Tähtiä kuin Otavassa- melkein ainakin

(Kuva oma)

Kiitokset kaikille galluppiin vastanneille! Lopputulos oli seuraava, 53 % vastanneista kaipaa arvostelujeni yhteyteen pisteytystä, tähtiä tms tapaa. Ja koska ajattelin äänestystuloksen suhteen, että olipa hajonta kyllä ja ei- äänien kesken miten pieni tahansa, toimin isomman prosenttiluvun vastauksen mukaisesti. Siispä alan tässä pikku hiljaa lisätä ihan ensimmäisistä arvosteluistani lähtien arvostelun mukaan pisteytyksen 1-5. Toki osa voi miettiä, että miten hyvin pystyn arvioimaan jo yli vuosi sitten lukemiani kirjoja ja onko se sitten vääristävää suhteutettuna siihen, että jatkossa annan pisteytyksen heti luettuani...mutta eihän tämä ole niin vakavaa, vai mitä?  Pisteytys perustuu puhtaasti omaan subjektiiviseen lukukokemukseeni ja väitän, että kun palaan kuhunkin arvosteluuni yksitellen, aika hyvin pääsen vielä sen hetkiseen lukufiilikseen sen verran kiinni, että voin aidosti pisteyttää lukukokemuksen. Kunhan saan koko urakan tehtyä, eli pisteytettyä kirjat ( pisteytän vain kaunokirjalliset teokset, lastenkirjat ja tietokirjat sekä sarjikset toistaiseksi jäävät ilman tätä pisteytystä.), tulee tuonne blogini oikeaan reunaan oma kategoria, josta on helppo klikata suoraan vaikka kaikki neljän pisteen kirjat esille. Voi olla, että urakka on valmis jo tällä viikolla, tai voi olla, että vasta ensi viikolla. Tulossa siis kuitenkin on, sen halusin heti gallupin päättymisen jälkeen teille kertoa! Ja hieman haluan avata tuota pisteiden 1-5 taustafilosofiaakin, joten tällaisia tuumintoja kuhunkin pistemäärään liittyy:

1: Jos sain luettua edes loppuun, lukukokemus ei kuitenkaan ollut kovin mieleinen. Kirja saattaa olla gengressään hyvä, mutta minulle ei tästä henkilökohtaisesti irronnut juuri mitään tai jokin asia ärsytti niin paljon, että koko lukukokemus kietoitui vain tuohon ärsytykseen.


2: Kyllähän tässä jotain hyvääkin oli, mutta ei vain natsannut kokonaisuutena. Tulipahan luettua, mutta tuskin toista kertaa.


3. Kerrassaan kelpo kirja, paikoittain oli jo oikein mukavasti imua, mutta jotain jäin ehkä aavistuksen verran kaipaamaan lisää joko henkilöiden syvyyksiin tai itse tarinaan, tai sitten joku piirre kirjassa sen verran häiritsi, etten täysin pystynyt heittäytymään mukaan. Suosittelen kuitenkin jos lajityypin tai aihepiirin teokset kiinnostavat!


4. Hipoo jo melkeinpä täydellistä lukukokemusta monella tapaa! Mutta jotain kuitenkin olisin vielä vaille, että   lukukokemus olisi ollut täyden viiden pisteen arvoinen. Silti jo hurjan hyvä ja mieleenpainuva lukukokemus!


5. Napakymppi! Tämän kirjan haluan ehdottomasti omaankin hyllyyn, ellei jo ole siellä. Tämän kirjan takia muistan, miksi rakastan kirjoja ja lukemista!

Tulette varmasti huomaamaan, että esimerkiksi 5 saaneet kaksi kirjaa voivat olla hyvinkin erilaisia keskenään. Lukukokemuksen myötä pisteyttäen nimittäin jonain hetkenä joku sinänsä "kevytkin" kirja saattaa tehdä sellaisen vaikutuksen, että tuntee saaneensa kirjallisen napakympin. Voi myös olla, että saatan jälkikäteen muuttaakin joidenkin kirjojen kohdalla pisteytystä, sillä joillakin kirjoilla on tapana jatkaa vielä ns. elämäänsä lukemisen jälkeenkin mielessä ja se ns. lopullinen fiilis asettuu uomiinsa vasta myöhemmin. Mutta kuten aikaisemmin kirjoitin, tämä ei ole niin vakavaa, niin näillä nyt mennään. Ilmoittelen kun projekti valmis ja Pisteytys-kategoria ilmestyy blogini sivupalkkiin.

