, kun monta kirjaa jää lukemattakin, vaikka kirjastosta innolla mukaansa kasapäin ottaakin...

  Hain tänään arvontkirjapaketin, kiitos! Innolla niitä kirjoja jo hiplailin, mutta ensin luen kirjaston pinosta :)!

  VastaaPoista
 7. Harmi, ettette saa omille messuille suuria kustantamoja. Ilmeisesti se ei siis rahallisesti kannata.

  Minä en ole yhtään messuihminen. Kirjamessuilla on kiva olla töissä, mutta yleisönä tungoksessa on tuskaista.

  Alexandra Salmela ei muuten voittanut Finlandiaa, vaikka oli ehdolla, vaan Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon. :)

  Mukavaa loppuviikonloppua halauksin!

  VastaaPoista
 8. Kyllä minua sitten harmittaa, etten päässyt Jyväskylään mokoman flunssan vuoksi. Vaikka siellä tuntui nyt olleen hieman kehno tarjonta näytteilleasettajien osalta (tai ei varmaan kehno, mutta vähäinen), niin olisi ollut hauska kiertää siellä kanssasi ja bongailla kirjoja, kirjailijoita ja nauttia tunnelmasta. Sen toki myönnän, että kirjamessut ovat usein liian väkirikkaita ts. tungosta on liikaa. Minun mielestäni näin oli Helsingissäkin, kun muutaman tunnin jälkeenkin tuli hiki ja kauhea jano. Onneksi silloin pääsin ihanaan Avaimen järjestämään kirjabloggaritapaamiseen, jossa moni mukava bloggaaja sai kasvot. :)

  Että ensi syksynä tulet sitten Helsingin kirjamessuille!

  Meilläkin on O:lla tuo Kuka ajaa-kirja ja se on suloinen, ihana kuvitus. Kaari Utrion Eevan tyttäret sain joululahjaksi jo 90-luvulla ja se on oikeasti hyvin kirjoitettu kirja naisten historiasta. Olen monen historiallisen dokumentin tai elokuvan jälkeen tarkastanut siitä asioita ja unohtunut lukemaan muutakin.

  Minulla tuo Rakkaus on saari odottaa kirjapinossa. Taidan lukea sen senseuraavaksi (eli nykyisen ja yhden toisen jälkeen).

  VastaaPoista
 9. Mie ite: Kiva kun kirjat tulivat perille! Joskus käy minullekin niin, että osa kirjaston kirjoista palautuu lukematta takaisin, vaikka uskon niiden olevan hyviä, mutta jotenkin välillä vaan tulee siirrettyä joidenkin lukemista jonnekin tulevaisuuteen.

  Karoliina: APUA, mikä ajatuskatko tuon Finlandian kanssa!!! Siis kyllähän minä sen olen tiennyt koko ajan, kuka sen Finlandian voitti ja surrut, kun olsin halunnut sen menneen Nummen Karkkipäivälle ;), mutta en tajua miten aivot pätkivät kirjoittaessa noin :O Kaikkea sitä..

  Siis minäkään en ole varsinaisesti messuihminen. Jaksan hyvin rajallisesti sitä hälinää ja tungosta, ärsyynnyn ja väsyn äkkiä. Kirjamessut ovat pieni poikkeus, mutta siinäkin alkaa tulla muutaman tunnin kulutta raja vastaan. Totta, messuilla on töissä ihan kiva olla!

  Ihanaa viikonloppua sinullekin!

  VastaaPoista
 10. Katja: Yhdessä olisimmekin varmaan olleet siellä pidempään! Mutta ajatellaanpa tarkemmin niitä syksyn messuja siellä;)

  Minulla on hyvin vähän tuollaisia Utrion kirjan kaltaisia tieto/historiateoksia, vaikka se monella saralla minua kiinnostaa. Olikin mukavaa löytää tuo, sillä olen joskus siitä lukenut jostain ja kiinnostunut jo silloin!

  Minä lopetin juuri Rakkaus on saari:n ja taidankin vielä alkaa sen purkamaan päästäni tänne ;)

  VastaaPoista
 11. Susa, tämä on harjukaupunkielämää;-)

  Kuvittele PIJ on siellä tänään!!! Miksi en ottanut selvää etukäteen. Roikuin siellä kuin sairas puuma odottaen näkeväni hänestä edes vilauksen;-) Eihän hän lue tätä, eihän!

  VastaaPoista
 12. Leena: Sitäpä hyvinkin, aina joskus tarua ihmeellisempää!

  Olisi ollut kyllä mukavaa käydä kuuntelemassa PIJ:tä livenä ;) Hmm....nythän se ehkä selviää, lukeeko hän ;D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)