Jason Thompson: Kirjan uusi elämä

( Atena 2011. Suomennos Mirja Muurinen & Atena Kustannus Oy)

Moneen kertaan luetut lempikirjat, huolella järjestellyt kirjahyllyt, antikvariaatin tuoksu, kirjastojen loputtomat käytävät: nämä ovat kirjanystävän maailman keskiössä.

Amerikkalainen Jason Thompson tutustui parikymmentä vuotta sitten muotoilijaan, joka oli oppinut kirjojen sitomisen Italiassa harjoittelijana ollessaan. Nainen opetti Jasonille, kuinka kirjoja sidotaan. Jason ihastui tuohon uuteen taitoon, sekä samalla sen opettajaan. Nyt kaksikymmentä vuotta myöhemmin he ovat naimisissa ja omistavat kirjasitomon.

Kirja ei ole vain paperia, liimaa ja lankaa - se on ihmismielen ja -käden yhteinen taideteos.

Kirjojen runsas tarjonta ja monen kohdalla ns. lyhyt elinkaari aiheuttavat sen, että moni hienokin kirja päätyy alelaareihin tai jopa kaatopaikoille. Thompson alkoi työstää ajatusta, mitä noille hylätyille kirjoille voisi tehdä? Niin syntyi Kirjan uusi elämä -Tee kirjan kansista ja sivuista kauniita esineitä. Kun kirjojen ystävä Jason ensimmäisen kerran repi kirjaa tarkoituksenaan tehdä siitä taidetta, hän oli ymmärrettävästi hämillään. Olisiko se sittenkään oikea tapa kohdella hylättyjä, tarpeettomaksi tulleita kirjoja? Raastaa niiden ytimet rikki, repiä ja ja hajottaa? Mutta kun Thompson pääsi puuhassa vauhtiin, hän oivalsi mikä hieno tapa jatkaa kirjan elämää se olisikaan. Emme voi tietenkään pelastaa kaikkia kirjoja, mutta kenties aina silloin tällöin voimme luoda kirjalle uuden elämän. Kenties vaikka tällaisessa muodossa:

(Kuva Karen Philippi)

Kirjan uusi elämä esittelee Thompsonin itsensä sekä muutamaan muunkin taiteilijan luomuksia, joissa kirja on saanut uuden elämän. Ensin kuitenkin käydään läpi, millaisia välineitä kirjataiteen tekemiseen tarvitaan, mistä osista kirja muodostuu eli kirjan anatomia. Thompson opastaa myös kattavasti, mistä kaikkialta saattaa löytää muille tarpeettomaksi käyneitä kirjoja ilmaiseksi. Tärkeintä on hänen mielestään, että kun kirjojen kierrättäminen on istutettu mieleesi pysyvästi, kiinnostavia kirjakasoja putkahtaa esiin mitä odottamattomimmista paikoista. 

Tämä kirja itsessään on kuin taideteos. Olen viikon ajan selaillut sitä insipiraation vallassa samalla huikaillen ihastellen kuville. Helpoimmillaan tarpeettoman kirjan sivut voi valjastaa uusiokäyttöön tekemällä niistä persoonallisia kirjekuoria, kun taas haastetta kaipaaville löytyy vaikka tällainen upea idea kartastokirjoista:


Kuvat saa muuten isommiksi kun klikkaa kuvaa ensin kerran sitten vielä toisenkin. Kannattaa klikata ja ihastella kauniita "Atlas-perhosia". Alkuteos on nimeltään Playing with books. The art of upcycling, deconstructing, and reimagining the book, 2010. Mielestäni suomennettu nimi on paljon onnistuneempi ja kauniimpi, sekä tuo kirjan ajatuksen houkuttelevammin esille. Kirja on täynnä upeita ideoita, mutta itse aion alkaa etsimään tarvikkeita tällaisen ihanuuden tekemiseen. Kirjan uusi elämä innostaa kokeilemaan ja hyötykäyttämään vaikka vanhoja nuottivihkoja, käyttöohjeita, vanhoja tilikirjoja. Ja jos ajatus kirjan repimisestä ja leikkelystä tuntuu pelottavalta, kannattaa ajatella, että siten ehkä jo hylätty kirja palaakin käyttöön, vain hieman eri muodossa.

Mitä sinä tekisit kirjasta?

Kommentit

 1. Tekisin, jos osaisin, juuri tuollaisen alla olevan kassin kirjoista. Ihana. :)

  VastaaPoista
 2. Mikä kirja! Ihana!

  Minulla on kyllä juuri tuollainen ristiriitainen suhtautuminen kirjasta tehtyihin esineisiin: kirjanystävänä olen aina myyty mille tahansa kirjoihin liittyvälle, mutta samalla säälittää kirjojen puolesta. Ottaisin silti minlä tahansa noista kuvien esineistä, ovat kauniita ja kiehtovia!

  Minä on blogannut joskus kirjasta, jossa esiteltiin käsintehtyjä kirjoja. Niistäkin monet olivat kuin taide-esineitä: http://kokolaillakirjallisesti.blogspot.com/2010/03/kirjoja-joilla-on-esinearvoa.html

  VastaaPoista
 3. Hanna: Minäkään en tiedä, osaanko, mutta ensin koitan metsästää tuohon tarvittavat tarvikkeet ja kiva kirjan ja sitten kokeilen :)

  Jenni: Saa nähdä, miten vaikeeta mulle tekee sitten alkaa repimään sivuja tms..Pitää olla kyllä tosi tarpeeton kirja, että raaskii ;)

  Paula: Nimenomaan!!

  VastaaPoista
 4. Lainasin tämän samaisen kirjan juuri kirjastosta ja ihastuin! Kokeilin jo kolmiulotteista ornamenttia ja se sujui ihan mukavasti kun minulla on ympyröiden tekoon leikkuri. Mutta tuo kassi on se, jota aion seuraavaksi koittaa tehdä. Pitäisi vaan löytää kivoja kirjansivuja. Kirjaston poistomyynnistä saattaisi löytyä halvalla. Tai sitten teen ensimmäisen kokeilun vanhasta kartasta. Muovia löysin paikallisesta muovikaupasta (tarkoitettu vahakankaiden suojaukseen, 4,50/m) ja suihkeliimaa löytyi Prisman rautaosastolta (tämä taitaa olla se projektin hinnakkain tarvike).

  VastaaPoista
 5. Ultsi: Vanhasta kartasta tulisi varmaan todella hieno. Tai ihana olisi löytää vanhoja nuottivihkoja tms. Kirjassa oli noiden tarvikkeiden kohdalla, että kangaskaupastakin saattaisi löytää tuota muovia, esim Euronkangashan on aika kattava paikka. Toisaalta täälläkin on onneksi noita ns. muovikauppoja, joten varmaan sieltä ainakin löytyy, kiitos vinkistä! Oliko tuo suihkeliima miten kallista?

  Toisaalta jos kovin innostuu, voihan sitä käyttää muuhunkin askarteluun jne.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)