Luen nyt Katherine Pancollin Krokotiilin keltaisia silmiä ja koska kirjassa on noin 700 sivua, viihtynen sen parissa vielä päivän jos toisenkin. Mutta mikäpä kiire tässä, valmiissa maailmassa! En tehnyt mitään muita uudenvuoden lupauksia kuin että "Calm down and...read a book!"

PS: Muistattehan meilailla kysymyksiä minulle 20.1 mennessä Kaarina Davisin haastattelua varten, tarkemmat tiedot Irti oravanpyörästä - arvostelun yhteydessä, täällä! Kysymykset tulee haastatteluun ns. anonyymisti, voittajalle ilmoitan henkilökohtaisesti sähköpostilla. Kysymysten meilanneiden kesken arvotaan siis yksi Irti oravanpyörästä -teos!Kannattaa meilailla kysymyksiä siis tulemaan ;)


Kommentit

 1. Hienot perustelut!

  Mietin juuri, että mahtaisinko pystyä tähän, sillä jotkut kirjat ovat niin ristiriitaisia. On outoa tykövetoa, vatsassa asti tuntuu, mutta sitten se jokin kuitenkin puuttuu...Tai toisinpäin.

  Mukavaa alkavaa viikkoa omalla tahdilla!

  VastaaPoista
 2. Leena: Mietin ensin, että käytänkö vielä pisteiden lisänä plussaa tehostamassa ns. painoarvoa suuntaan tai toiseen, mutta näillä mennään. Voi olla, että on joidenkin kirjojen kohdalla tosi vaikea päättää, onko 4 vai 5, mutta tunteella vedän ;) Kyllä se siitä sitten!

  VastaaPoista
 3. Ei ole ollenkaan vakavaa. :) Aika tasan tosiaankin meni äänestyksesi tulos, mutta niukka enemmistö toivoi tähtiä tai pisteytystä.

  Kuten muistat, aloin itse antaa tähtiä viime keväänä ja se tosiaan on joskus vaikeaa. Siksi käytän plussia ja puolikkaita: ***½ ja ****- ovat ihan asioita, vaikka ovat lähekkäiset pisteet (3,5 ja 3,75). Edellinen on hyvä keskivertoromaani, jälkimmäinen taas huikean hyvä, mutta miinus kertoo jonkin kuitenkin puuttuvan.

  Sinulla on hyvät perustelut. Nyt sitä viiden tähden kirjaa metsästämään. :)

  VastaaPoista
 4. Olen alusta asti antanut pisteitä, eniten varmaan siksi, että olen sellainen unohtelija! Kun laitan pisteet aiheiden tavoin hakukelpoisiksi, on helppo listata omat parhaat nopeasti.

  Arviointiperusteita en ole kirjannut, mutta voisin allekirjoittaa nuo sun. Tosin mulla korkein pistemäärä on 6, joka johtuu siitä, että viitosia jo muutaman annettuani tulin lukeneeksi jotain vielä parempaa...

  Kerran sain tosin semmoisenkin viestin, että mun yhden pisteen kirjoista sai kuulemma hyvän listan "äijäkirjoista". Kuinkahan mulle onkin osunut siitä kategoriasta vain huonoja?!

  VastaaPoista
 5. Jee, pisteet ovat hyvä juttu! Olen missannut kyselysi, mutta muut ovat puhuneet puolestani! :-)

  Itse aloitin tähdityksen itseni takia: on hyvä laittaa itselle muistiin kirjat pisteittäin.

  VastaaPoista
 6. Jännitän kovasti pisteytyksesi näkemistä eli pitää nyt kurkkia täällä ahkerasti :). Itse olen ajatellut, että en kaikkea vaan osaa pisteyttää, mutta pitää ehkä harkita.

  VastaaPoista
 7. Katja: Hilkulla oli tosiaan, että minäkin otin plussat ja miinukset käyttöön, mutta näillä mennään nyt toistaiseksi ;)

  Erja: Huomasin saman eilen noita pisteitä värkätessä, että niiden avulla saa tosiaan helposti näkyviin nuo parhaat lukukokemukset kun summaa esim loppuvuonnakin sitten luettuja kirjoja jne!

  Paula: Minähän mietin tätä jo viime vuonna, mutta koin sitten työlääksi alkaa kaikkia kirjoja jälkikäteen pisteyttää. Mutta kun nyt sitten ryhdyin puuhaan, eihän se ollutkaan työlästä!

  Tessa: Minäkin luulin samaa, mutta se menikin sitten niin kivuttomasti, että oho! Voi olla, että jotain pistemäärää saatan käydä muuttamassa kunhan ne nyt pari päivää muhii mielessäni, mutta aika helppoa se tosiaan oli.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)