Aino Kivi: Maailman kaunein tyttö

Aino Kivi: Maailman kaunein tyttö
Kustantaja: Into 2016
Sivuja: 329

Havainnot on tehty jälkeenpäin, kun olemme pähkäilleet, mikä olisi voinut mennä toisin. Jos vaikka vain yksi asia, vaikka vain yksi pieni ja merkityksetön asia, olisi mennyt toisin. Vaikka tiedämme, ettei sillä ole merkitystä. Kaikki on päätetty jo aiemmin, asioiden esihistoriassa; viivat tähtien välillä piirrettyn, langat viritetty. Ja nyt. Palikat kaatuvat.

Täydellinen perhe. Neljä niin kaunista tytärtä, kuin äitinsä säkenöiviä jatkeita. Aliisa, Ada, Anni ja Alma. Sitten, kesä 1994. Kesä, jolloin Kurt Cobain kuoli. Muut perheet matkustavat muihin maihin, mutta tämä täydellinen perhe matkustaa taas saareen isän kesäloman alkaessa. Sisaruskatraan vanhin, 15-vuotta täyttävä Aliisa hehkuu nuoruuden vimmaa ja kauneutta. Muutaman vuoden Aliisaa nuorempi Ada jää mielessään täysin Aliisan varjoon ja kantaa sisimmässään syvää vihaa ja kateutta isosiskoaan kohtaan.

Aliisa Amanda.
Maailman kaunein tyttö.
Hän, jota pelko eikä häpeä ole hipaissutkaan.
Pienenä haaveilin, että leikkaisin Aliisan vaaleat kiharat irti ja liimaisin ne päähäni.

Päivät saaressa soljuvat eteenpäin tuttuja uomiaan. Pienemmät sisarukset Anni ja Alma eivät vielä isosisarustensa jännitteistä tiedä mitään. Naapurimökissä majaileva filosofian opettaja hakeutuu perheen ja erityisesti Aliisan seuraan vaimonsa harmiksi. Ada puolestaan tutustuu nuoreen Ilkkaan, jonka kanssa voi hetkeksi unohtaa sisällä jäytävät ikävät tunteet. Muiden silmissä perhe näyttää niin onnelliselta, täydelliseltä. Pinnan alla kuitenkin kuohuu jo lujaa. Sitten tapahtuu jotain, petos, joka jättää polttomerkkinsä perheen jokaiseen jäseneen lähtemättömästi, muuttaa tapahtumien kulun suuntaa.

Äidin ääni. Se on luja ja voimakas, mutta kuulen surun. Näen Aliisan kasvot, ne ovat aivan punaiset, ja itku on puristumassa niistä ulos, nenä ja huulet ovat turvonneet.

Me vaan puhuttiin, hän sanoo. Me vaan puhuttiin, äiti kiltti.

Aino Kivi
(1985) on teatteriohjaaja, näytelmäkirjailija sekä draamaopettaja. Maailman kaunein tyttö on hänen ensimmäinen romaaninsa. Romaani kertoo erityisesti sisarussuhteiden monimutkaisuudesta ja intensiivisyydestä, mutta yhtä lailla myös naiseksi kasvamisen herkkyydestä ja siitä miten vaikeaa voikaan olla taistella itsensä näkyväksi suhteessa muihin. Toisaalta se kertoo monin tavoin myös nuoruuden vimmaisesta mielenmaailmasta. Maailman kaunein tyttö on niin iso, väkevä ja puhutteleva esikoisromaani, että sitä ei voi tunkea mihinkään yhteen muottiin. Taidokkaasti Kivi luo tarinaa Adan, Annin ja Alman kerronnan kautta niin, että kaikkialla on kuitenkin läsnä Aliisa.

Aliisa Aliisa Aliisa
Aliisa Aliisa Aliisa
Äh.

Kohtalokkaan kesän jälkeen tarina kulkee nykypäivään saakka Aliisan sisarusten kertomana. Pala palalta alkaa rakentua kuva siitä monisärmäisestä mosaiikista, mikä Aliisan kohtalon ympärille on muodustunut ja kuinka kunkin sisaren elämä on jatkanut kulkuaan. Maailman kaunein tyttö, Aliisa, alkaa myös saada lukijan mielessä tarkemmat ääriviivat ja muuttua vielä näkyvämmäksi mitä alussa. Sisarusten kerronnat ovat vahvasti omaäänisiä ja jokainen tulee hienosti liki lukijaa. Maailman kaunein tyttö repii, raatelee, hellii ja hyväilee lukijan sielua. Maailman kaunein tyttö on yksi vahvimpia koskaan lukemiani esikoisteoksia. Se on verevä, väkevä. Se huutaa ja raapii, mutta lopulta lohduttaa.

Kurt Cobainin sanoin:

It's better burn out than fade away...

Kannen tekijästä en löytänyt mainintaa, mutta oma erikoismainintani siitä, sillä se on todellakin upeasti kirjan maailmaa kuvaava. 

Kommentit

  1. Oli kiinnostavaa lukea tekstisi. Tämä kirja on mennyt multa jotenkin ohi, mutta havahduin, kun Maailman kaunein tyttö oli HS:n esikoispalkintoehdokkaana. Kirja on nyt kirjastovarauksessa ja tekstisi luettuani olen tyytyväinen, että se on kirjastosta joskus tulossa. Jonoa kyllä oli aika paljon.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se lämmittää bloggaajan mieltä :)