Gillian Flynn: Kiltti tyttö

Gillian Flynn: Kiltti tyttö
Kustantaja: Wsoy 2013
Alkuteos: Gone girl (2012)
Suomentanut: Terhi Kuusisto
Sivuja: 447

   Meidän aikanamme on hyvin vaikeaa olla ihminen, oikea, todellinen ihminen, eikä vain kokoelma hahmoautomaatista valikoituja persoonallisuuden piirteitä..
   Ja jos me kaikki näyttelemme, ei voi olla mitään sielujen sukulaisuutta, koska meillä ei ole aitoa sielua. 
   Maailma oli siinä pisteessä, että millään ei tuntunut olevan enää väliä, koska en ollut todellainen ihminen, eikä kukaan muukaan. 
   Olisin tehnyt mitä tahansa tuntekseni itseni taas todelliseksi. 

Nick ja Amy Dunnen elämä Missourin North Cartagessa alkaa olla ainakin ulkopuolisten silmin asettunut kivasti uomiinsa, vaikka New Yorkin hektiseen menoon tottuneelle Amylle muutto Nickin kotikonnuille ei ollutkaan kovin mielekäs ratkaisu. Pariskunnan viisivuotishääpäivänä tapahtuu kuitenkin jotain odottamatonta ja traagista. Amy katoaa kotoa ja jäljellä on vain tappelun merkit sekä tarkemmin tutkimuksissa paljastuvat pestyt verijäljet lattiassa. Tiedotustilaisuudessa Nick esiintyy vähintäänkin kyseenalaisesti ja päätyy lehtijuttuun hymyilevänä. Jopa Nickin oma sisko ihmettelee veljensä outoa käytöstä eikä Amyn päiväkirjat ainakaan vähennä Nickiin kohdistuvia epäilyjä...

Mutta saatan olla väärässä. Saatan olla kauhean väärässä. Koska se miten hän joskus katsoo minua. Se söötti poika rannalla, unelmieni mies, lasteni isä. Huomaan tutkivat katseen, kylmän laskelmoivat hyönteisen silmät, ja ajattelen: Tämä mies saattaa tappaa minut. 

Tässä lähtökohdat varmasti yhdelle tämän vuoden kohutuimmalle trillerille. Sen verran ovela tarina Gillian Flynnin Kiltti tyttö kokonaisuudessaan on, että enempi kirjoittamalla menisi varmasti jo spoilaamisen puolelle. Kiltti tyttö onkin varmasti parhaimmillaan ns. kylmiltään nautittuna, ilman suuria ennakkotietoja. Miina Supinen on Imagessa todennut nerokkaasti, että "Kiltti tyttö on kuin kirjallista sipsiä, jota tekee koko ajan mieli lisää." Toden totta,  jo kirjallisen ensirouskaisun jälkeen tulee himo saada tätä lisää. Taustalla velloo koko ajan se kutkuttava ja suorastaan häiritsevä mutta nautinnollinen tunne, että on juuri tajuamassa juonen jujun kunnes huomaakin olevansa taas ihan pihalla. Se jos mikä on ihana tunne tällaiselle muka paatuneelle trillereiden juonien etukäteen tulkitsijoille; yllättyä kerta toisensa jälkeen.

Kiltti tyttö on oikeastaan hyytävän nerokas kuvaus parisuhteen pimeimmistä puolista ja ihmisen sairaalloisesta tarpeesta saada sanoa viimeinen sana, todellakin. Se toisaalta läpileikkaa parisuhteen, varsinkin ulkopuolelta hyvin omituisia piirteitä, hämmentävällä tavalla. Ihmiset sitoutuvat mitä erikoisimmista syistä, eivät todellakaan puhtaasti vain rakkaudesta tai edes järkisyistä. Jotta en nyt edes oman lukukokemuksen kautta vahingossa paljastelisi tämän enempää, tyydyn vain sanomaan, että...

Jokin on pielessä. En tiedä mikä, mutta jokin on nyt pahasti pielessä.

Olin ensin aikeissa antaa tällä 4/5, mutta kirjan juoni on tänään putkahdellut pitkin päivää mieleeni ja olen ajatellut kuinka ovela ja hyytävän hyvä tarina Kiltti tyttö olikaan. Voiko silloin päätyä muuhun kuin

5/5 

Kommentit

 1. Luen paljon dekkareita ja sinun arviosi jälkeen laitan tämän lukulistalle. Hienoa, että et kertonut kirjan juonesta liikaa.

  VastaaPoista
 2. Tuo Supisen sipsilainaus on niin osuva! :)

  VastaaPoista
 3. Luoja, mitkä pisteet! Olenkin päättänyt lukea tämän, sillä jokainen juttu kirjasta on vain lisännyt varmuuttani, että tämä on 'munkin juttu'. Viikonloppuna kotona kolmen dekkarin kera, kun R. on...Hui, pelottaa!

  VastaaPoista
 4. Minäkin luin tämän juuri, ja viihdyin kyllä, mutta jokin jäi puuttumaan, että olisin ollut että wau, olipas mahtava. Perinteisiä trillereitä luen loppujen lopuksi aika harvakseltaan, mutta tästä kiinnostuin kuitenkin heti, ajattelin, että on varmaan tarpeeksi särmää meitsin makuun. Oli joo tavallaan, mutta kun en oikein yllättynyt lukemisen varrella juurikaan, niin kokemus jäi vähän laimeaksi. =D

  VastaaPoista
 5. Samoilla linjoilla ollaan, Susa! :-) Tuota Supisen kommenttia en ollutkaan pongannut, onpa mainion kuvaava.

  VastaaPoista
 6. Juupa juu - tämä on oikeasti tosi mielenkiintoinen kirja :-) POikkeaa tavanomaisesta.

  VastaaPoista
 7. Tätä kirjaa on hehkutettu paljon. Odotukset uhkaavat nousta pilviin.

  Kirjassa on ilmeisesti kaksi näkökulmaa tapahtumiin - naisen ja miehen? Vai mitä tarkoittaa "jokaisella tarinalla on kaksi puolta"?

  VastaaPoista
 8. Minulla lukukokemus jäi hieman laimeaksi. Kieroudesta ja kerrontaratkaisuista pidin, mutta hitaus ja paikoittainen epäuskottavuus ja loppu eivät olleet makuuni. Silti ihan ok ja ainakin omalaatuinen kirja.

  VastaaPoista
 9. Mä oon yrittänyt saada tätä kirjastosta koko kesän ajan sun suositteluiden johdosta. Nyt huomasin, et kirjaan on hurjat varausjonot.. :D Mä tykkään lueskella sun blogia, ni pysyy uutuuksien perässä. Enää ei ookkaan perillä siitä mitä kirjoja hyllyyn tulee ;) Seuraavana lukulistalla olis sit Sydäntorni! Ps. Terkkuja Kauppakadulle! Terkuin: Kati

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)