Lotta Nuotio: Yksi miljoonista - Modin pako Syyriasta

Lotta Nuotio: Yksi miljoonista - Modin pako Syyriasta
Kustantaja: Otava 2016
Sivuja: 239

"Kun kestää ensimmäiset iskut, alkavat jalat turtua ja sitten sitä vain laskee seuraavia ja toivoo sen pian loppuvan. Kiduttajani tiesivät tämän ja heillä oli loistava keino kivun tuottamiseen: jos kaataa jaloille vettä, tuntuu kipu jälleen kovempaa. He siis löivät ja kaatoivat vettä yhtäaikaa. Tuntui kuin jalkojeni läpi olisi lyöty nauloja. Oli vaan keskityttävä kaikkeen muuhun kuin kipuun."

Nuori, elämästä nauttiva kirurgin työharjoittelua suorittava Modi uskoo, ettei Syyriassa voisi syttyä sellaisia levottomuuksia kuin muualla. Ettei sisällisota kertakaikkiaan voisi puhjeta Syyriassa. Eräänä maaliskuisena perjantaina kuitenkin levottomuudet puhkeavat ja sairaalaan marssii turvallisuusjoukot ja sotilaat sisään kannettavien uhrien vanavedessä. Sairaalan meno muuttuu hetkessä kaoottiseksi ja pelottavaksi. Kun Modi usean päivän jälkeen pääsee ulos sairaalasta kotonaan käymään, hän järkyttyy: kaduilla näkyy tankkeja ja kaupunki on kuin sotatilassa. Modi palaa pian sairaalaan ja yrittää tehdä kaaoksen keskellä parhaansa. Hän saa kuitenkin pian huomata, että se ei aina riitä ja tulee lopulta itse vangituksi oppositiotoiminnasta epäiltynä. Totuudella ei ole enää mitään merkitystä, kun Modia kuulustellaan ja kidutetaan. Vankeus on musertaa ennen niin vahvan Modin mutta lopulta monen mutkan kautta Modi pääsee vapaaksi. Vapaus osoittaa hänelle kuitenkin sen tosiseikan, että kotimaahan hän ei voi jäädä, jos haluaa välttää saman kohtalon uudelleen. Alkaa Modin matka turvaan Eurooppaan. Modi päätyy ensin Turkkiin, jossa hän luulee asioiden helpottuvan, mutta se ei olekaan niin yksinkertaista.

" Kun palasin uuteen asuntooni, se tuntui minusta yhä enemmän selliltä. En ollut koskaan tuntenut itseäni niin yksinäiseksi ja vaivuin synkkiin ajatuksiin. Minulla ei ollut ketään, ei mitään, kaikki oli pilalla, olin menettänyt perheeni, työni ja kotini. Yhtä hyvin voisin ola kuollut."

Pakolaiskriisin levitessä Eurooppaan, moni näki mediassa kuvia hyvinvoivan näköisistä nuorista miehistä kännyköineen, turvapaikkaa hakemassa. Syttyi kiivasta keskustelua elintasopakolaisista ja siitä, miksi juuri nuoret miehet lähtivät levottomuuksien keskeltä eivätkä heikot ja sairaat, lapset ja vanhukset. Lotta Nuotion Yksi miljoonista - Modin pako Syyriasta, antaa tähän aika vaikuttavalla tavalla yhdenlaisen vastauksen, avaa tätä sitkeää mielikuvaa ns. vääränlaisista pakolaisista. Lotta Nuotio on Istanbulissa asuva vapaa toimittaja ja jo vuosien ajan perehtynyt syyrialaispakolaisten tilanteeseen. Hän on haastatellut satoja pakolaisia ja kertoo nyt yhden pakolaisen tarinan. Modi on yksi miljoonista, ja tämä on hänen tarinansa, mutta samalla aikaa voisi varmasti olla niin monen muunkin tuosta joukosta, jotka ovat joutuneet sodan levottomuuksien takia jättämään kotimaansa. Nuotio haluaa Modin tarinalla hälventää niitä vahvoja mielikuvia Modinlaisiin pakolaisiin liittyen; miksi nuori ja varakas hyvässä ammatissa työskentelevä mies jättää kotimaansa ja hakee turvapaikkaa muualta. Nuotio haluaa muistuttaa, että usein pakolaistarinan keskiössä on ihminen, joka on saattanut elää hyvin samanlaista elämää ennen sotaa kuin sinä itse.

Modin tarina ei ole missään määrin kevyttä luettavaa. Ellei oma tietoisuus pakolaisuuden syvemmästä olemuksesta ole vielä auennut lukijalle, tämä kirja kyllä repäisee silmät auki. Jos tähän asti on pystynyt jotenkin ajattelemaan, että kaikki tuo tapahtuu jossain muualla kuin omassa elinpiirissä, tämän lukemisen jälkeen tuskin enää pystyy tuudittautumaan siihen illuusioon. Tätä tapahtuu tälläkin hetkellä liian monelle ihmiselle. Modin tarina on valitettavaa nykyhetkeä käsittämättömälle määrälle ihmisiä. Kaikkien näiden mielettömyyksien keskellä Modi esittää hyvin tärkeän huomion:

" Miksi Euroopan valtiot eivät voisi avata rajojaan ja ottaa tulijoiden rahoja suoraan itselleen? Ensimmäisenä vuotena maksettaisiin turvapaikanhakijan kulut tai ainakin osa niistä. Sen jälkeen meidät voisi velvoittaa pärjäämään jo itse. Näin ihmiset pääsisivät turvallisia reittejä Eurooppaan ja valtiot saisivat varoja. Nyt rahat menevät rikollisille, ihmisiä hukkuu ja Euroopan maat joutuvat maksamaan kaikki kulut."

Lue Modin tarina ja mieti, jos sinä olisit yksi noista miljoonista? Vetää aika hiljaiseksi, pelkkä ajatus.

Kommentit

  1. Odottelen tätä kirjaston varausjonossa. Varmasti monella tapaa todella puhutteleva kirja.

    VastaaPoista
  2. Tämä on varmasti silmiä avaava teos, toivottavasti mahdollisimman moni lukisi.

    VastaaPoista
  3. Kunpa nämä kirjat päätyisivät luettavaksi ihmisille, jotka näitä eniten kaipaisivat. Kiinnostavan ja tärkeän oloinen tämäkin kirja!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)