Paulo Coelho: Vakooja

Paulo Coelho: Vakooja
Kustantaja: Bazar 2016
Alkuteos: A Espiã 2016
Suomentaneet: Jarna Piippo ( s.1-99) ja Sanna Pernu
( s.100-190)
Sivuja: 190

Muistot ovat täynnä oikkuja, eletyn elämän kuvia jotka yhä ahdistelevat meitä pienillä yksityiskohdilla ja vaimeilla äänillä. Uunituoreen leivän tuoksu nousee selliini ja muistuttaa minua päivistä, jolloin kuljin vapaana kahviloissa; se musertaa minua enemmän kuin kuolemanpelko ja sellin yksinäisyys.

Mata Hari ( oikealta nimeltään Margaretha Geertruida Zelle) oli historian kirjojen mukaan nainen, joka jätti harvan ihmisen kylmäksi. Hän herätti muissa ihmisissä niin ihastusta kuin kateutta ja varmasti vihaakin. Hän oli omaa identiteettiään vahvasti etsivä nainen, joka halusi rikkoa sovinnaisuuden rajoja. Hän halusi jäädä ihmisten muistoihin rohkeana ihmisenä eikä uhrina. Ahdistavasta avioliitosta lopulta eroon päässyt Mata Hari päätyi Pariisiin eksoottiseksi tanssijaksi ja tutustui moniin merkittäviin miehiin. Moninaisten vaiheiden jälkeen Mata Hari joutui lopulta aikamoisen juonittelun kohteeksi ja tuli pidätetyksi saksalaisten vakoojana. Hurjista ja monesti pitkälti sepitetyistäkin tarinoista tutuksi tullut Mata Hari kuitenkin uskoi viimeiseen asti, että joku hänen vaikutusvaltaisista tuttavista saa kumottua hänen saamansa teloitustuomion. Hänestä oli oikeastaan pöyristyttävää, että häntä saatettiin pitää vakoojana, mitä hän ei todellisuudessa omien sanojen mukaan ollut ainakaan sellaisessa mittakaavassa mistä häntä syytettiin. Sodan jaloissa hän vain yritti turvata oman selustansa. Kuitenkin, 15 lokakuuta 1917 Pariisissa hänet teloitettiin. Jäljelle jäi vahva legenda naisesta, jonka ainoa rikos oli, että hän oli vapaa ja itsenäinen nainen.

Minulla ei valitettavasti ole ketään muuta, jolle uskoa tätä. Me kaikki tiedämme, että minua ei tapeta typerän vakoilusyytteen takia vaan siksi, että päätin olla se josta olin aina unelmoinut, ja unelmista saa aina maksaa kaliin hinnan.

Paulo Coelho halusi kaunokirjallisin keinoin raottaa maailman kuuluisimmaksi vakoojaksi tituleeratun Mata Harin mysteeriä. Hän perehtyi mm. Mata Haria koskeviin Britannian tiedustelupalvelun asiakirjoihin, jotka julkistettiin vasta vuonna 1999. Kirjan loppusanoissa Coelho korostaa, että Vakooja ei missään nimessä edes yritä olla Mata Harin elämäkerta. Coelho on luonut olemassa olevien asiakirjojen ja tietojen pohjalta tarinan Mata Harin viimeisistä hetkistä sellissään Pariisissa ennen teloitusta. Faktojen ympärille hän on rakentanut kaunokirjallisin keinoin dialogit sekä sulauttanut joitakin kohtauksia yhteen. Vakoojassa Mata Hari kirjoittaa sellissään kirjeen puolustusasianajajalleen ja toivoo vielä kuitenkin, että hänet armahdettaisiin ja kirje osoittautuisi turhaksi. Kirjeessään hän käy läpi elämäänsä, jotta jos pahin tapahtuisi, saisi hänen ainoa tyttärensä lukea joskus kirjeen. Kirjeen sivuilta nousee vahvasti esille nainen, joka selkeästi eli vääränä aikakautena ja tuli monin tavoin väärinymmärretyksi. Hänen uskonsa kuitenkin niin itseensä kuin valitsemaansa elämäntyyliin oli suhteellisen vankkumaton. Hänen elämä oli täynnä monenlaisia kiehtovia tapahtumia mutta myös kärsimystäkin. Toisaalta hänet tunnettiin myös ihmisenä, joka väritti kertomaansa mielensä mukaan. Joka tapauksessa Mata Hari jäi historiaan varmasti yhtenä tunnetuimmista naisista.

Olen lukenut aikanaan muutaman Paulo Coelhon teoksen ja pitänyt niistä aika paljonkin. Coelhohan tunnetaan usein hyvin filosofisten ja syvällisten tekstien tulkkina. Oman kokemukseni pohjalta väittäisin, että Vakooja ei ole tyypillisintä Coelhoa sillä sen teksti ei ole niin pohdiskelevaa ja elämäntapaopasmaista kuin Coelhon tekstit usein ovat. Vakooja on aika napakka ja kiehtova kurkistus Mata Harin elämän ja viimeisiin hetkiin. Paikoin huomasin kaipaavani tekstiin lisää syvyyttä, kosketuspintaa. Näin ollen voisi sanoa, että jos Coelhon tyyli ei yleensä ole innostanut, ja kiehtova naiskohtalo kiinnostaa, niin kannattaa rohkeasti tarttua Vakoojaan! Itse en tiennyt Mata Harista kuin ihan pintapuolisia seikkoja, mutta Vakoojan innostamana olen nyt pari iltaa ahminut tietoa hänestä netissä. Kirjallisessa mielessä Vakooja ei ollut minulle mikään erityinen helmi, mutta kuitenkin kiinnostava lukukokemus juuri Mata Harin myötä. Vakooja jättää Mata Harin kohtalon kyllä pyörimään mieleen aika voimakkaasti. Aika traagisen kohtalonhan tuo erityinen nainen koki.

Yksi heistä kysyi minulta:
" Jos Jumala antaisi sinulle toisen mahdollisuuden, tekisitkö kaiken toisin? "
Vastasin kyllä, mutta todellisuudessa en tiedä. Tiedän vain, että sydämeni on nyt aavekaupunki, jota asuttavat intohimot, kiihko, yksinäisyys, häpeä, ylpeys, petos, murhe. Enkä kykene pyristelemään niistä eroon silloinkaan, kun itken hiljaa itsesäälin vallassa.

Kommentit

  1. Olen lukenut pari Coelhon kirjaa ja ne eivät ole kyllä yhtään sytyttäneet. En ole pitänyt tuosta mainitsemastasi elämäntapaopasmaisesta tyylistä ja hänen filosofiset juttunsa ovat tuntuneet lähinnä tekotaiteellisilta, mutta on ilo kuulla Vakoojan olevan erilainen. Olen nimittäin varannut tämän kirjastosta kiinnostavan aiheen vuoksi ja odotan jännityksellä miltä Coelhon pariin paluu tuntuu ja tuleeko mieleni yhtään muuttumaan hänen suhteensa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)