Stephen King: Tervetuloa Joylandiin

Stephen King: Tervetuloa Joylandiin
Kustantaja: Tammi 2015
Alkuteos: Joyland 2013
Suomentanut: Kristiina Vaara
Sivuja: 288

" Tämä maailma on pahasti rikki, täynnä sotia ja julmuutta ja järjetöntä tragediaa. Jokainen ihminen tässä maailmassa saa osansa onnettomuutta ja unettomia öitä. Ne teistä jotka eivät sitä jo tiedä, tulevat sen tietämään. Näiden surullisten mutta kiistämättömien ihmiseloa koskevien tosiasioiden valossa teille on tänä kesänä annettu korvaamaton lahja: te olette täällä myymässä hauskaa."

Sydänsuruissa riutuva yliopisto-opiskelija Devin Jones pestautuu kesäksi töihin Joylandin tivoliin. Joylandin väen puheissa kulkee edelleen muutaman vuoden takainen karmea tragedia; kummitusjunasta löytyi murhattuna nuori nainen, Linda Gray. Huhut velloivat Joylandissa vahvana edelleen, sillä väitettiin, että Lindan haamu näyttäytyi joillekin kummitusjunassa. Murhaajan henkilöllisyys oli yhä ratkaisematta. Yrittikö Lindan haamu siis kertoa jotain, joka auttaisi murhaajan jäljille? Vai oliko kaikki vain vilkkaan mielikuvituksen tuotosta?

Devin pääsee nopeasti mukaan Joylandin porukoihin ja menestyy pestissään hienosti. Kävelymatkoillaan töihin ja takaisin majapaikastaan, Devonin huomio kiinnittyy pyörätuolissa istuvaan poikaan Mikeen sekä hänen äitiinsä Annieen. Ensin sangen kurjissa olosuhteissa alkanut kesä muuttuukin niin Joylandin ja sen ihmisten, sekä Miken ja Annien myötä kesäksi, jota Devin ei varmasti tule unohtamaan koskaan. Kesä 1973 Joylandissa tulee olemaan monin tavoin unohtumaton, monelle heistä.

Kyllä. Me tiesimme. Viimeinen hyvä päivä tulee aina, ja kun näkee pimeyden hiipivän kohti, pitää kiinni siitä mikä oli kirkasta ja hyvää. Pitää kiinni kalliista elämästä.

Stephen Kingin
, tuon nykypäivän kauhukirjallisuuden aika kiistattoman kuninkaan teos Tervetuloa Joylandiin sai minut hykertelemään lukiessa: minulla on vielä valtavan iso määrä Kingejä lukematta. King on siitä(kin) merkillinen kirjailija, että hän kirjoittaa toisaalta kauhutarinoita välillä hyvinkin yliluonnollisin maustein, mutta myös arkisempaa, suorastaan lempeääkin tarinaa. Kingin kirjoja lukiessa on aina toisaalta yhtä aikaa turvallinen mutta myös odottava olo. Sitä tietää olevansa hyvissä käsissä ja silti usein saavansa vielä jotain extraakin. Tervetuloa Joylandiin edustaa vähän harvinaisempaa Kingiä juuri siksi, että siinä ei ole kuin ripaus kauhukirjallisuuden perinteisiä elementtejä. Vaikka osana tarinaa on Linda Grayn kohtalo, keskiöön nousee kuitenkin erityisesti Devin Jones. Hänen suhteistaan muihin ihmisiin heijastuu kuva vielä omaa paikkaansa etsivästä nuoresta miehestä. Tervetuloa Joylandiin on siis tavallaan myös kasvukertomus. Samaan aikaan tuo 70-luvun tivolimiljöö luo ihanan nostalgista tunnelmaa pitkin kirjaa. Tivoleihin ja sirkuksiin liittyvät tarinat kiehtovat minua jostain syystä todella paljon. Tivolimaailma on niin omintakeinen ja King käyttääkin paljon kirjassa tivolimaailmaan sijoittuvia sanoja, puhetta. Tervetuloa Joylandiin on kiehtova hyppäys 70-luvun tivolimaailmaan ja samalla aikaa nuoren miehen pirskahtelevaan sielunmaisemaan. Mutta kuka tappoi Linda Grayn? Vieläkö Lindan haamu näyttäytyy kummitusjunan uumenissa ja kenelle?

Joylandissa ovat vierailleet myös mm. Katja sekä Krista!

Kommentit

  1. Tämä oli kyllä tosi hyvä! Ja kuten sanoit, ihanan nostalginen.
    Minullakin on paljon Kingejä lukematta, koska olen melkoinen arkajalka, mitä kauhuun tulee. Mutta tällainen Kingin leppoisampi tyyli sopii hyvin ja sitä fanitan kovasti :)

    VastaaPoista
  2. On kyllä niin mainiota, että King kirjoittaa niin monipuolisesti; kauhusta tällaiseen juurikin leppoisampaan tyyliin!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)