Lukupiirivieraana Pirjo Hassinen / Sano että haluat

Vetämälläni lukupiirillä oli iloa ja kunnia saada ensimmäiseksi kirjailijavieraaksemme paikallinen kirjailijalahjakkuus, Pirjo Hassinen. Luimme Hassisen teoksen Sano että haluat, joka oli nyt keskustelumme aiheena. Sano että haluat pureutuu kiehtovalla tavalla erityisesti halun moninaiseen tematiikkaan, mutta ei yksioikoisesti vain fyysiseen haluamiseen. Kun ihminen haluaa toista ihmistä tai jotain asiaa, kokemusta niin kovasti, ettei muulle oikein tahdo jäädä edes tilaa. Tarinan keskiössä ovat keittiömestari Jimi, hänen puolisonsa psykologi Laura, Jimin työkaverina työskentelevä kokki Essi sekä Essin tuore miesystävä Kimmo. Kaikki alkaa siitä, kun Essi katoaa kesken työpäivän ja erityisesti Jimin maailma tuntuu murenevan sitä myöten. Laura on kyllä tiennyt, että Jimi ja Essi ovat ystävystyneet, mutta Jimin voimakas reaktio silti uhkaa suistaa Laurankin raiteiltaan. Mitä Essi todella on merkinnyt Jimille ja mitä kaikkea he ovat jakaneet keskenään? Jimin selvittäessä kuumeisesti Essin kohtaloa joutuu Laura kasvotusten kipeiden tunteiden, mustasukkaisuuden ja vihankin kanssa. Vaikka Jimi ei ennen Essin katoamistakaan ollut mikään superisän perikuva, erityisesti nyt Laura huomaa Jimin puutteet isänä; aidon kiinnostuksen puutteen omia lapsiaan kohtaan. Psykologina työskentelevä Laura on tottunut työssään katastrofeihin ja niiden ytimessäkin seisomiseen vahvana, mutta nyt kun kriisi on valloillaan hänen omassa elämässään, ei hän tiedä kuinka toimia. Laura haluaa pitää perheensä, Jimin ja hän haluaa myös vielä kolmannen lapsen, haluaa haluaa. Jimikin haluaa, mutta jotain aivan muuta kuin porvarillisen elämän stereotypian, ja juuri Essi jakaa tämän halun Jimin kanssa. Halun, josta syntyi heidän ystävyytensä kulmakivi. Mutta muuta Essi ei elämässään oikein haluakaan, ei kunnolla edes Kimmoa, johon hän tutustuu sangen erikoisissa merkeissä vakireitiltä kerran poiketessaan. Kimmo haluaa Essinkin puolesta, mutta onko se Essi, mitä hän todella haluaa?

Halun tematiikan lisäksi kirjassa on mielestäni vahvasti läsnä ihmisen haaveiden tavoittelu tai ylipäätään mielekäs elämä, vanhemmuus sekä seksuaalisuudenkin eri sävyt ihmisen elämässä, kuitenkaan nousematta itsetarkoitukseksi. Hassinen kirjoittaa vetävästi ja jotenkin ihanan aistivoimaisesti, niin että monet päähenkilöiden tunnetilat ja ajatukset tulevat voimakkaasti liki. Päähenkilöt herättävät hyvin monenlaisia tunteita empatiasta sääliin ja ärsytyksestä ymmärrykseen. Tarinaa kertova Laura on hyvä esimerkki tästä, sillä välillä tunsin suurta ärsytystä hänen puolestaan, sillä olisihan se puolisolle haastava tilanne jos oma puoliso ystävystyisi vastakkaisen sukupuolen edustajan kanssa niin intensiivisesti kuin Jimi ja Essi. Toisaalta Lauran tietty periksiantamattomuus omia päämääriä tavoitellessa pisti välillä ärsyttämään ja sitä myöten taas Jimi sai ymmärrystä. Lauran osuuksissa myös Jimi saa paikoin oman äänensä esille, ja Essi puolestaan kertoo omaa osuuttaan takaumina. Vähitellen lukijalle piirtyy kuva niin Essin kohtalosta, Jimin ja Essin ystävyyden syvemmästä olemukseta kuin myös Lauran ja Jimin keskinäisestä suhteesta. Yllättävän merkitykselliseen osaan nousee myös Essin miesystävä Kimmo, jonka kehystarinassa väreilee todella erikoisia juttuja. Lukijalle on tarinassa monenlaisia tarttumapintoja, joihin toisiin jää voimakkaammin kiinni kuin toisiin. Hassinen rakentaa tarinaa niin, että jännite pitää kirjan loppuun asti, viimeiselle sivulle. Kirjan ns. jälkimaku on todella voimakas, sillä sen tematiikka haastaa ja innostaa pohtimaan omaakin elämää. Sano että haluat oli lukukokemuksena puhutteleva ja kiehtova, 4/5.

