Blake Crouch: Wayward Pines - Ei pakotietä

Blake Crouch: Wayward Pines - ei pakotietä
Kustantaja: Tammi 2015
Alkuteos: Pines (2012)
Suomentanut: Ilkka Rekiaro
Sivuja: 330

Yhtäkkiä haisee bensiini ja jarruneste.
Verta on kaikkialla - sitä valuu lohkeilleen tuulilasin sisäpinnalla, sitä on roiskahtanut kojelaudalle, hänen silmilleen, sitä pulppuaa yhä siitä, mitä Stallingsista on jäljellä.
Lincoln luisuu sivuttain risteyksen poikki, kun kuormuri puskee sitä kohti kivitalon seinää, kivitalon jonka lähellä kujan suulla on puhelinkoppi, ja silloin häneltä lähtee taju. 

Salaisen palvelun agentti Ethan Burke herää puistossa maasta ja tajuaa olevansa loukkaantunut. Ethan on kadottanut henkilökohtaisten tavaroidensa lisäksi myös osan muististaan. Hän raahautuu kahvibaariin, jossa hän alkaa pikkuhiljaa yrittää jäsentää mitä oikein on tapahtunut. Ympäristöä havainnoidessaan hän tajuaa myös olevansa jossain tyystin muualla kuin kotikaupungissaan. Ruoho vihertää, viktoriaaniset omakotitalot seisovat rinnakkain uljaina. Missä hän oikein on? Miksi kukaan ei tunnu uskovan häntä kun hän yrittää kertoa kuka on. Epämääräinen, koko ajan voimistuva pelon tunne vaivaa Ethania koko ajan. Ulospäin idylliseltä näyttävä pikkukaupunki Wayward Pines tuntuu kätkevän sisälleen jotain omituista, sen Ethan tajuaa hyvin pian. Kun Ethan lopulta muistaa, miksi hän on tullut Wayward Pinesiin ja yrittää tavoittaa perheensä kotona, hän ei saa heihin yhteyttä. Hätääntynyt Ethan haluaa mahdollisimman pian pois Wayward Pinestä, mutta sepä ei olekaan niin yksinkertaista. Amerikkalaisen unelman perikuvaa henkivästä Wayward Pinestä ei niin vain lähdetäkään pois. Mikään, mitä Ethan on kokenut aikaisemmin, ei ole valmistanut häntä kohtaamaan sitä todellisuutta, joka odottaa pikkukaupungin kulissien takana.

" Mistä olet kotoisin? " Ethan kysyi.
Poika kallisti päätään. Kysymys hämmensi.
" Mitä tarkoitatte? "
" Missä asuit ennen Waywrd Pinesiä? "
" Olen aina asunut täällä."
" Etkö ole koskaan käynyt muualla? " Ethan kysyi.
" Täältä ei saa lähteä ", poika sanoi.
" Miksei? "
" Ei vain saa."
" Minä en suostu siihen."
" Siksi te kuolette." Yhtäkkiä poika huusi: " Hän on täällä! Tulkaa pian!"

Lostin, Twin Peaksin, Salaisten kansioiden ja Suljetun saaren faneille. Näin tiivistetään kirjan alkusivuilla. Olen pitänyt kaikista noista neljästä hurjan paljon, joten Wayward Pinesin omituiseen todellisuuteen astuessani odotukseni olivat korkealla. Mikään Twin Peaksin tai muunkaan yllämainitun kopio Wayward Pines kuitenkaan ei ole eikä yritäkään olla. Siinä on tavallaan samoja pieniä elementtejä tunnelmassa ja juonessa kuin noissa neljässä sarjassa/elokuvassa, mutta kuitenkin se on lopulta täysin omintakeinen. Korostan tätä siksi, että jos joku ko. ohjelmien fani toivoo Wayward Pinesin olevan hyvin samanlainen, niin se ei ole. Ja tämä jos mikä on tietenkin erittäin hyvä asia. Juoni, jonka Crouch on luonut tarinaan, on suorastaan kunnianhimoisen erilainen. Se, mikä tai mitä Wayward Pines on tai miksi siellä on niin erikoista, on kuitenkin vasta alku trilogialle. Trilogian ensimmäinen osa esittelee meille Ethan Burken ja Wayward Pinesin sekä heittää lukijan aika hurjalle nojatuolimatkalle varsinkin juuri ennen loppumistaan. Kun ensimmäisen osan loppupuolella selviää Wayward Pinesin syvempi olemus, se ällistyttää ja ihastuttaa, sekä sytyttää vahvan halun saada tietää lisää. Onneksi Tammi julkaisee toisen osan elokuussa ja viimeisenkin tammikuussa. Voin vain kuvitella, miten hengästyttävän jännittävää ja koukuttavaa menoa on luvassa trilogian muissa osissa.

FOX:lla alkaa tänään trilogiaan perustuva sarja ja siksi ahminkin tämän kirjan nopeasti. En ole varma, kattaako tuo sarja vain ekan kirjan tapahtumat vaiko koko trilogian. Joka tapauksessa aion lukea nuo trilogian toisetkin osat, vaikka sarja lienee jo elokuuhun mennessä ehtinyt näkyäkin kokonaan tv:ssä. Sarjassa on paljon hyviä näyttelijöitä, mm. Matt Dillon sekä Juliette Lewis! Wayward Pines - Ei pakotietä oli jännittävän kutkuttava etukäteiskurkkaus juuri ennen sarjan alkua Wayward Pinesin omituiseen maailmaan. Tässä sarjan traileri teillekin katsottavaksi:Olen itse ainakin jo nyt IHAN KOUKUSSA!!!!! Kurkatkaahan myös Kristan ja Annikan tuumailut kirjasta!

Kommentit

  1. Luin kirjan ihan henkeä pidättäen ja tykkäsin. TV-sarjan ekan jakson näin ennakkonäytöksenä. Hyvää työtä ja noudattelee kirjaa onnistuneesti. Valtavasti jää kuitenkin puuttumaan verrattuna kirjan kerrontaan. Siinähän pääsemme Ethan Burken ajatuksiinkin. Jos haluaa koko kokemuksen, kannattaa sekä lukea kirja että katsoa TV-sarja. Käsittääkseni ekat 10 jaksoa esittävät kirjatrilogian ensimmäisen osan. Ehkäpä sen jälkeen on odotettavissa jatkoa (?)

    Hyvin ilmaistu kun sanot että kirja "heittää lukijan hurjalle nojatuolimatkalle" :) Juuri niin !

    VastaaPoista
  2. Kieltämättä säikähdin alussa kun Ethan Burke tuntui olevan kuin Twin Peaksin Dale Cooperin kaksoisolento paitsi ulkonäöltään myös muutamilta manöövereiltään (kahvifriikkiys ja ruoka-annoksen hyväksyminenräikeimpinä esimerkkeinä), mutta tämä taisi olla vain kirjailijan syvä kumarrus tuon upean agentin suuntaan. Wayward Pinesissa on vähän twinpeaksmäistä tunnelmaa, mutta ainakin aloitusosa seisoo kuitenkin vahvasti omilla jaloillaan. Tykkäsin, mutta kirja ei vienyt ihan niin täysillä mukanaan kuin olisin odottanut. Twin Peaks -viittaus takuulla houkuttelee lukijoita TP-faneista, mutta se on myös raskas viitta kantaa, odotukset nousevat väistämättä kovin korkealle. Sarja joka tapauksessa koukuttaa, niin kirjana kuin tv:ssäkin!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)