10 kirjaa


Kirjoja siellä, kirjoja täällä. Kymmeniä omassa hyllyssä odottamassa lukemistaan ja iso pino kirjastosta lainattuja. Ja kaikki ne jo ilmestyneet TBR-kirjat mielessä, jotka olisi kiva lukea. Entäs sitten kaikki ihanat syksyn kirjat, joista iso osa ilmestyy ensi kuussa! Rakastan tehdä, pääasiassa tosin ihan mielessäni, lukulistoja, mutta myös usein konkreettisesti kirjapinoja yöpöydälle jne. En suhtaudu niihin orjallisesti, sillä olen ns. fiilislukija. Päätin kuitenkin nyt koota omasta TBR-hyllystäni yöpöydälle kymmenen kirjan pinon, josta alan lukea sekalaisessa järjestyksessä. Luonnollisesti pidätän oikeuden muuttaa mieltä luettavien kirjojen suhteen, mutta ainakin suurimman osan koitan tämän kuun aikana lukea. Pinossa on tällä hetkellä:

Khaled Hosseini: Leijapoika
Chimamanda Ngozi Adichie: Purppuranpunainen hibiskus
Kazuo Ishiguro: Ole luonani aina
Emma Donoghue: Room
Siri Hustvedt: Kesä ilman miehiä
Helmi Kekkonen: Valinta
Marisha Rasi-Koskinen: Katariina
Diane Chamberlain: Saran totuus
Max Manner: 13. huone
Katherine Pancol: Krokotiilin keltaiset silmät

Syyskuu onkin tosiaan uutuuskirjojen juhlaa, lupaan tehdä piakkoin sen postauksen, jossa kerron, mitkä syksyn kirjoista minua kiinnostavat. Ja onpas tuossa kymmenen kirjan pinossakin jo muutama kiehtova syksyn uutuus: Valinta, Katariina sekä Saran totuus.

Vielä on yksi päivä aikaa antaa ääni blogini sivussa olevassa gallupissa! Tällä hetkellä Leijapoika johtaa yhdellä äänellä ;)

Muistatteko vielä muuten sen postauksen, jossa esittelin vanhan lukupäiväkirjani? Jos ette, niin postaus löytyy tästä klikkaamalla. Hankin itselleni samanlaisen lukupäiväkirjan ja aion blogin lisäksi alkaa pitkästä aikaa kirjaamaan ihan paperillekin lukemani kirjat.

Sellaista teiltä lukijoilta vielä kyselen, että kaipaisitteko kirja-arvostelujeni yhteyteen aina pisteytyksen/tähdet kullekin kirjalle?

Kommentit

 1. Todella mielenkiintoinen lukupino sinulla odottamassa. Minähän olen aika fiilispohjainen lukija, nyt olen jopa kehittynyt niin, että minulla saattaa olla jonkinlainen parin kirjan pituinen lukusuunnitelma. Mutta nyt sinusta innostuneena taidan ensi kuussa minäkin koota itselleni oikein kunnon pinon, mistä sitten kirjoja valkkailen:)

  Pisteytyksestä sen verran, että olen itsekin pohtinut samaa. Mutta sitten ajattelin, että suurin osa varmaan saisi kuitenkin sen kolme tähteä viidestä tmv., joten olisiko siitä sitten enää mitään hyötyä?

  Joten kysymykseesi vastaan, että laita toki pisteet/tähdet, erityisesti jos uskallat antaa myös niitä äärilaitojen pisteitä (vaikka vaikeahan niitä on antaa, jos kirja on se "ihan hyvä"), mutta itse en pisteytyksiä erityisesti kaipaa.

  VastaaPoista
 2. Pinosi kolme ensimmäistä olen lukenut (ja yhtä äänestinkin juuri äsken). Muutkin pitäisi lukea (ainakin Hustvedt ja Rasi-Koskinen).

  Nyt kun itse pisteytän kirjat, niin etsin tähtiä tai pisteitä muiltakin. Hassua sinällään, koska tekstin lukemalla selviää paremmin se, mitä mieltä bloggaaja kirjasta on. Mutta jos ei ehdi muuta kuin nopeasti silmäillä arvioita, niin pisteytys kyllä antaa hyvin osviittaa.