Oli äärimmäisen kiehtovaa päästä purkamaan lukukokemusta itse kirjailijan läsnäollessa, hänen avatessaan tarinan taustoja ja teemoja. Lukupiiriläiset pääsivät keskustelun kautta kyselemään muutoinkin Hassisen mietteitä ja kokemuksia kirjailijuudesta. Ja jo lukupiirillemme ominaiseen tapaan keskustelu polveili lopulta ihanan lennokkaasti eri aihepiireihin. Tämä kirjailijan ja lukijoiden lämminhenkinen kohtaaminen jätti varmasti jäljen jokaisen meidän osallistujan sydämiin, siispä vielä tätäkin kautta Pirjo jos käyt kurkkaamassa, iso kiitos sinulle, että tulit lukupiirimme vieraaksi

Loppuun vielä lainaus kirjasta, kohdasta joka puhutteli erityisesti:

Se, mihin hän tarttui kaikella uteliaisuudellaan, oli juuri vierauden tunne. Se ei pelottanut häntä, vaan häntä pelotti se että ihmettely haihtuisi ja jonain iltana vain kyllästyisi ja palaisi entiseen elämäänsä.
Pirjo Hassinen: Sano että haluat
Otava 2009


Kommentit

 1. Wautsi! Juuri tämä kirja on toistaiseksi ainoa lukemani Hassisen kirja (sain sen muuten taannoin Katjan blogin arvonnassa ylläripalkinnoksi). Pidin kirjasta. Varmaan todella antoisa ja mielenkiintoinen tämä kohtaaminen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilinen kirjailijan ja lukijoiden kohtaaminen oli kyllä ikimuistoinen ja lämminhenkinen <3

   Poista
 2. Tämä Hassisen kirjoista on yksi hienoimmista Hassisen teoksista. Itse pidin erityisen paljon Joelista, sitten oli tasapaksumpaa, ja taas viime vuoden Rouva oli hieno. Popula samoin oli voimakas jälkimaultaan, vaikka kapinoinkin joitakin asioita kohtaan siinä.

  Hieno tilaisuus, että kirjailija pääsee mukaan. Hienoa lukijoille ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aion kyllä lukea mahdollisimman pian lisää hänen teoksiaan, erityisesti Popula ja Kuninkaanpuisto ovat nyt päällimmäisinä mielessä!

   Poista
 3. Oletpa onnen pekka, kun saat vetää omaa lukupiiriä! Se on varmasti todella antoisaa ja kiehtovaa - olen monesti itsekin haaveillut sellaisesta, tai ainakin että joskus tulevaisuudessa haluaisin kokeilla lukupiirin vetämistä.

  Ja aika hieno ja erikoislaatuinen tilaisuus saada itse kirjailija paikalle, kun käsitellään hänen kirjoittamaa teostaan! Yleensä lukija ei pääse millään tavoin siihen käsiksi, mitä itse oikea kirjailija on tarkoittanut teoksellaan, vaan läsnä on ainoastaan ns. ilmplisiittinen tekijä, se kirjailijan ääni, joka on rakennettu teoksen sisään. Toisaalta siihen voi liittyä monia ongelmiakin, sillä voi tulla sellainen olo, että nyt on pakko ajatella teosta sillä tavalla kuin kirjailija on tarkoittanut, eikä pelkästään sillä tavalla, kuinka teos avautuu suoraan lukijalle kirjan sivuilta... Mielenkiintoinen kysymys tämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin 1.5 vuoden kokemuksella on kyllä todettava, että lukupiirin vetäminen&suunnittelu on ihan huippua! Rohkeasti siis vain perustamaan erilaisia lukupiirejä omaan elinympäristöön ;)

   Tuo että pääsee kirjailijan kanssa yhdessä käymään läpi kirjaa syvemmin aina tematiikasta tekoprosessiin, on kyllä näin lukijan vinkkelistä todella ainutlaatuista ja hienoa :)

   Poista
 4. Hienon kuuloinen tapaaminen! Voin kuvitella, että kirjan käsittely kirjailijan läsnäollessa voi olla aluksi ehkä pelottavaakin, mutta silti antoisaa ja mukavaa :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)