  Pisteyttämisessä on se ongelma, että suurin osa tosiaan menee kategoriaan kolme tai neljä. Hyvin harvalle kirjalle tulee annettua täydet pisteet (en ole antanut vielä yhdellekään 4½ enempää, vaikka olenkin lukenut hyviä kirjoja). Alle kolmen pisteen en ole antanut millekään kirjalle. Tosin en lähtökohtaisesti lue sellaisia kirjoja, joille voisin antaa tosi huonot pisteet. Käytän plussia, miinuksia ja puolikkaita lisäksi, vaikka joku jossain keskustelussa sellaista kritisoi. Mielestäni ne kyllä auttavat pisteyttäjää.

  VastaaPoista
 3. Minä tykkään tähdistä. Vaikka luen aina arvion kokonaan, niin on hauska saada nopea yleiskuva kirjasta tähtien perusteella.

  Niitä äärilaitojen tähtiä ei kirjablogeissa usein näy (ainakaan yhden tähden kirjoja :)), mutta se lie aika selviö, sillä kuka haluaa harrastuksenaan lukea sellaisia kirjoja, joista ei lähtökohtaisesti pidä. Kuten Anna Elina, minäkin käytän plussia ja miinuksia. Kolme miinus on jo hieman keskinkertaista huonompi kirja, mutta kolme puoli taas lähentelee jo oikein hyvän kirjan rajaa. :)

  Saa nähdä, mikä kirja voittaa gallupisi! Jokainen niistä on varmasti lukemisen arvoinen.

  VastaaPoista
 4. Minä en kaipaa tähtiä. Luen arvion, tähdet eivät kerro, onko kirja mielenkiintoinen vai ei. Toisaalta, eivät tähdet haittaakaan, jos joku niitä jaksaa merkitä.

  VastaaPoista
 5. Onko tuo kuva teidän kotikirjahyllystä? Vau!

  Minä en tähtiä tai pisteitä kirjoille kaipaa, mutta taidan olla mielipiteelläni vähemmistössä kirjabloggaajien joukossa, joten jos itse haluat, anna palaa :).

  VastaaPoista
 6. Amma: Kun jotenkin tuli itselle sellainen päättämätön olo aina tuon oman TBR-hyllyrivistönkin edessä seistessä, että mitä luen ja sitten tulee haalittua kirjastonkirjapinoakin isommaksi herkästi. Nyt päätin kasata tuollaisen pinon niin alkaa omatkin TBR-hyllyt vähän vajeta ;)

  Tokihan ns. väliin tulee yllätyskirjoja, mutta onneksi se ei ole niin vakavaa :)

  Anna Elina: Sepä se, kun jotenkin sitä osaa nykyään valita kirjat niin, että tosi harvoin tulee niitä ihan 1-2 tähden kirjoja edes aloitettua. Pari 2 tähden kirjaa olen tänä vuonna lukenut.

  Täytyy vielä mietiskellä tätä!

  Katja: Nuo plussat ja miinukset ovat juuri hyvä lisä pisteytyksessä tuomassa vähän ns. lisäselvennystä.

  Saapas nähdä tosiaan, mikä kirja huomenna valikoituu noista, nyt näyttäisi kahdesta, pian luettavaksi!

  Margit: Minäkin ensi sijaisesti luen kuitenkin aina sen arvion ja sehän jo yleensä kertoo, onko lukija pitänyt vai ei. Ehkä nuo tähdet ja pisteet ovat vähän sellaista "hifistelyä" kirjablogimaailmassa, ja monelle toki ns. tarpeellinenkin. Täytyy tosiaan vielä itse tuumailla asiaa ;)

  Maria: Juu, kotihyllystäpä hyvinkin. Onhan siinä jo kirja poikineen, vai mitä ;)?

  VastaaPoista
 7. Naisvoittoinen lista sinulla siellä! Siihen kiinnitin jotenkin huomiota. :) Ja äänestin vasta nyt, saas nähdä olinko vaa´ankieli.

  Minäkin olen miettinyt pisteitä tai tähtiä, mutta luulen kuitenkin, että ne eivät ole minun juttuni, kun olen niin epämääräinen muutenkin. Tai jos se olisi vain silkka tykkäysasteikko? Niin no, sitähän se juuri on. :)

  Täytyy kyllä tunnustaa, että itse en muiden tähtiä tai pisteitä edes "lue". Niissä on niin vähän hajontaa ja sanat kertovat enemmän.

  Ja ihana hylly! :)

  VastaaPoista
 8. Ilse: Niinpäs muutenkin onkin kovin naisvoittoinen lista ;)

  Juuri tuon vähäisen hajonnan takia voi olla, etten ainakaan vielä jaksa alkaa säätämään noiden pisteiden kanssa, vaan annan sanojen puhua puolestaan -tunteella tietenkin ;)

  VastaaPoista
 9. Mieki olen miettinyt tähditystä, mutta koen sen melko hankalaksi, koska antaisin varmaan kaikille neljä tähteä. Joillekin kolme. Muumit saa multa aina viisi tähteä, ilman sen kummempaa miettimistä.

  Ihana hyllykuva.

  VastaaPoista
 10. Susa, minä en pisteytyksistä perusta.

  Sinua odottaa sitten Hustvedtin erikoisin ja Mannerin paras...

  En uskalla mitään kertoa etukäteen,koska aina kun olen sen tehnyt, on kaikki mennyt kuitenkin toisin;-)

  (Arvaatkin varmaan, mitä luen nyt...eli samaa kuin sinä.)

  (Tuo ruokablogikuva on niin onnistunut tuossa palkissa...)

  VastaaPoista
 11. Hanna: Tuumin eilen illalla vielä myöhään tuota pisteytysasiaa ja päädyin siihen, etten nyt ainakaan ala niitä laittamaan. Toivon, että jos kulloinkin postaamani kirja lukijaa kiinnostaa, hän jaksaa edes suurin piirtein lukaista tekstini ja se kertoo, pidinkö vai en ja paljonkin jne..

  Leena: No kappas, alkukesästä sitä aiottiin puolin ja toisin lukea, mutta vielä odoteltiin kun oli muuta ja nyt sitten luetaankin samaan aikaan. Olen nyt reilusti yli puolen välin ja voin sen verran sanoa, että TYKKÄÄN! Willin ja Sarahin kohtaaminen on kyllä kiehtova juttu ja muutenkin tuon kirjan käsiteltävä tapaus on karrrmaiseva ;)

  VastaaPoista
 12. Minä olen lukenut noista vain Leijapojan, mutta kaksi on pyödällä odottamassa. Minä olen aina syksyllä kovin innoissani kaikista uusista kirjoista ja sitten vähän ahdistunkin, kun en kuitenkaan ehdi lukea kuin murto-osan.

  VastaaPoista
 13. Hihi, onpa samoja kirjoja meillä lukulistalla!

  Mie tykkään pisteytyksistä. Itsekin laitan ne mielelläni, sillä postaukseni ovat niin pitkiä ja rönsyileviä, etten oleta kaikkien jaksavan niitä lukea huolella. :) Käyn kyllä edelleen blogissasi, heh, ei hätää, mutta tosiaan olen aina onnellinen, kun joku pisteyttää tai tähdittää arvionsa.

  Minäkään en ole tainnut blogissa antaa alle kolmen tähden arvioita, juuri siksi, että saan tässä hommassa valita itse lukemiseni, enkä alle kolmen tähden kirjoja lue tai ainakaan lopeta. Mutta käytän jopa neljäsosapisteen eroja, minkä tiedän joitakin myös ärsyttävän, mutta minulle ne ovat tärkeitä eroja. Ja blogihan on minun, MINUN! :D

  VastaaPoista
 14. Kirjailijatar : Se kääntöpuoli tuossa syksyn runsaassa kirjasadossa tosiaan on, että jossain vaiheessa alkaa ahdistaa kun ei ehdi lukea kaikkea haluamaansa HETIHETI! :)

  Karoliina: Päätin toistaiseksi jättä pisteytykset antamatta ;) Voi olla, että niitä alan jossain vaiheessa tehdä, mutta nyt ainakin tuntui siltä, että jatkan samalla linjalla :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)